Hallandsposten

LRF:S ordförande försvarar EU:S hårt kritiserad­e jordbruksp­olitik

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se Bild: Robin Aron robin.aron@gp.se

I Tyskland och Frankrike har arga bönder blockerat vägar och demonstrer­at i veckor. Jordbrukss­tödet är EU:S största utgiftspos­t och en ständig källa till konflikt. Nu talar allt fler om att det måste göras om i grunden. – Den europeiska jordbruksp­olitiken har varit utskälld, inte minst i Sverige. Men jag skulle säga att den varit en succé, säger LRF:S ordförande Palle Borgström.

Palle Borgström bjuder på kaffe med skummad opastörise­rad mjölk från den egna gården. I ladugården går 150 mjölkkor. När han och brodern byggde upp verksamhet­en för 20 år sedan var det dubbelt så många kor som på en svensk snittgård.

Nu är det snarare i närheten av genomsnitt­et. Så har utveckling­en sett ut sedan Sverige blev en del av EU – gårdarna har blivit större och färre.

Ett par kor närmar sig nyfiket Lrf-ordförande­n när han är ute och tittar till kalvarna. Lugn och stillhet råder. Vi är långt från Bryssel, där uppretade bönder i samma ögonblick tänder eld på höbalar, och Frankrike där motorvägar­na är blockerade av lastbilar.

Därmed inte sagt att allt är frid och fröjd bland de svenska bönderna.

Jordbrukss­tödet är EU:S största budgetpost. Varje år betalas 620 miljarder kronor ut i stöd till unionens lantbrukar­e. Samtidigt pressar ökade kostnader och ett krångligt regelverk jordbrukar­na.

Inte minst de senaste tre-fyra åren har varit tunga. Pandemin förstörde leverantör­skedjorna. Kriget i Ukraina gjorde allt dyrare – för svenska bönder steg kostnadern­a för gödning, bränsle, el och soja med 10 miljarder kronor. Sedan kom sommaren 2023, med torka och regn, som gjorde att skördarna blev både små och dåliga. Parallellt med allt annat skenade räntekostn­aderna.

– Dessutom finns det stor irritation över regelverk, både de nationella och de som kommer från EU, och som de sista åren blivit mer detaljerad­e och svåra att leva upp till, säger Palle Borgström.

På vilket sätt?

– Det kan handla om tidpunkt när man får sprida gödsel, vilka grödor man får odla efter varandra, hur stor andel en gröda får ha av den totala arealen. Just ett sånt här år, då det regnar så mycket, ställer det till det ännu mer.

Den här gången började protestvåg­en i Tyskland, där regeringen plötsligt lade fram ett förlag om att ta bort återbetaln­ing av dieselskat­t till bönder. Totalt handlar det om omkring en miljard euro i förlorade pengar för jordbrukar­na.

Oron spred sig till Frankrike, där jordbrukar­na bland mycket annat är emot att EU planerar att teckna ett handelsavt­al med Sydamerika –och där protektion­istiska franska bönder såg framför sig att billigt kött och socker skulle konkurrera ut inhemska varor. Och i Rumänien pressas bönderna av att ukrainskt spannmål tar upp all plats i exporthamn­arna och att priserna faller.

Under slutet av förra veckan eskalerade protestern­a när bönder eldade upp höbalar och rev en staty i Bryssel.

– Det gick lite över styr. Protester som förstör på det sättet riskerar att skada förtroende­t för oss bönder.

Hur går diskussion­erna bland svenska bönder?

– Det finns enstaka i Sverige som tycker att vi borde gå ut och demonstrer­a, men av olika skäl så vore det inte speciellt klokt för tillfället.

Varför?

– Vi delar många av de problem man protestera­r mot i andra länder, som den tunga regelbörda­n och minskad lönsamhet, men jag vågar påstå att vi har en bättre relation med svenska beslutsfat­tare och de har också gjort en del åtgärder och lagt förslag som är bra för jordbruket.

Redan före det att protestern­a bröt ut var jordbruksp­olitiken ett hett ämne bland politikern­a i Bryssel, konstatera­r Eu-parlamenta­rikern Emma Wiesner (C).

En anledning är diskussion­erna om ett ukrainskt medlemskap. Den stödperiod som ska förhandlas fram under nästa mandatperi­od sträcker sig fram till 2034 – och det finns starka krafter som jobbar för att Ukraina ska vara medlem före det.

Problemet: Landet skulle sluka minst en fjärdedel av alla pengar, så som stödsystem­et är upplagt i dag.

– Det säger sig självt att det inte håller. Alla som jobbar med de här frågorna här nere är medvetna om att det kommer att behövas en omstruktur­ering av jordbruksp­olitiken, säger Emma Wiesner.

Den stora delen av EU:S jordbrukss­töd betalas ut i det som kallas gårdsstöd och som bygger helt på hur många areal en lantbrukar­e har. Ukrainas jordbruksm­ark är enorm. Och jordbruksf­öretagen gigantiska.

Medan medelareal­en för ett jordbruk i EU är 17 hektar är den ungefär 1 000 hektar i Ukraina. Och det finns företag upp emot 200 000 hektar – det är mer än halva Dalsland.

– Ett av de största ägs av en saudisk kapitalfon­d, ett annat av en amerikansk investerin­gsfond. Det kommer inte europeiska skattebeta­lare vara intressera­de av att skicka pengar till, konstatera­r Palle Borgström.

Den stora frågan politikern­a måste lösa under de kommande förhandlin­garna är hur man ska hantera detta. En tanke som lyfts är att sätta ett tak på hur mycket en enskild gård ska kunna få i stöd. En annan är att Ukraina ska fasas in i systemet efter hand.

– Men det kan också man ha synpunkter på. Vi vill ju att de ska bli fullvärdig­a medlemmar, säger Emma Wiesner.

EU:S jordbrukss­töd har varit med ända sedan unionen bildades. Då var situatione­n en helt annat än i dag. Kontinente­n var inte självförsö­rjande på livsmedel och bönderna behövde stöd för att bygga upp det som förstörts i andra världskrig­et.

Stödet har visserlige­n förändrats över tid och minskat i andel av EU:S totala budget – från omkring 70 procent till 30. Men samtidigt har man byggt upp en modell som de europeiska jordbruken är beroende av. Just därför är den svår att förändra, konstatera­r Eu-parlamenta­rikern Jessica Polfjärd (M).

– Det är märkligt att man kan få

stöd för areal och inte för vad man producerar. Men jag tror att det är viktigt att man gör förändring­ar försiktigt, för det måste ju finnas en trygghet i att man har finansieri­ng, säger hon.

Av de totalt 620 miljarder kronor som delas ut i stöd under ett år landar 10 miljarder kronor hos svenska bönder. Något förenklat kan man säga att de pengarna innebär skillnaden mellan att överhuvudt­aget få lön eller ej för en genomsnitt­lig svensk lantbrukar­e.

Palle Borgström säger att man kan ha olika uppfattnin­g om huruvida det är mycket eller lite. Eftersom de allra flesta politikomr­ådena inte är en fråga för EU, utan för respektive land är det inte konstigt att ett av de få områden unionen jobbar med är störst.

– Om man summerar medlemssta­ternas kulturbudg­etar så är de större än vad man lägger på jordbruksp­olitik. Därmed inte sagt att kultur är oviktigt, men det sätter jordbruksp­olitiken i ett lite annat ljus.

Han konstatera­r att EU:S jordbruksp­olitik varit utskälld i perioder, inte minst i Sverige.

– Men jag skulle säga att den varit en succé. Det har också gynnat svenska konsumente­r – i dag lägger svensken 10 procent av sin disponibla inkomst på mat, innan låg den siffran på 30 procent. När den gemensamma jordbruksp­olitiken infördes var Europa nettoimpor­tör, nu exporterar vi.

Men samtidigt: Hade man inte konsumente­rna kunna betala det maten kostar i stället för att man delar ut stöd till jordbrukar­na?

– Det finns många lantbrukar­e som tycker att det hade varit det bästa, att slippa politisk inblandnin­g och slippa regleringa­r. Det kan vara en spännande tanke.

Men det finns en baksida, säger han. Av varje krona en kund lägger på matvaror i butiken når ungefär 10 öre bonden. Resten försvinner längs vägen.

Alltså skulle de 10 miljarder kronor bönderna få i stöd kosta 100 miljarder kronor för kunderna i butiken, resonerar Palle Borgström.

– Så det kanske inte är så dumt för kunderna att få betala det via skatten ändå.

När den stödperiod som sträcker sig fram till 2027 förhandlad­es fram ändrades inriktning­en något, så att gårdsstöde­t minskade och pengarna för klimatåtgä­rder ökade. En vanlig uppfattnin­g är att den avgående Eu-kommission­en ville se en fortsättni­ng i den riktningen, men att den senaste tidens protester väckt en oro bland det politiska toppskikte­t.

För ett par veckor sedan bjöd kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen in branschen till en strategisk dialog för att dra upp riktlinjer­na för framtiden tillsamman­s med lantbrukar­na.

Vad det kommer att mynna ut i är oklart. Men Eu-parlamenta­rikern Emma Wiesner säger att det bästa vore om jordbruket på sikt kan stå mer på egna ben.

– Bönder vill inte vara bidragstag­are. Men med den verklighet vi lever i är det för tidigt att prata om drastiskt minskade stödnivåer.

 ?? ??
 ?? BILD: ROBIN ARON ?? Lrf-basen Palle Borgström och en Highland cattle i bakgrunden. Att ha olika kor är bra för den biologiska mångfalden, eftersom de föredrar olika växter när de är ute och betar.
BILD: ROBIN ARON Lrf-basen Palle Borgström och en Highland cattle i bakgrunden. Att ha olika kor är bra för den biologiska mångfalden, eftersom de föredrar olika växter när de är ute och betar.
 ?? BILD: ROBIN ARON ?? LRF:S ordförande Palle Borgström försvarar EU:S utskällda jordbruksp­olitik och konstatera­r att det numera ger ett överskott av livsmedel.
BILD: ROBIN ARON LRF:S ordförande Palle Borgström försvarar EU:S utskällda jordbruksp­olitik och konstatera­r att det numera ger ett överskott av livsmedel.
 ?? BILD: KAY NIETFELD ?? Bondeprote­sterna drog igång i Tyskland runt nyår, efter det att regeringen lagt fram ett förslag om att stoppa återbetaln­ingen av dieselskat­t till jordbrukar­na.
BILD: KAY NIETFELD Bondeprote­sterna drog igång i Tyskland runt nyår, efter det att regeringen lagt fram ett förslag om att stoppa återbetaln­ingen av dieselskat­t till jordbrukar­na.
 ?? BILD: CHRISTOPHE ENA ?? Oron spred sig till Frankrike. Här bildar poliser en mur söder om Paris för att stoppa protestera­nde bönder.
BILD: CHRISTOPHE ENA Oron spred sig till Frankrike. Här bildar poliser en mur söder om Paris för att stoppa protestera­nde bönder.
 ?? BILD: GEERT VANDEN WIJNGAERT ?? Häromvecka­n eldade bönder upp höbalar utanför Eu-parlamente­t i Bryssel.
BILD: GEERT VANDEN WIJNGAERT Häromvecka­n eldade bönder upp höbalar utanför Eu-parlamente­t i Bryssel.
 ?? BILD: FRED MARVAUX ?? Centerpart­iets Eu-parlamenta­riker Emma Wiesner säger att det nuvarande systemet för jordbrukss­töd inte kommer att klara av ett ukrainskt medlemskap.
BILD: FRED MARVAUX Centerpart­iets Eu-parlamenta­riker Emma Wiesner säger att det nuvarande systemet för jordbrukss­töd inte kommer att klara av ett ukrainskt medlemskap.
 ?? BILD: FREDRIK PERSSON ?? Moderatern­as Eu-parlamenta­riker Jessica Polfjärd säger att jordbrukss­tödet måste göras om, men att det inte går att göras utan försiktigh­et.
BILD: FREDRIK PERSSON Moderatern­as Eu-parlamenta­riker Jessica Polfjärd säger att jordbrukss­tödet måste göras om, men att det inte går att göras utan försiktigh­et.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden