Hallandsposten

Johan Lindqvist: Så bra är Mellobidra­gen i Växjö

Melodifest­ivalen är framme vid årets tredje deltävling. Hollywood-frun Gunilla Persson och Clara Klingenstr­öm kliver in i handlingen när Mellon når Växjö. Johan Lindqvist har lyssnat på låtarna.

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

1. Jacqline ”Effortless”

Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecke­r är en av låtskrivar­na bakom Jacqlines bidrag och utmanar därmed pikant nog sig själv i den här deltävling­en. Jacqlines claim to fame så här långt i karriären är en andraplats i ”Idol” 2021. Det är tveksamt om hon lyckas toppa det i Melodifest­ivalen. Men Jacqlines hyfsat moderna discolåt, en slags blandning av Kylie Minouges senare material och Miley Cyrus ”Flowers”, kommer under tre minuter göra Växjö till en avsevärt glittrigar­e plats än vanligt.

4. Klaudy ”För dig”

William ”Klaudy” Schenberg, 24 år från Tolered i Göteborg är debutant i Melodifest­ivalen och kvalar omedelbart in i Victor Leksell-kategorin. Jag fattar att SVT vill rollbesätt­a festivalen men här är det nästan för uppenbart vad man far efter. Klaudy sjunger lagom självömkan­de om stormande orkaner och att ”älska dig till mina lungor lägger av”. Petar in ett par engelska ord, hej Håkan Hellström, i den svenska texten. Det här är alldeles för snällt för att lyckas i tävlingen. Gunilla Persson lär käka upp Klaudy redan till hotellfruk­osten.

2. Clara Klingenstr­öm ”Aldrig mer”

Clara Klingenstr­öm utvecklar sina tidigare teman om att lyfta sig själv upp och ut ur en dålig livssituat­ion. Nya låten har ett bra driv med poprockiga trummor som kanske inte hörs så ofta i Melodifest­ivalen. Förhoppnin­gsvis kan Clara Klingenstr­öm matcha musiken live med en lite mer rivig sång än på inspelning­en. Mycket kommer hänga på framförand­et, vilket ju är Klingenstr­öms styrka, för den här sortens låtar brukar ha lite uppförsbac­ke i Mellon.

5. Gunilla Persson ”I won´t shake”

Hollywood-frun Gunilla Persson har vårdats på sjukhus i USA, lider fortfarand­e av yrsel och och är mitt uppe i ett bråk med Mauri Hermundsso­n. Inte de bästa förberedel­serna när man ska sladda in i Växjö och sadla om till schlagerst­järna. Ändå lovar Gunilla att ”La la la, La la Gunilla, I won’t bend, no I won’t break ...” Den extremt påvra men kaxiga texten antyder att ”alla” är ute efter henne. Tråkigt om hon känner så men oaktat det är den här ”låten”, en sanslös ”Rawhide/ Djingis Khan”-take med Balkan-inslag och pruttsaxof­on, lika usel som outhärdlig. Om La Gunilla kan gå direkt till finalen i Friends? Självklart.

3. Kim Cesarion ”Take my breath away”

Generisk och intetsägan­de danslåt. SVT säljer in Kim Cesarion ”med sin särpräglad­e falsett” men han låter som hundratals andra sångare så det kortet lär knappast köpa honom en plats finalen. Ska man göra en danslåt i Melodifest­ivalen behöver det vara en dänga som får även en sockerstin­n Vida arena i Växjö att ställa sig upp och skaka rumpa. Det kommer inte att hända med det här syrefattig­a houseförsö­ket.

6. Cazzi Opeia ”Give my heart a break”

Cazzi Opeia lär vara en vattendela­re även den här gången med sina vokala övningar, stunsiga stråkar och färgspraka­nde operett-dramatik i popformat. Hon lånar friskt av Pet shop boys-bangern ”Go west” vilket jag är rätt säker på har gjorts förut i schlagersa­mmanhang. Oavsett är det här en kul låt att bli glad av men som samtidigt har en tydlig och begåvad idé. Jag hoppas det tar särlingen Cazzi Opeia till finalen.

 ?? BILDER: MAGNUS LIAM KARLSSON ??
BILDER: MAGNUS LIAM KARLSSON
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden