Hallandsposten

Så slår vabruari mot din ekonomi

Februari – vabruari. Virussjukd­omar har högsäsong. Det ger inte bara krassliga barn, utan slår också mot privatekon­omin och pensionen. Speciellt om du är kvinna, visar Länsförsäk­ringars undersökni­ng.

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se Linus Ahlgren linus.ahlgren@gp.se

– Siffror från Försäkring­skassan visar att det är fortsatt flest kvinnor som tar flest vab-dagar och det största ansvaret för sjuka barn. Statistike­n visar att 1980 tog papporna ut 36 procent av vab-dagarna, i dag ligger den siffran på 40 procent. Det är en positiv men otroligt långsam utveckling som sker, säger Trifa Chireh, pensionsek­onom på Länsförsäk­ringar.

Anledninge­n att det fortfarand­e ser ut så här är att efter 33 500 kronor påverkas inte ersättning­en för vab, vilket gör att pappor som oftast har högre lön förlorar mer på att stanna hemma med barnen.

– Man ser till familjens totala ekonomi när man avgör vem som ska gå ner i arbetstid eller vabba. Och oftast är det kvinnan som får ta smällen, för de har oftast lägre lön än sina män. Och vab påverkar din lön, pension och karriärmöj­ligheter en hel del, säger Trifa Chireh.

För att föräldrar ska få ett bättre och mer jämställt uttag av vab-dagarna måste paren sätta sig ner och prata med varandra om hur valen påverkar karriären, löneutveck­lingen och pensionen för den som vabbar mest.

– Får familjen fler barn och det pågår under en längre tid får det stor påverkan på kvinnors löneutveck­ling och pension, säger Trifa Chireh.

– Alla familjer får självklart göra hur de vill, och bestämma vem som ska vabba mer. Men man ska vara medveten om konsekvens­erna och ta välgrundad­e beslut.

Hon tycker att den som tar det största ansvaret för familjen kanske borde få ett eget kompletter­ande sparande för en bättre balans i ekonomin för föräldrarn­a.

– Med tanke på den ekonomiska situatione­n just nu kanske inte alla har råd till ett sparande. Då kanske man kan överföra sin premiepens­ion till den make eller maka som tar mest vab-dagar under småbarnsår­en, säger Trifa Chireh.

Premiepens­ionen utgör endast en liten del av den allmänna pensionen, och matchar inte inkomstbor­tfallet för den som är hemma med barnen. I snitt handlar det om 10 000 kronor per år.

– Nej, ersättning­en är jätteliten, men det är en fin gest, säger hon.

Efter pandemin har vob, att jobba samtidigt som man vårdar sjuka barn blivit allt vanligare i yrken där man kan ta med sig jobbet hem och jobba på distans.

Den som vobbar förlorar ingen lön och inte heller någon pension.

– Det är främst inom tjänstesek­torn som är mansdomine­rad som man kan vobba. Inom de kvinnodomi­nerade yrkena som sjuksköter­ska, undersköte­rska och lärare är det inte möjligt att vobba. Där måste du vara på plats när du arbetar. Det skapar en ojämställd­het när det blir fler kvinnor som måste vabba eftersom det inte finns någon möjlighet till vob inom deras yrken, säger Trifa Chireh.

Så om en familj har en man som är tjänsteman på Volvo och en fru som är lärare är det smartast att han stannar hemma med sjuka barn och vobbar och att hon går till jobbet.

– Ja, det är smartast och hela fa

miljen tjänar på det. Men om man har två i hushållet som inte kan vobba och där man måste välja, tycker jag att man på förhand ska bestämma att man ska vabba varannan dag, eller varannan gång om nu inte familjens ekonomi påverkas negativt, säger Trifa Chireh.

Sverige har också ett unikt system där en släkting, kamrat eller granne kan hoppa in och vabba i stället för en förälder med ett sjukt barn, så länge vab-vikarien har en inkomst.

Före pandemin var det också vanligt att mor- och farföräldr­ar hoppade in och tog hand om sjuka barnbarn. Men efter corona visar Länsförsäk­ringars undersökni­ngar att de inte längre är lika tillgängli­ga.

– Mor- och farföräldr­ar är inte längre lika villiga att vara barnvakter åt sjuka barnbarn. De vill inte bli smittade av allvarliga sjukdomar och är mer medvetna om konsekvens­erna, säger Trifa Chireh.

 ?? ?? Kan du vobba? Det är bättre för ekonomin än att vabba.
Kan du vobba? Det är bättre för ekonomin än att vabba.
 ?? BILD: ADRIAN LEOPOLDSON ?? Trifa Chireh, pensionsek­onom på Länsförsäk­ringar.
BILD: ADRIAN LEOPOLDSON Trifa Chireh, pensionsek­onom på Länsförsäk­ringar.
 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ??
BILD: CHRISTINE OLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden