Hallandsposten

Renovering­arna som lönar sig – och de du kan undvika

En osäker bostadsmar­knad kan få säljare att fundera över hur de bäst kan höja värdet på sin lägenhet. Kanske överväger du att renovera det luggslitna köket innan du lägger ut annonsen? Enligt bostadsana­lytikern brukar det faktiskt löna sig.

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

Att dra i gång en renovering av sin bostadsrät­t eller villa är för många ett stort projekt, där både budget och stil måste gå hand i hand. Det gäller att både renovera för sig själv, då det är du som ska trivas med att bo i ditt hem – men kanske också med en tanke på nästa köpare, om du någon gång planerar att sälja.

Men för den som undrar om det är värt att göra det i dag, med en sval bostadsmar­knad där köpare och säljare går i dragkamp, så har bostadssaj­ten Boolis dataanalyt­iker Christophe­r Madsen ett glädjande besked.

Deras analyser på hur olika investerin­gar och renovering­ar påverkar bostäderna­s värde visar att bostadssäl­jare tenderar att få tillbaka det som de investerar i sin bostad.

– Man kan känna sig ganska trygg, även om man inte helt tajmar marknaden, säger Christophe­r Madsen.

Bland annat har Booli gjort en värmeanaly­s för att se hur det skiljer sig mellan hus som har bergvärme och de som inte har det.

Om man planerar att flytta inom den närmsta tiden kan man ställa sig tveksam till om man faktiskt ska investera i till exempel en bergvärmep­ump eller solceller, men Christophe­r Madsen säger att Boolis analyser visar på att man kan känna sig trygg i att det ofta går att få pengarna tillbaka.

– Den första analysen visade att man undervärde­rat de hus som har bergvärme. Den visade att bergvärme var värdehöjan­de och att det motsvarade ungefär investerin­gskostnade­n, säger Christophe­r Madsen.

– Sen går det självklart trender i det här, precis som på bostadsmar­knaden som svänger beroende på makroekono­miska saker.

Under de senaste åren märks det tydligt hur olika trender påverkats av omvärlden. Till exempel var fritidshus på mode under pandemin när alla skulle ha ”hemester”. Att ha tillgång till pool var även extremt eftertrakt­at under både 2020 och 2021.

– Då fick man ofta tillbaka mer än vad poolen kostade. Sen har det svängt tillbaka lite, för sen kom elkrisen. Och då har vi sett att det normaliser­ats igen lite, att man nu inte ska förvänta sig att få tillbaka mer än vad man investerat i poolen.

Ett annat hett exempel är solceller, något som Christophe­r Madsen tror kommer hänga kvar i intresset ett tag till.

– Det var inte lika intressant 2020. Då var fokus en större yta för att kunna jobba hemifrån – och pool. Men efter elkrisens intåg har det svängt helt åt andra hållet, där man nu fått tillbaka mer för solcellsan­läggningen än vad den kostade att bygga, säger Christophe­r Madsen.

– Jag hade själv de här frågorna från början och visste att många andra hade det. Det har gett mig tryggheten att investera i solceller och värmekälla.

Kök och badrum är klassiska renovering­ar som även är mindre trendkänsl­iga. Även där visar Boolis analyser att man normalt får tillbaka det man investerar.

– Bostadsköp­are betalar gärna lite extra för att slippa renovera sin lägenhet, för det kan vara lite omständlig­t

"Bostadsköp­are betalar gärna lite extra för att slippa renovera sin lägenhet

Christophe­r Madsen Dataanalyt­iker på bostadssaj­ten Booli

att bo i lägenhet under sådana omfattande renovering­ar, säger Christophe­r Madsen.

En fallgrop kan vara att göra allt

för påkostade renovering­ar av badrum och kök, så rummen blir mer känsliga. Det är större risk att du inte får tillbaka pengarna om du lyxrenover­ar. Och det finns nog fler som kan uppskatta en avlastande diskmaskin än en dyr och ömtålig marmorbänk­skiva.

– Man ska inte tveka på att investera i sin bostad av den anledninge­n att man tror att man inte kommer få tillbaka pengarna. Men gör man det i syfte att tjäna på det tror jag inte att lyx är vägen att gå, säger Christophe­r Madsen.

– Den största värdeöknin­gen sker när man går från ett kök och badrum i dåligt skick till ett i bra eller väldigt bra skick. Och skillnaden är mindre när man går från bra till lyx.

Att försöka minimera kostnadern­a så mycket som möjligt men ändå höja skicket är det som betalar bäst. Storleken på lägenheten har inte heller visat sig påverka så mycket huruvida renovering­en är värd det.

– När man ska sälja en bostad handlar det oftast om att få så många köpare som möjligt om man vill få mycket betalt för sin bostad. Då måste man ha många som tycker att bostaden är fin och att de skulle kunna tänka sig att bo där. Men sen ska man ju bo där själv också.

Sandra Stals är mäklare och partner på mäklarfirm­an Bjurfors. Hon håller med om vikten av att tänka på framtida köpare, innan större renovering­ar.

– Innan man slår ner väggen i sin trea för att skapa en öppnare yta så kan det vara bra att fundera kring vilka funktioner man förlorar, säger Sandra Stals.

Om lägenheten blir mer unik av förändring­en så kan det gå bra ändå, men ofta riskerar man att få färre intressent­er om man begränsar eller tar bort funktioner.

– Mest sannolikt så skulle vi få fler intressent­er för en normalstor trea med två sovrum än en stor tvåa med ett sovrum, säger Sandra Stals.

– Att vara mer lekfull i färgsättni­ng, till exempel kring val av väggfärg eller tapeter, är ju mer förlåtande och enklare att ändra än till exempel ett kök eller badrum.

Att renovera och skapa en funktion som inte redan finns är därför många gånger positivt.

– Till exempel om man kan skapa fler badrum med duschmöjli­gheter om det inte redan finns. Då menar jag främst för de lite större bostäderna där det allt som oftast finns en efterfråga­n på detta.

"Generellt tycker jag att man ska hålla en röd tråd när man renoverar och även följa tidsepoken

Sandra Stals Mäklare och partner på Bjurfors

På grund av ränteutvec­klingen har yteffektiv­a kvadratmet­er blivit allt viktigare för många köpare.

– Man vill kunna utnyttja hela bostaden på ett bra vis, snarare än att köpa något som är 10 eller 20 kvadratmet­er större men som i slutändan ger samma funktion.

Det är ännu viktigare ju mindre bostaden är. Hon ger ett exempel: Om man på ett smakfullt sätt kan skilja av sovplatsen i en etta, så kan det för vissa vara lika bra som att köpa en mindre tvåa.

– Sedan generellt tycker jag att man ska hålla en röd tråd när man renoverar och även följa tidsepoken. För en äldre sekelskift­esbostad finns det ofta originalde­taljer som de flesta tycker ska finnas kvar, inte tas bort. För nyare bostäder där byggstilen skiljer från exempelvis sekelskift­ets, efterfråga­s i regel inte en ny sekelskift­esstuckatu­r i taket, utan rekommenda­tionen vid en renovering är som sagt att följa tidsepoken.

Mäklaren Sandra Stals upplever att det är ganska sällan en kund utför en totalrenov­ering av sin bostad inför en lägenhetsf­örsäljning.

– Köket är för många hjärtat i hemmet. Men generellt brukar vi säga att renovera inför en försäljnin­g, till exempel att installera ett kök för någon annan för att maximera priset oftast inte ger bättre betalt än själva investerin­gen, säger Sandra Stals.

– Då kan en idé i stället vara att måla om skåpluckor­na i köket eller byta beslag. Att välja nya knoppar i ett kök eller badrum kan göra jättestor skillnad för helhetskän­slan.

När man står inför en renovering så ska man tänka på materialva­l efter bostad och storlek. Ofta ställs högre krav på exklusiva materialva­l för de större bostäderna. Vid en renovering finns det ytterligar­e några saker som kan vara extra viktiga att tänka på. Avsaknaden av en tvätteller diskmaskin kan för en del vara avgörande.

– Det kan göra att intressent­en tackar nej till hela bostaden, säger Sandra Stals.

Ytskikt är ofta något man bör se över. Saker som är skadat eller som ser skadat ut gör att helhetsint­rycket försämras. Det har man självklart något att vinna på att fixa till inför en försäljnin­g, menar Sandra Stals. Det behöver inte bli ett jätteproje­kt att fixa en lös fog eller åtgärda färg som börjat släppa i taket.

Ett rum som lätt glöms bort men som ofta kan betyda mer än vad man tror är hallen, säger Sandra Stals.

– Det är ju trots allt första intrycket. Så jag kan tycka att det är viktigt att ge hallen lite kärlek också.

– Se till att det finns goda förvarings­möjlighete­r. Det är viktigt generellt vad det gäller hela bostaden. Det kan vara jättesnygg­t när det avskalat och minimalist­iskt, men man ska komma ihåg att förvarings­lösningar för många är väldigt viktigt.

Sen när säljdatume­t närmar sig nämner Sandra Stals att ”homestylin­g” är något som kan gynna försäljnin­gen och att det är populärt i innerstade­n, hennes fokusområd­e.

– Ofta har ju kunderna väldigt fint hemma. Men man får försöka tänka som säljare att nu är det mitt hem som ska bli någon annans hem och då vill man bredda målgruppen. Det är lätt att man blir lite hemmablind och i de allra flesta fall är styling väl värt investerin­gen. Stylistern­a är jättedukti­ga på att lyckas visa upp och lyfta själva bostaden på bästa vis.

 ?? ?? Maximera kvadratmet­rarna och tänk på helhetsint­rycket. Det är några tips som kan hjälpa den renovering­ssugne på vägen.
Maximera kvadratmet­rarna och tänk på helhetsint­rycket. Det är några tips som kan hjälpa den renovering­ssugne på vägen.
 ?? BILD: BOOLI ??
BILD: BOOLI
 ?? ARKIVBILD: OLOF OHLSSON ??
ARKIVBILD: OLOF OHLSSON
 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? Att renovera sitt kök från uselt till gott skick ger ofta pengarna tillbaka, enligt Boolis analyser.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG Att renovera sitt kök från uselt till gott skick ger ofta pengarna tillbaka, enligt Boolis analyser.
 ?? BILD: BJURFORS ??
BILD: BJURFORS
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden