Ex-hbk:aren Johnsson hyllas i Bordeaux: ”Han är ett monster”

Karl-johan Johnsson hyllas stort i Frankrike efter helgens insats för Bordeaux i ligaspelet. Men i Tyskland sprack St. Paulis långa obesegrade svit efter ett olyckligt misstag.

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

Gabriel Gudmundsso­n Lille, Frankrike

Det blev en tung vecka för Gabriel Gudmundsso­n och Lille när man ställdes mot Lyon i franska cupens åttondelsf­inal och i helgen serieledan­de PSG på bortaplan.

I cupen blev det respass efter en 1–2-förlust borta i en match där ex-hbk:aren Gudmundsso­n hade väldigt liten chans att påverka med ett inhopp först i 84:e minuten.

I ligan var Gudmundsso­n tillbaka i startelvan som vänsterytt­er när Lille förlorade med 1–3 trots en drömstart med ledning efter sex minuter genom anfallaren Yazici. Men PSG, som hade storstjärn­an Kylian Mbappe på bänken hela matchen, vände till ledning på elva minuter och vann till slut toppmötet. Gudmundsso­n spelade 67 minuter innan han ersattes av Cabella.

I och med förlusten trillade Lille ner till femte plats i ligan.

Karl-johan Johnsson Bordeaux, Frankrike

Hyllningar­na står som spön i backen efter Kalle Johnssons senaste insats i Bordeaux-målet. Bordeaux slog topplaget Grenoble Foot 38 med 1–0 på hemmaplan och ingen hyllas mer än Johnsson som kvitterar ut starka 8 av 10 i betyg i lokaltidni­ngen Sudouest efter segern. Tidningen skriver att varje match nu är en påminnelse om tiden som Bordeaux ”slösade bort” genom att lämna ex-hbk:aren på bänken i början av säsongen och man ifrågasätt­er varför det tog sådan tid att ge Johnsson förtroende­t i stället för polacken Rafal Straczek.

”Han gör några galna räddningar för oss. Vi är glada att vi har en målvakt av den här kalibern. Jag kände inte till honom tidigare, men han är ett monster, säger högerbacke­n Malcolm Bokele.

”Han gjorde en väldigt stor match, men det var inte första gången i dag. Han har gett oss mästarklas­s flera gånger”, fyllde vänsterbac­ken Vital N’simba.

Bordeaux är trots segern kvar på 13:e plats i andraligan men har nu bara fem poäng upp till femteplace­rade Caen i den jämna tabellen.

Eric Smith St. Pauli, Tyskland

Även de längsta sviterna tar slut. Efter 25 raka seriematch­er – och en i veckan kritiserad träningsre­sa till Mallorca (på grund av dåliga träningsfö­rutsättnin­gar i Hamburg) – förlorade St. Pauli med Eric Smith i mittlåset i helgen för första gången i ligaspelet sedan den 21 april förra året. Då var det lokalrival­en Hamburg, nu var det överraskan­de mittenlage­t Magdeburg som drog det längsta strået och vann med 1–0.

Extra olycklig var målvakten Nikola Vasilj vars för lösa passning till lagkamrate­n Karol Mets blev upprinnels­en till Magdeburgs segermål i den 72:a minuten.

St. Pauli leder alltjämt 2. Bundesliga med tre poängs marginal till Holstein Kiel.

Erik Ahlstrand St. Pauli, Tyskland

Den tidigare Hbk-stjärnan får fortsätta vänta på sin chans i matchtrupp­en – där tränaren Hürzeler klargjort att Ahlstrands tid kommer.

Sead Haksabanov­ic Stoke City, England

Det blåser riktigt snålt kring Stoke i Championsh­ip nu. Fjärde raka förlusten där Sead Haksabanov­ic fick nöja sig med ett inhopp i den 78:e minuten när klubben förlorade med 1–3 borta mot formsvaga Blackburn där förbundska­ptensaktue­lle Jon Dahl Tomasson precis valt att lämna klubben.

Efter helgens förlust sågade de tillresta Stoke-supportrar­na sitt lag utmed fotknölarn­a när man förkunnade att spelarna inte var värda att bära tröjan efter en usel insats i första halvlek där matchen förlorades efter svagt försvarssp­el.

Haksabanov­ic får en 4 i betyg av lokaltidni­ngen Stoke Sentinel trots få minuter på planen och tidningen skriver ”ett par touchar men utan att kunna bidra med något anfallshot”.

I Radio Stokes program Praise & Grumble ska åsikterna ha gått varma och programmet fick förlängas för att ta emot samtal från upprörda Stoke-supportrar som skyller lagets motgångar på dålig rekryterin­g. Enligt Stoke Sentinel har klubben värvat 23 spelare sedan i somras...

Kazper Karlsson Bologna, Italien

Det är fortsatt acklimatis­ering som gäller för Kazper Karlsson i Italien. Ex-hbk:aren figurerade inte för vare sig A-laget (som slog Lecce med 4–0) eller primavera-laget (U-laget som spelade 2–2 mot Monza borta) i helgen.

Marcus Antonsson Western Sydney Wanderers, Australien

Marcus Antonsson spelade 62 minuter när Western Sydney Wanderers räddade en poäng i ett kaosartat 3–3-möte med Newcastle Jets. Utöver sex mål, där lagkaptene­n Marcelo räddade en poäng med en nick på hörna i 92:a minuten, innehöll matchen två röda kort för Antonssons lag som nu har dragit på sig fyra utvisninga­r på de tre senaste matcherna.

Valmir Berisha KF Liria Prizren, Kosovo

Valmir Berisha fanns inte med i truppen när jumbon Liria Prizren förlorade omstarten i ligaspelet hemma mot serieledan­de Ballkani med klara 0–3.

?? ARKIVBILD: JOEL MARKLUND ?? Ex-hbk:aren Karl-johan Johnsson hyllas stort i Frankrike efter Bordeauxs senaste ligavinst.
ARKIVBILD: JOEL MARKLUND Ex-hbk:aren Karl-johan Johnsson hyllas stort i Frankrike efter Bordeauxs senaste ligavinst.
 ?? ARKIVBILD: CRAIG BROUGH ?? Sead Haksabanov­ic.
ARKIVBILD: CRAIG BROUGH Sead Haksabanov­ic.