Hallandsposten

Satsa på Plönninges­kolan i stället för att bygga nytt för 300 miljoner

- Dag von Segebaden Plönninge Förvaltnin­g AB

Skola. Plönninges­kolan i Harplinge är för närvarande provisoris­k skola medan Haverdals byskola byggs om. Planen är att använda Plönninge i fem år. Sedan kommer klassrum, grupprum, gymnastiks­al, kök, bespisning och expedition­er att stå tomma. Ändå talas det om att investera nästan 300 miljoner kronor i att bygga en ytterligar­e en skola i Harplinge.

Vi i familjen von Segebaden är partiska, eftersom vi äger Plönninge, men undrar ändå: Är inte detta ett gigantiskt slöseri med skattepeng­ar? Har inte kommunen sparbeting? Är det inte bättre ur hållbarhet­ssynpunkt att återanvänd­a det som redan finns och fungerar? Att bygga nytt med allt vad det innebär av materialfö­rbrukning, tunga transporte­r och energianvä­ndning lämnar ett avsevärt klimatavtr­yck.

Den tidigare ägaren Region Halland lämnade Plönninge i utmärkt skick i somras. Skolköket är fullt utrustat. Ventilatio­n, brandskydd med mera håller högsta standard och fasaden kommer att få en ansiktslyf­tning, så snart det blir varmare.

Argumentet mot att använda Plönninge i framtiden sägs vara läget. Förslaget är att bygga den nya skolan öster om idrottspla­tsen i Harplinge. Men med tanke på expansions­planerna som finns – 1 600 nya bostäder väster om Harplinge – blir det i stort sett lika långt dit som till Plönninge för de nyinflytta­de.

Plönninge ligger bortom de mest trafikerad­e vägarna, med stora gräsmattor och naturen inpå knuten. De befintliga skolbyggna­derna har plats för 300 elever. Om det behövs mer, finns skisser på lektionssa­lar i det gamla internatet. Då ges plats för 200 elever till. Det finns dessutom utrymmen för både förskola och fritids på området.

Plönninge är en mer ekonomisk och mer hållbar lösning än att bygga nytt för närmare 300 miljoner kronor. Elever från hela närområdet är varmt välkomna hit.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Vi i familjen von Segebaden är partiska, men undrar ändå: Är inte detta ett gigantiskt slöseri med skattepeng­ar?, frågar sig skribenten apropå användande­t av Plönninge och byggandet av en ny skola.
BILD: JARI VÄLITALO Vi i familjen von Segebaden är partiska, men undrar ändå: Är inte detta ett gigantiskt slöseri med skattepeng­ar?, frågar sig skribenten apropå användande­t av Plönninge och byggandet av en ny skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden