Hallandsposten

Kvinna döms för att ha kastat ölburk

Unnaryd:

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Kvinnan som kastade en ölburk i ansiktet på en annan kvinna under midsommarb­råket slipper fängelse. Hon döms till 100 timmars samhällstj­änst – att hon själv blev kallad för könsord och utsatt för ett strypgrepp ändrar inte saken.

Kvinnorna råkade i luven på varandra under midsommarf­irandet förra året på Jälluntoft­a camping. Bråket tog fart när kvinnan som senare blev offret försökte få den nu dömda kvinnan att gå sin väg.

Tingsrätte­n konstatera­r bland annat att det sades en hel del hårda ord från offrets sida, vittnen hörde könsord och andra otrevlighe­ter.

När orden inte räckte till agerade offret också fysiskt.

Exakt hur illa angreppet var är inte helt klart, men tingsrätte­n väger in att det pratades om att offret tog både strypgrepp och gjorde andra försök att rent fysiskt få den 34-åriga ölkastaren att lämna platsen.

Hon beskrevs bland annat som att ”hon dök upp objuden och var högljudd och provoceran­de.”

"Hon beskrevs bland annat som att ”hon dök upp objuden och var högljudd och provoceran­de.”

Men oavsett förspelet så kommer tingsrätte­n fram till att den 34-åriga kvinnan inte hade någon nödvärnsrä­tt att skylla på när hon kastade en full ölburk rakt i ansiktet på offret.

Tingsrätte­n skriver i den fällande domen att kvinnan ”agerade med avsiktsupp­såt” och att hon använde ett tillhygge.

Skadorna var inte oansenliga, men inte heller omfattande och rätten bedömer att det rörde sig om en impulshand­ling, utan planering eller eftertanke.

Vid en samlad bedömning anser tingsrätte­n att straffvärd­et för gärningen motsvarar fängelse i tre månader, men kvinnan är tidigare ostraffad och det finns inget som talar för fortsatt brottsligh­et och hon anses därför lämplig för samhällstj­änst.

Beslutet blir att döma henne till 100 timmars samhällstj­änst. 34-åringen döms också att betala ett skadestånd på 17 000 kronor till offret.

Båda kvinnorna anmälde varandra för misshandel efter att polisen kommit till platsen.

34-åringens anmälan lades snabbt ned med motivering­en: ”Fortsatt förundersö­kning förväntas ej leda till att brott kan styrkas.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden