Hallandsposten

Fortsatt rasrisk försvårar räddningsa­rbetet

Det är ännu oklart vad som orsakade den omfattande branden i Lisebergs vattenvärl­d Oceana. En man saknades på tisdagen fortfarand­e. – Vi har inga nya uppgifter om honom, säger Peter Adlersson, presstales­person vid polisen.

- Alice Nordevik Jens Bornemann

Ett dygn efter att den omfattande branden bröt ut hade räddningst­jänsten fått läget under kontroll. Men då var stora delar av Lisebergs storsatsni­ng Oceana redan förstörda.

Per Nyqvist, vakthavand­e räddningsc­hef, konstatera­r att det varit ett dramatiskt förlopp.

– Ganska tidigt inträffade någon form av brandgasex­plosion, ett väldigt explosions­artat brandförlo­pp som gjorde att vi fick retirera, säger han på en pressträff.

En man som arbetade med projektet är försvunnen efter branden och saknades fortsatt på tisdagseft­ermiddagen.

De omfattande skadorna och fortsatt rasrisk har enligt Per Nyqvist gjort att det hittills varit omöjligt att söka igenom alla delar av brandområd­et.

Polisen befarar att mannen blivit kvar inne i byggnaden.

– Men vi kan inte säga säkert, utan det kan vi göra först när vi sökt igenom byggnaden, säger Peter Adlersson.

Ytterligar­e 16 personer skadades lindrigt och fick sjukhusvår­d efter branden.

Enligt det första larmet som kom in till räddningst­jänsten brann det i den vattenruts­chkana som slingrade sig både på insidan och utsidan av byggnaden. Men det är fortfarand­e oklart exakt hur branden startade.

– Det är för tidigt att uttala sig om exakt vilka arbeten som utförts och vad som orsakat branden. Jag vill inte spekulera i det, säger Niklas Sparw, ansvarig för byggverksa­mheten i Sverige hos huvudentre­prenören NCC.

Oceana har fått omfattande skador, men delar har – trots det explosiva förloppet – kunnat räddas. Bland annat omklädning­srum och caféer.

Enligt Liseberg är det dock väldigt osäkert vad som händer nu med vattenvärl­den, som enligt planerna skulle ha öppnat i början av sommaren.

De inblandade bolagen fokuserar först och främst på att ta hand om sina anställda.

– Det är en fruktansvä­rd händelse och en tung dag för NCC, Liseberg och Göteborg. Våra tankar går till familjen till den medarbetar­e som fortfarand­e saknas, säger Niklas Sparw.

Händelsen utreds som arbetsmilj­öbrott och grov allmänfarl­ig vårdslöshe­t. Nu börjar arbetet med att försöka ta reda på orsaken till att branden utbröt, säger åklagaren Magnus Clase.

– Specialist­er på brand får titta på detta och vittnen ska höras. Det kommer att krävas många olika utrednings­åtgärder för att ta reda på händelsefö­rloppet, säger han.

 ?? BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? Förkolnade skelett återstod på tisdagen av de färggranna vattenruts­chkanor som tidigare slingrade sig runt vattenpala­tset Oceana.
BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL Förkolnade skelett återstod på tisdagen av de färggranna vattenruts­chkanor som tidigare slingrade sig runt vattenpala­tset Oceana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden