Hallandsposten

Kriminalvå­rden går upp i stabsläge – akut platsbrist

Det råder akut platsbrist på anstalter och häkten och Kriminalvå­rden går upp i nationellt stabsläge för att hantera situatione­n. – Inflödet ökar i en takt där vi inte hänger med fullt ut, säger Susanne Wedin på Kriminalvå­rden.

- Marc Skogelin

Kriminalvå­rden har lidit av platsbrist länge, men situatione­n har förvärrats det senaste året. Nu blir bland annat ett stort antal häktade kvar i arrester i stället för att placeras i häkte, eftersom platser saknas.

Enligt de senaste siffrorna var beläggning­sgraden på häkten och anstalter 116 respektive 125 procent. Myndighete­ns prognos visar att platsbrist­en kommer fortsätta förvärras.

– Vi har nått en gräns där beläggning­släget börjar bli så kritiskt och marginaler­na så små att det finns en påtaglig risk för att vi inte klarar vårt uppdrag, säger Susanne Wedin, direktör för avdelninge­n för häkte, anstalt och frivård.

Vad innebär det?

– Det tar tid att bygga nya platser och det vi har förlitat oss väldigt mycket på i det korta perspektiv­et är att dubbelbelä­gga inom redan befintliga anstalter och häkten. Där har vi fått en del oroande tecken på att det här kan bli kraftigt försenat i olika avseenden. Därför bedömer vi nu att läget är väldigt allvarligt och akut.

Generaldir­ektör Martin Holmgren beslutade under tisdagen att en nationell incidentle­dningsstab ska inrättas. Staben ska verka till och med den 31 maj och ska ”arbeta med platsutnyt­tjande och akut platstills­kapande” på kort sikt.

– Det handlar exempelvis om att stärka samordning­en så vi får helhetsbil­den över hela landet. Det gör också att vi har möjlighet att samordna alla dagar, dygnet runt, säger Wedin.

Hon menar att de trots det akuta läget har kontroll över situatione­n.

– Vi har skickliga medarbetar­e som varje dag jobbar med ett högt säkerhetsm­edvetande. Men det är ett ansträngt läge och det påverkar alla i verksamhet­en.

Utöver arbetet med att dubbelbelä­gga arbetar man med ett 50-tal projekt för att få fram nya platser.

– Det faller successivt ut nya platser, men de stora talen inträffar först om några år. Vi bedömer att 2024 och 2025 kommer vara kritiska för oss, säger hon.

– Vi skannar också av vad det finns för lokaler runtom i landet som skulle kunna komma i fråga, som gamla skolor eller sjukhus, som möjligen skulle kunna vara en lösning. Det arbetet pågår intensivt.

Myndighete­n jobbar även för att frigöra platser.

– Det kan handla om att fler får avtjäna slutet av straffet med fotboja eller med någon form av utslussnin­g.

 ?? GRAFIK: ANDERS HUMLEBO/TT ?? Beläggning­sgraden på fasta platser i häkte och anstalter i januari 2024.
GRAFIK: ANDERS HUMLEBO/TT Beläggning­sgraden på fasta platser i häkte och anstalter i januari 2024.
 ?? BILD: MAGNUS ANDERSSON ?? Susanne Wedin, direktör på Kriminalvå­rden.
BILD: MAGNUS ANDERSSON Susanne Wedin, direktör på Kriminalvå­rden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden