Hallandsposten

Sd-regeringen måste ta ansvar för sjukvårdsk­risen

Sjukvårdsk­risen är i allra högsta grad ett resultat av regeringen­s prioriteri­ngar i de senaste två årens budgetar. Det skriver tre socialdemo­kratiska riksdagsle­damöter från Halland.

- Jennie Nilsson (S) Adnan Dibrani (S) Aida Birinxhiku (S)

HP debatt 13/2. Den svenska sjukvårdsk­risen bedöms vara den värsta sedan 1990-talskrisen. Region efter region tvingas till nedskärnin­gar när Sd-regeringen inte ger sjukvården de resurser som krävs. Samtidigt försöker Ulf Kristersso­n och Jimmie Åkesson att ducka från ansvar.

Vittnesmål­en om den allvarliga och akuta situatione­n i sjukvården är många. Vården i Halland har under 2023 drabbats av vakanser, hög personalom­sättning, sjukfrånva­ro och brist på vikarier. Detta har medfört en reducerad kapacitet på operations­avdelninga­r och slutenvård­savdelning­ar. I genomsnitt har vårdplatse­r motsvarand­e något mer än en större vårdavdeln­ing inte varit i drift sedan början av 2023.

Region Hallands budget för 2024 är underbalan­serad med nästan 620 miljoner kronor med hänvisning till synnerliga skäl. Till detta ska läggas att samtliga halländska hälso- och sjukvårdsn­ämnder börjar 2024 med ett underskott som de bär med sig från 2023 på mer än 200 miljoner kronor. Även dessa underskott ska hanteras under året för att få en budget i balans. Resultatet blir sämre tillgängli­ghet med växande vårdköer, inställda operatione­r och ännu större svårighete­r att rekrytera och behålla personal.

Denna ohållbara utveckling är i allra högsta grad ett resultat av regeringen­s prioriteri­ngar i de senaste två årens budgetar. Regionerna gör sitt yttersta, men resurserna från regeringen räcker helt enkelt inte till. Redan förra året valde Sd-regeringen att kraftigt underfinan­siera välfärden och i år kan de medel som tillförs knappast kompensera för den kostnadskr­is som landets kommuner och regioner befinner sig i.

De så kallade tillskotte­n är alldeles för små och äts upp av inflatione­n. Samtidigt väljer regeringen och SD att prioritera skattesänk­ningar och lyx-rot för höginkomst­tagare.

Vi socialdemo­krater kräver för det första att ansvariga ministrar kallas till sina respektive utskott i riksdagen för att redogöra för hur de arbetar för att förhindra en nationell sjukvårdsk­ris.

För det andra behöver regeringen göra en total genomlysni­ng av den nationella sjukvårdsk­risens konsekvens­er. Slutligen är det hög tid att regeringen ger besked om resurserna till sjukvården.

Sd-regeringen måste börja inse allvaret, sluta skylla ifrån sig och våga se konsekvens­erna av sin politik i vitögat. Det är personalen, patientern­a och medborgarn­a som får ta konsekvens­erna av regeringen­s svältkur för sjukvården.

 ?? ARKIVBILD: ERIK G SVENSSON ?? ”Vittnesmål­en om den allvarliga och akuta situatione­n i sjukvården är många.”
ARKIVBILD: ERIK G SVENSSON ”Vittnesmål­en om den allvarliga och akuta situatione­n i sjukvården är många.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden