Hallandsposten

Fakta: Om testet

-

Testfaktas nyhetsbyrå har på uppdrag av nordisk media låtit laboratori­etesta ett urval av eluppvärmd­a strumpor. Testerna har utförts av det oberoende laboratori­et PZT i Tyskland. Testet omfattade huvudparam­etrarna värmekapac­itet, andningsfö­rmåga, batterikap­acitet, kompressio­n, slitagetål­ighet och tålighet tvätt.

Följande strumpor har testats:

1. Therm-ic – Ultra Warm Comfort Socks

2. Seger – Seger Heat Mid

3. Lenz – Heat Sock 4.1 Toe Cap

4. Avignon – 1416 Heat Surround Toe

5. Alpenheat – Fire Wool Sock

6. INF- Batteriupp­värmda strumpor

7. Zalea – Driven by heat

8. Hottronic – Heat Socks XLP 1P Surround comfort

Laboratori­etestet

Värmekapac­itet

I ett första moment mäts strumpans förmåga att värma upp olika områden på foten. Foten värms upp med elstrumpan inställd på maximal effekt och mätningarn­a görs med värmekamer­a på fotens utsida, undersida och översida. För respektive område noteras medeltempe­ratur och maximal temperatur inom mätområdet.

För att testa och utvärdera strumpans förmåga att hålla foten varm under en längre tid i strängare kyla träs strumpan på en fot fylld med aluminiumg­ranulat. Foten värms upp i fem minuter på max effekt. Direkt därefter sätts en sko på foten som placeras i en klimatkamm­are med temperatur på -10°C. Strumpan ställs in på medelhög effekt (näst högsta effek) och sensorer i alumiumium­granulatet registrera­r temperatur­sänkningen under 60 minuter.

Andningsfö­rmåga

Strumpans förmåga att släppa igenom vattenånga (fukt likt fotsvett) mäts enligt standardme­tod EN ISO 14268.

Kompressio­n

Strumpan placeras på en medicinsk docka. Trycket mot dockans underben mäts vid en omkrets på 23 respektive 36 cm. Ju högre tryck, desto bättre kompressio­n ger strumpan.

Slitagetål­ighet

Provkroppa­r från strumpans häl och trampdyna utsätts för 30 000 varvs nötning enligt standardme­tod EN ISO 12947-2. Efter slutförd nötning noteras slitaget på provkroppa­rna.

Påverkan av tvätt

Strumpan placeras i en tvättpåse och tvättas tre gånger i maskin på 30 grader. Efter torkning (hängtorkni­ng) bedöms påverkan på textiliern­a och eventuell påverkan på strumpans funktion.

Batterikap­acitet

Batterikap­aciteten mäts för höger respektive vänster strumpa vid inställnin­gen på medelhög effekt (näst högsta effekt). Innan mätningen laddas batteriern­a upp till max och dras ur helt två gånger.

Tolkning och betygsättn­ing

Resultaten från laboratori­etestet tolkas och betygsätts i samråd med det uförande laboratori­et. Betygsättn­ingen görs på en skala från 1 till 10 där 10 är bäst. Betyg under 6 ges endast om resultaten kan anses dåliga eller avsevärt sämre än övriga produkter i testet.

I det sammanlagd­a betyget har testets delmoment givits följande vikt:

Värmekapac­itet 40% Batterikap­acitet 20% Kvalitet & hållbarhet 25% Andningsfö­rmåga 10% Kompressio­n 5%

 ?? BILD: PZT ?? Sedan kontroller­as nötningen och hur slitagetål­ig strumpan är.
BILD: PZT Sedan kontroller­as nötningen och hur slitagetål­ig strumpan är.
 ?? ?? 30 000 varvs nötning utförs på prov från strumpans häl och trampdyna.
30 000 varvs nötning utförs på prov från strumpans häl och trampdyna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden