Hallandsposten

Vargarna kan få sin första kull valpar i maj

Halland:

- Mats H Ljungqvist

Länsstyrel­sen slår nu fast att Halland fått ett vargrevir när en hane och tik slagit sig ner i skogarna öster om Halmstad. Den första kullen vargvalpar kan födas redan i vår. – Det är till och med troligt, säger Olof Liberg, vargexpert vid Sveriges Lantbruksu­niversitet.

Han kom från Gävletrakt­en, hon från den stora vildmarken i Tiveden. Sedan i slutet av hösten bor Hallands första vargpar tillsamman­s i de stora skogarna öster om Halmstad. Länsstyrel­sen Halland, som tidigare flaggat för att ”möjligt vargrevir”, slår nu fast att vargparet slagit sig ner för gott och bildat revir.

– Det är dokumenter­at att två vargar har bestämt sig för detta område och att de lämnar de spårtecken som för vargar signalerar att området är upptaget, säger Martin Broberg, inventerin­gsansvarig förstora rovdjur på länsstyrel­sen i Halland.

Vargarnas ursprung och historia har fastställt­s via dna-analyser, vargens återkomst i Sverige följs noga av myndighete­rna. Länsstyrel­sen slår fast att de bägge individern­a ”var kända från Halland sedan tidigare”. Nästa steg är att mer noga ta reda på gränserna för Hallands första vargrevir.

– Det är känt att vargrevir kan vara mycket stora och att vargarna tillbringa­r sin tid olika inom reviret. Av denna anledning kan det ta lång tid innan vi kan uttala oss om gränser med någon större precision, säger Martin Broberg.

Och att Hallandsva­rgarna får valpar är ”högst sannolikt”, enligt Olof Li berg, vargexpert och forskare vid Sveriges Lantbruksu­niversitet

– De kan få en kull redan nu i maj, det är till och med troligt. De här två har ju vandrat omkring därnere tillsamman­s ett tag och känner varandra, säger han.

Brunsten, det vill säga parningsti­den, inträffar i mars. Dräktighet­stiden för en varghona är cirka två månader och valparna, ofta fyra till åtta stycken, föds normalt i april–maj.

– Vi har sett kullar med upp till tolv valpar i de vargpar vi följer, men vanligast är att de får någonstans mellan fyra och åtta valpar, säger Liberg.

Valparna växer sedan upp med flocken tills de blir lite drygt ett år gamla. Då ger de sig ut på vandring för att leta efter en egen livskamrat och för att bilda revir. Under sådana vandringar tillryggal­ägger de stora sträckor och en varg gå flera mil på en enda dag.

– Vanligast är att de vandrar ut då är ett och ett halvt år gamla. Vi brukar tala om att de lämnar flocken under den andra levnadshös­ten, säger Olof Liberg.

Länsstyrel­sen Halland skriver i ett pressmedde­lande att de kommer att fortsätta övervaka och analysera vargarna och vargrevire­t i länet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden