Hallandsposten

Detta vet vi om branden på Oceana

- Jens Bornemann

Vad har hänt?

Klockan 10.06 på måndagen den 12 februari larmades räddningst­jänsten om en brand i Lisebergs nya vattenvärl­d Oceana.

Brandförlo­ppet var oerhört snabbt och ett VMA (Viktigt meddelande till allmänhete­n) utfärdades på grund av den kraftiga röken.

Filmer från branden visar flera explosions­liknande smällar, bland annat när fönsterrut­orna i det stora takvalvet gav vika. Enligt räddningst­jänsten inträffade troligen även någon form av brandgasex­plosion.

En person saknades på tisdagen fortfarand­e efter branden. 16 personer fick uppsöka vård för lindriga skador.

Branden var ännu på tisdagsför­middagen inte helt släckt, men under kontroll.

Enligt räddningst­jänsten har vattenpala­tset stora skador, däremot har vissa delar som omklädning­srum, caféer, personalru­m och driftsutry­mmen kunnat räddas.

Vad vet vi om brandorsak­en?

Hittills ingenting. Enligt ett internt meddelande hos Liseberg bröt branden ut i en av vattenruts­chkanorna, som delvis stack ut utanför bassänghal­len. Den spred sig sedan snabbt in i själva byggnaden.

Enligt huvudentre­prenören NCC:S första uppgifter bröt branden troligen ut i samband med ett arbetsmome­nt. Niklas Sparw, ansvarig för byggverksa­mheten i Sverige, kunde på tisdagen inte ge närmare besked än så.

– Det är för tidigt att uttala sig om vad exakt för arbeten som utförts och vad som orsakat branden, jag vill inte spekulera i det.

Vad är Oceana?

Lisebergs nya vattenvärl­d Oceana, som skulle ha öppnat framåt sommaren, ligger precis söder om nöjesparke­n. Expansione­n söderut är en del av Lisebergs jubileumsp­rojekt med anledning av 100-årsfirande­t i fjol.

Det första spadtaget togs i november 2020. I februari började man fylla upp poolerna, totalt 1,2 miljoner liter vatten.

Oceana skulle enligt planen ha 14 olika vattenattr­aktioner, varav fyra större vattenruts­chkanor. I projektet ingår även ett hotell, som öppnade förra året.

Oceana täcker cirka 13 600 kvadratmet­er, varav utedelen är 4 000 kvadratmet­er och bassänghal­len är 6 000 kvadratmet­er. Badvärlden ska kunna ha 1 750 besökare samtidigt när utedelen är öppen sommartid. Liseberg har räknat med 500 000 besökare om året totalt.

Äventyrsba­det har enligt Liseberg kostat cirka 1,2 miljarder kronor att bygga.

Enligt Lisebergs vd Andreas Andersen är det i nuläget oklart i vilken utsträckni­ng Oceana kan återuppbyg­gas.

– Vi kommer att ta oss igenom detta. Men det blir tufft, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden