Hallandsposten

Tvårätters: Alla hjärtans meny

-

Recept: Maria Zihammou Fira alla hjärtans dag eller överraska någon du håller kär en helt vanlig dag. De här rätterna är perfekta för dejten på hemmaplan. Pastan har alla komponente­r jag älskar – söta skaldjur, där musslorna kokar samman med små cocktailto­mater och vitt vin. Dessert med god vaniljglas­s, marinerade citrusfruk­ter och fluffig grädde gör avslutning­en till en smakbomb med syrligt, sött och krämigt. Pasta amore med skaldjur och tomat 2 portioner

1 nät blåmusslor, ca 1 kg 400 g räkor med skal 2 vitlökskly­ftor

2–3 msk god olivolja 1 nypa chiliflake­s

1/2 röd chili, tunt skivad 2 dl torrt vitt vin

1 burk cocktailto­mater 2 portioner pasta, t ex bucatini eller spaghetti

2 msk finhackad bladpersil­ja

Nymald svartpeppa­r

Gör så här:

1. Tvätta och skrubba musslorna noga i kallt vatten med en rotfruktsb­orste. Använd en liten kniv och dra bort skäggtusse­n som kan finnas kvar på kanten till musslorna. Släng de musslor som är trasiga eller som är öppna och inte stänger sig när man knackar på dem.

2. Skala räkorna och lägg i kylen. Skala och skiva vitlöken i tunna skivor. Hetta upp olivolja i en rejäl stekpanna eller traktörpan­na och fräs vitlöken tillsamman­s med chiliflake­s och tunt skivad chili i en minut. Häll ner vitt vin och låt det få ett uppkok. Tillsätt tomater och musslor. Låt såsen koka utan lock, tills musslorna öppnat sig, rör då och då. Koka under tiden pastan, al dente, i saltat vatten. Häll av pastavattn­et, men spar två matskedar till såsen. Häll ner pastan i pannan med musslorna och blanda, rör ner några matskedar pastavatte­n och blanda till sist ner skalade räkor. Toppa med finhackad bladpersil­ja och nymald svartpeppa­r.

3. Servera genast, gärna med lite nypressad citronsaft och god olivolja på bordet att ringla över pastan.

Berusande citrusfruk­ter med vaniljglas­s 2 portioner

Jag skulle göra en portion och äta den tillsamman­s à la Lady och Lufsen. God vaniljglas­s, marinerade citrusfruk­ter och fluffig grädde gör desserten till en smakbomb med syrligt, sött och krämigt.

Citrussall­ad:

3 blodapelsi­ner 2 clementine­r 1 vaniljstån­g

2 msk ljust muscovados­ocker

2 msk vatten

Till servering:

1 dl vispgrädde

1 msk florsocker Vaniljglas­s

Goda kex, t ex rullrån fyllda med choklad

Gör så här:

1. Tvätta skalet på en blodapelsi­n och riv ner det i en skål med ett zestjärn. Pressa saften och häll ner i en kastrull. Skär bort skalet på övriga blodapelsi­ner och clementine­rna med en vass kniv. Skär frukten i mindre bitar. Skär gärna ut fina filéer genom att snitta ut frukten

2. Dela vaniljstån­gen och skrapa ner innehållet i kastrullen. Tillsätt även vaniljstån­gen, muscovados­ocker och vatten. Låt blandninge­n få ett uppkok och rör tills sockret har smält. Häll lagen över citrusfruk­ten och blanda runt. Låt dra.

3. Vispa grädden lätt fluffig tillsamman­s med florsocker. Skeda upp vaniljglas­s i glas med citrussall­aden och vispgrädde. Avsluta med citrusfruk­ter. Servera med goda kex.

 ?? BILDER: STEFAN EDETOFT ??
BILDER: STEFAN EDETOFT
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden