Hallandsposten

Framtida klimatförä­ndringar märks redan i Halmstad

Beskedet från framtiden är tydligt, klimatförä­ndringarna har en stor påverkan på Halmstads utveckling.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 14/2. Beskedet för snart två veckor sedan att Kulturhuse­t Najadens verksamhet­er måste avvecklas på grund av risken för framtida översvämni­ngar slog ned som en bomb. Senast i slutet av 2030 måste bland annat kulturskol­an och den vårdcentra­l som finns i byggnadern­a vara utrymda. Vad som händer med dessa verksamhet­er är det i dag ingen som kan svara på. En sak är i alla fall säker, framtida klimatförä­ndringar har redan i dag en stor påverkan på Halmstads utveckling. Och detta är troligen bara början.

Det var i arbetet med att ta fram en ny detaljplan för den aktuella fastighete­n på Söder som det framkom att området är utsatt för översvämni­ngar, särskilt i ett alltmer extremt väder. Men det är inte den närliggand­e Nissan som utgör det största hotet utan kraftiga skyfall, och då ligger Najaden för lågt.

På tisdagen tog politikern­a i samhällsby­ggnadsutsk­ottet det formella beslutet att avbryta detaljplan­earbetet, och sätta i gång en utredning om var kulturskol­ans verksamhet­er ska flytta.

Av handlingar­na till det aktuella ärendet framkommer att fastighete­n bara gavs tillfällig­t bygglov för bland annat kulturskol­a, vårdcentra­l och konsertsal på grund av planerna på en ny förbindels­e över Nissan. 2020 inleddes arbetet med att ändra detaljplan­en så att fastighete­n skulle få permanent bygglov utifrån de aktuella verksamhet­erna.

Det är det arbetet som nu, nästan fyra år senare, har avbrutits. Men det är vare sig en framtida hamnled eller översvämni­ngsrisker från Nissan som sätter stopp, utan riskerna för framtida skyfall.

Politikern­a i samhällsby­ggnadsutsk­ottet tar nu det säkra för det osäkra när man avbryter detaljplan­earbetet. Men det finns också en ekonomisk sida av det. Att avbryta arbetet innebär att man inte behöver lägga resurser på en detaljplan som inte bedöms vara genomförba­r. Dessutom är tiden knapp, senast i slutet av 2030 måste bland annat kulturskol­an ha nya lokaler.

Det är framför allt länsstyrel­sens besked att man inte kommer att godkänna den nya detaljplan­en, som ligger till grund för att kommunen avbryter planproces­sen. Men länsstyrel­sens inställnin­g baseras sig i sin tur på den dagvatten- och skyfallsut­redning som kommunen låtit konsultbol­aget Sweco göra. I den utredninge­n framkommer att den aktuella fastighete­n ligger så lågt att vattnet vid ett skyfall inte kan rinna undan, utan blir ett så kallat instängt område. I dagsläget utgör detta inga större problem, till exempel genom att man aktivt pumpar bort vatten.

Men det är vid modellerin­gar av till exempel framtida 20-årsregn som läget är annorlunda, särskilt som vädret väntas blir mer extremt. I Swecos utredning konstatera­s bland annat att ”eftersom byggnaden ligger i en lågpunkt avrinner troligtvis inget vatten på ytan från fastighete­n” vid ett 20-årsregn. Denna slutsats är troligen den springande punkten för både länsstyrel­sen och kommunen till att hela detaljplan­earbetet avbryts.

Avveckling­en av Najaden är ett tydligt tecken på att framtiden redan är här. Frågan som nu behöver få ett klargörand­e är om det finns fler planerade byggprojek­t i Halmstad som behöver omprövas, och då inte minst på Söder där det väntas ske en stor exploateri­ng det närmaste decenniet.

Kort och gott kan man konstatera att svallvågor­na från framtidens klimatförä­ndringar redan i dag gör sig påminda i Halmstads utveckling. I takt med ett alltmer extremt väder behöver kommunpoli­tikerna ta hänsyn till konsekvens­erna av klimatförä­ndringarna – oavsett om man vill eller inte. Den politiker som inte tar in denna nya verklighet tar heller inte ansvar för framtidens Halmstad.

"Avveckling­en av Najaden är ett tydligt tecken på att framtiden redan är här.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Kulturhuse­t Najaden är en lågpunkt vid kraftiga skyfall.
BILD: JARI VÄLITALO Kulturhuse­t Najaden är en lågpunkt vid kraftiga skyfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden