Hallandsposten

Lisebergs vd: ”Kommer att få stora konsekvens­er”

Liseberg hade knappt kommit på fötter efter pandemin – sedan brann miljardsat­sningen Oceana ner. Det kommer att få stora konsekvens­er, enligt vd:n Andreas Andersen. – Men just nu är vårt fokus de människor som berörs av branden, säger han.

- Alice Nordevik Jens Bornemann

De stora bassängern­a började fyllas med sina 1,2 miljoner liter vatten redan i februari och invignings­datumet, ”i början av sommaren”, hade internt redan satts.

Oceana skulle enligt beräkninga­rna locka cirka 500 000 gäster om året och dessutom generera 185 000 hotellnätt­er om året i Göteborg.

Men på bara några timmar på måndagen gick de planerna om intet.

Andreas Andersen är dämpad när han dagen efter svarar på frågor om den våldsamma branden och konstatera­r att det är en mörk dag för nöjesparke­n och dess anställda.

– Det har varit helt förfärligt. Det är självklart en händelse som påverkar oss väldigt mycket, säger han efter förmiddage­ns pressträff.

– Det är en mycket mörk dag på Liseberg.

En person som arbetade på bygget saknades då fortfarand­e efter den omfattande branden.

– Det är hos honom och hans familj som våra tankar finns, säger Andreas Andersen.

Det ambitiösa projektet Oceana – med 14 olika vattenattr­aktioner – skulle ha öppnat till sommaren och var så gott som färdigstäl­lt när branden startade.

Expansione­n, söderut från nuvarande nöjesparke­n, är en del av Lisebergs jubileumsp­rojekt med anledning av 100-årsfirande­t i fjol.

Ett hotell öppnade redan i fjol, nu var det snart dags för Oceana att öppna portarna också.

Nu är stora delar av den nya vattenvärl­den helt förstörda. Andreas Andersen förstår att många undrar vad som händer nu, men har ännu inga konkreta svar.

– Det är lite svårt att säga i nuläget, vi har inte riktigt gjort en fullgod konsekvens­bedömning. Men det är självklart helt förskräckl­igt att vi var så nära öppning och nu inte får öppna alls, säger han.

– Det kommer att få stora ekonomiska konsekvens­er för Liseberg.

Exakt hur stora konsekvens­erna blir återstår att se.

Men ekonomiskt sett kom branden i ett olyckligt läge för nöjesparke­n, som fortfarand­e kämpar med att återhämta sig från pandemin.

– Det är inte vårt fokus just nu, men det är klart att vi kommer att inleda en dialog med försäkring­sbolag och andra intressent­er. Men i nuläget vet vi väldigt lite, säger Andreas Andersen.

– Ambitionen är att återuppbyg­ga allt. Men i nuläget är det osäkert.

 ?? BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? ”Det är en mycket mörk dag på Liseberg”, säger Andreas Andersen, vd för Liseberg, på en pressträff om branden.
BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL ”Det är en mycket mörk dag på Liseberg”, säger Andreas Andersen, vd för Liseberg, på en pressträff om branden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden