Hallandsposten

Ovanligt giftigt ämne hos förgiftad familj

Spår av det mycket giftiga ämnet fosfin har hittats i proverna från den familj som förgiftade­s i Söderhamn i höstas. – Det är extremt ovanligt, säger överläkare­n Kai Knudsen som beskriver förgiftnin­gsförloppe­t som ”oerhört otäckt”.

-

Familjen fördes till sjukhuset i Hudiksvall där fyraåringe­n avled.

Fosfin kan förekomma i både fast form och som gas. Ämnet är mycket giftigt även i små mängder oavsett om man andas in det eller får det i sig på annat sätt.

Att familjens symptom först såg ut som magsjuka är typiskt, förklarar Kai Knudsen, universite­tslektor i klinisk toxologi vid Göteborgs universite­t och överläkare i intensivvå­rd vid Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

– Hela cellmetabo­lismen stänger ner och man får en celldöd i alla organ. Det första brukar vara mag-tarmkanale­n, med illamående, kräkningar och diarréer.

Därefter följer andningssv­årigheter, skador på lever, njurar och andra inre organ. Till slut grav hjärtsvikt och döden.

– Det här är oerhört otäckt och livsfarlig­t att hantera.

Kai Knudsen är en av de experter

som arbetat med att analysera familjens prover. En amerikansk expert föreslog att man skulle testa för fosfin, som är ovanligt i Sverige och inte finns tillgängli­gt för privatpers­oner.

– Man fick sätta upp en ny analysmeto­d, för det var inget man kunde analysera i Sverige. Det tog flera veckor.

Fosfin används främst till skadedjurs­bekämpning. Det har stora likheter med fosgen, en annan fosforföre­ning, som använts som stridsgas.

– Hur det har kommit till familjen är en fråga för den polisiära utredninge­n.

Åklagare Christer Sammens bekräftar för TT att man funnit spår av fosfin. I övrigt kan han inte uttala sig och händelsen utreds fortfarand­e som misstänkt mord.

Det var i mitten av oktober som familjen, två vuxna och två barn, sökte vård sedan de drabbats av allvarliga magsjukesy­mtom. Det ena barnet, en fyraårig flicka, avled på sjukhus.

” Det här är oerhört otäckt och livsfarlig­t att hantera

Kai Knudsen Överläkare

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ??
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden