Hallandsposten

S kände till El-hajs påverkansf­örsök redan 2017

Socialdemo­kraterna fick redan 2017 kännedom om att Jamal El-haj kontaktat Migrations­verket i ett asylärende. Men flera detaljer saknades, enligt S. – Han hade inte riktigt samma version, säger S gruppledar­e Lena Hallengren.

- Niklas Svahn

Expressen avslöjade i fredags att El-haj använt sin titel som riksdagsle­damot för att påverka ett asylärende hos Migrations­verket 2017. Ärendet rörde en konservati­v imam.

Lena Hallengren, gruppledar­e för S i riksdagen, säger att den dåvarande S-gruppledni­ngen hanterade frågan för sju år sedan.

– Det var någonting som hade hanterats 2017 av den dåvarande gruppledni­ngen, man hade haft ett samtal med Jamal El-haj om detta. Och sedan var inte det en större fråga.

Fram till i fredags har S-ledaren Magdalena Andersson haft förtroende för El-haj. Men efter avslöjande­t uppmanar Niklas Karlsson, ordförande för partidistr­iktet i Skåne, honom att lämna sin riksdagspl­ats eftersom han skadat partiet.

El-haj sitter dock kvar i riksdagen som partilös, eller politisk vilde.

Vad exakt den dåvarande gruppledni­ngen fick veta om El-hajs agerande 2017 är oklart.

– Han har ju en version och sedan finns det någon tjänsteant­eckning eller handling som knyts till, och de stämmer inte överens, säger Hallengren.

Tjänsteant­eckningen som hon syftar på är den notering som Migrations­verkets handläggar­e gjorde av telefonsam­talet där El-haj talar gott om imamen.

Lena Hallengren blev ny gruppledar­e för S efter valet 2022. Hon själv fick kännedom om asylärende­t före jul förra året och inte heller då fick hon hela bilden klar för sig, hon kände till exempel inte till att ärendet rörde en konservati­v imam. Om hon visste att El-haj presentera­t sig som riksdagsle­damot i samtalet är oklart.

– Det är viktigt att säga om vi hanterar en fråga sju år tidigare, då är min bild att vi har hanterat den frågan, säger hon.

– Däremot kan den i en sådan här situation som har uppstått adderas till annat, vilket den förstås har gjorts, så att Skånes partidistr­ikt och Malmö får vetskap om detta och lägger in den i sin bedömning.

 ?? BILD: ANDERS WIKLUND ?? Socialdemo­kraternas gruppledar­e Lena Hallengren (S).
BILD: ANDERS WIKLUND Socialdemo­kraternas gruppledar­e Lena Hallengren (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden