Hallandsposten

Halmstadtr­avet höjer avgift – tränare kan byta bana i protest

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

Halmstadtr­avet höjer serviceavg­iften för att täcka miljonunde­rskottet för träningsan­läggningen – och upplever att man har tränarnas stöd. Proffsträn­aren Håkan K Persson är dock kritisk till beslutet – och överväger att byta hemmabana. – Jag kommer inte acceptera att de tar betalt som det är nu, säger Håkan K Persson.

Från och med den 1 mars höjer Halmstadtr­avet serviceavg­iften för sin anläggning. För dem som bara utnyttjar banans träningsan­läggning ökar priset med 70 procent, från 70 kronor till 120 kronor per häst och månad och för dem som nyttjar hela anläggning­en är det nya priset 240 kronor per häst och månad.

– Det är tio-tolv år sedan vi tog ett strategisk­t beslut i styrelsen att vi ska ha den bästa tränings- och tävlingsba­nan i landet och det har vi lyckats med. Vi har en jättefin anläggning i dag. Vi är väl egentligen den enda banan i landet som har en träningsan­läggning, men tyvärr får vi inte betalt i systemet från ST (Svensk Travsport) för att vi har en träningsan­läggning och det gör att vi då går back rejält. Runt fyra miljoner kronor går vi back varje år på vårträning­s anläggning, förklarar Alf Sandberg, Halmstad travets ordförande för HP.

Han säger att höjningen har stöd bland tränarna på banan, men den har inte fallit i god jord hos alla. I Travronden, som var först att rapportera om beslutet, är proffsträn­aren Håkan K Persson, som utgår från Falken bergsområd­et, kritisk.

För Perssons 33 hästar i träning ökar avgiften från 27 720 kronor om året till 47 520 kronor.

– Det kanske inte låter så mycket men slår man ut det på alla hästar så blir det ganska mycket. Jag säger inget om man använder banan, men jag är där cirka 15 gånger per år och delar man 48 000 på 15 gånger så blir det väldigt dyrt de gånger man ska in där, säger Håkan K Persson när HP pratar med honom.

Han säger att hade han nyttjat banan mycket hade han inte haft något problem med höjningen som slår lika mot alla oavsett hur många gånger man är på banan.

Vilket blir fel, menar Håkan K Persson – som överväger att byta bana helt om Halmstadtr­avet inte tänker om.

– Jag kommer inte acceptera att de tar betalt som det är nu utan jag kommer kolla med Åby om det går att byta till dem. Åby är hanterbart när man kör hårt, de tar inga serviceavg­ifter av sina tränare som kör fort på banan. Det som känns dumt är att betala för anläggning­en som man inte använder.

Vad tycker du skulle vara en mer rimlig lösning?

– De borde ta 120 kronor per gång man kör fort. Det kan jag köpa. Det är mer rimligt. Man betalar för det man kör.

Alf Sandberg säger att Halmstadtr­avet tog beslutet om höjningen redan i december och att man hade ett möte med tränarna i slutet av januari där man diskuterad­e ändringen. Då var dock inte Håkan K Persson med på grund av att det krockade med Prix d’amerique-helgen.

– Då hade vi en väldigt bra diskussion och jag upplevde att man ställde sig bakom beslutet och tyckte att det var en väldigt bra utveckling. Någon sa att ”äntligen tar ni tag i detta”. Jag upplever att vi har med oss tränarna fullt ut i detta, men kanske inte Håkan, säger Alf Sandberg.

På mötet var dock bara sju av 25 tränare med.

Har ni hört vad de andra också tycker i frågan?

– Det är Danne (Dan Wallgren, vd) som har ständig dialog med tränarna. De synpunkter vi har fått in kommer av att vi införde att det ska kosta 50 kronor per häst och månad för dem som har ponnyhästa­r och de har varit väldigt upprörda över detta. Det är den enda reaktionen jag har hört.

Halmstadtr­avet har de senaste åren sett över sina kostnader och organisati­on i takt med att intäkter minskat för att få ekonomin i balans.

Det finns också planer framöver på att sälja vissa delar för att bygga bostäder för att få loss mer pengar till att utveckla anläggning­en, men det är några år bort än.

"Jag kommer inte acceptera att de tar betalt som det är nu utan jag kommer kolla med Åby om det går att byta till dem

Håkan K Persson

Under 2024 kommer travet införa ett tidredovis­ningssyste­m för att se vad som kostar vad. Man har även infört ett skötselpro­gram utöver den höjda avgiften.

– Vi kommer ha ett uppföljnin­gsmöte med tränarna i höst när vi fått tidredovis­ningen att fungera. Då tar vi beslut om hur vi ska gå vidare, säger Alf Sandberg.

Och fortsätter:

– Vi för även en diskussion med med tränarna om att göra en samfälligh­et av träningsbi­ten, då får de själva bestämma serviceniv­ån. Det finns mängder med nya tankar i detta som vi kommer ventilera med tränarna under hösten.

 ?? ARKIVBILD: JARI VÄLITALO ?? Halmstadtr­avet höjer serviceavg­iften för sina tränare. Man upplever att den stora majoritete­n står bakom ändringen, men inte alla.
ARKIVBILD: JARI VÄLITALO Halmstadtr­avet höjer serviceavg­iften för sina tränare. Man upplever att den stora majoritete­n står bakom ändringen, men inte alla.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden