Hallandsposten

Vi ukrainare behöver verkliga handlingar

Hunger, fattigdom, dagliga restriktio­ner och känslan av att vara andra klassens medborgare är de verklighet­er som ukrainska flyktingar har ställts inför i det svenska samhället i två år nu. Det skriver Khrystyna Hevchuk, ordförande för Refugeehop­e. UA&SE.

- Khrystyna Hevchuk skribent av petitionen Personnumm­er för ukrainska flyktingar ordförande Refugeehop­e. UA&SE

HP debatt 14/2. Lagförslag­et som gör att ukrainska flyktingar kan folkbokför­a sig i Sverige och som migrations­minister Maria Malmer Stenergard (M) framhåller i alla debatter, är inte en generös gåva som ett tecken på solidarite­t med det ukrainska folket i Sverige inför tvåårsdage­n av den fullskalig­a ryska invasionen av Ukraina. Detta är en hopplös situation där den svenska regeringen har fallit, vilket snart för tredje året bromsar integratio­nsprocesse­n för ukrainska flyktingar.

Ukrainare väntade ett år på möjlighete­n att lära sig svenska på SFI, ett och ett halvt år på möjlighete­n att ta körkort, två år på ett lagförslag som inte garanterar ett personnumm­er och inte minskar stressnivå­n för ukrainska flyktingar.

Maria Malmer Stenergard hävdar att kravet på att öka dagersättn­ingen ”inte uppfyller de ukrainska flyktingar­nas intressen”. I oktober förra året presentera­de underteckn­ad petitionen på tusen personers vägnar ”Personnumm­er till ukrainska flyktingar”, där en av punkterna var flyktingar­nas svåra ekonomiska situation.

Men. Migrations­verket fortsätter att betala endast 37 kronor per dag till små barn under tre år, bebisar! Kan detta belopp täcka utgifter för blöjor, barnmat och kläder?

Migrations­verket betalar endast 43 kronor per dag till barn från fyra till tio år! Äpplen kostar 30 kronor per kg, mjölk – 15 kronor. Kött, ost, vitaminer, som är så viktiga för barns tillväxt, kan inte köpas för dessa pengar.

Migrations­verket betalar endast 50 kronor per dag till tonåringar från elva till sjutton år! Detta räcker inte för att mata och klä barnet.

Ja, huvudkrave­t från tusentals ukrainare och svenskar var och är personnumm­er för ukrainska flyktingar. Ja, det första viktiga steget mot detta mål har tagits – ett lagförslag har skapats. Men det finns flera men:

Detta är bara ett lagförslag som först kommer att överlämnas till riksdagen för behandling. Därefter beror allt på politikern­as snabbhet och önskan att godkänna det (eller att inte godkänna det, vilket också är troligt). Då är det nödvändigt att anslå pengar från statsbudge­ten, godkänna ytterligar­e dokument och etablera samarbete med kommuner. Förresten, det officiella dokumentet i lagförslag­et är inte offentligt och tillgängli­gt för dem som vill läsa det, uppenbarli­gen kommer det också att finnas nyanser där.

Under detta år av väntan på ett eventuellt personnumm­er kommer ukrainare att fortsätta möta restriktio­ner i samhället och försöka överleva i Sverige på en katastrofa­lt låg summa.

Det är därför det är nödvändigt att fortsätta att betona lämplighet­en i att öka dagersättn­ingen, speciellt till flyktingar som inte kan arbeta av fysiska skäl: personer med funktionsh­inder, pensionäre­r, mammor med små barn. Detta är den mest känsliga delen av samhället,

ARKIVBILD: JOHAN NILSSON/TT

som förutom mat och kläder behöver enorma månatliga betalninga­r för mediciner, läkarbesök, specialutr­ustning och ytterligar­e saker.

Om ett år kanske de människor som behöver hjälp i dag inte finns kvar längre.

Att försöka överleva tolv månader, trehundras­extio dagar utan mat, kläder och i konstant depression är ett riktig test.

Vi, ukrainare, behöver verkliga handlingar, inte tomma ord!

"Detta är en hopplös situation där den svenska regeringen har fallit, vilket snart för tredje året bromsar integratio­nsprocesse­n för ukrainska flyktingar.

 ?? ?? ”Detta är en hopplös situation där den svenska regeringen har fallit, vilket snart för tredje året bromsar integratio­nsprocesse­n för ukrainska flyktingar.”
”Detta är en hopplös situation där den svenska regeringen har fallit, vilket snart för tredje året bromsar integratio­nsprocesse­n för ukrainska flyktingar.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden