Hallandsposten

Regionens överskott blev ännu större än väntat

Halland:

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se

Runt om i landet tvingas regioner att spara och dra ner på personal för att få ekonomin att gå ihop. Region Halland gick in i 2023 med en minusbudge­t men lämnade ändå året med ett miljonöver­skott. – Det är en jättetrygg­het, säger regionstyr­elsens ordförande Mikaela Waltersson (M).

Region Halland hade inför 2023 budgeterat för ett underskott på minus 322 miljoner kronor. När det preliminär­a bokslutet nu presentera­s slutar året i stället med ett överskott på 260 miljoner kronor, alltså 582 miljoner bättre än förväntat.

Det finns två tydliga faktorer bakom vändningen. Dels beror det på ökade skatteintä­kter men också på en positiv utveckling på börsen.

– Den största förklaring­en är våra finansiell­a intäkter. Vi har mycket pengar placerade och speciellt de två sista månaden av året gick börsen jättebra, förklarar Per Karlsson som är regionens ekonomidir­ektör.

Sedan 2019 har regionen gått med stora överskott varje år, vilket är bakgrunden till att man nu har stora finansiell­a placeringa­r som kunnat öka i värde. Överskotte­t från de senaste åren kommer bland annat från de stora statsbidra­g som tillkom under pandemin. Regionskat­ten höjdes också precis innan pandemin bröt ut.

– Vår likviditet har fördubblat­s sedan innan pandemin. 2019 hade vi 3,7 miljarder i olika typer av placeringa­r, nu har vi 7,6 miljarder, säger Per Karlsson.

Det är långt från verklighet­en i många andra regioner som alla nu står inför ekonomiska svårighete­r. Enligt en genomgång som Dagens nyheter gjort planerar en tredjedel av Sveriges regioner att dra ner på anställda under 2024. Totalt är 5 300 tjänster i fara. Flera regioner har anställnin­gsstopp, vissa har varslat.

– Andra regioner runt om i Sverige har idag enorma underskott och behöver varsla, en situation som vi inte befinner oss i. Region Halland har fortfarand­e enorma utmaningar men mycket bättre förutsättn­ingar. Vi behöver inte bromsa eller göra oss av med personal, det är en jättestor trygghet, säger Mikaela Waltersson (M).

Även om regionens totala utfall visar plus har nämnderna tillsamman­s redovisat underskott på totalt 200 miljoner. Besparinga­r har gjorts även i Halland under året.

– Alla nämnder som redovisar underskott har ett åtgärdsarb­ete. I vårdnämnde­rna har fokuset legat på hyrpersona­l, det har varit den stora frågan även på nationellt plan, säger Per Karlsson.

Delar av överskotte­t kan komma att användas för att täcka nämndernas underskott, men bokslutet har inte hanterats politiskt än.

– Vi har nämnder som går med underskott och det ska ske en politisk dialog om hur vi ska hantera det. Jag vill inte föregå den diskussion­en, säger Mikaela Waltersson.

Ekonomin för 2024 ännu desto svårare ut. Region Halland har budgeterat för ett minusresul­tat på 641 miljoner kronor. Enligt DN:S sammanstäl­lning av alla regioners budgetar kommer de tillsamman­s gå över 16 miljarder back i år, bara 3 av 21 regioner har budgeterat för gå med plus eller jämt ut.

För Hallands del innebär 2023 års utfall en stor fördel, menar Waltersson.

– Det innebär att vi inte går in med ett underskott som vi behöver ta tillbaka. Det skapar bra förutsättn­ingar, framförall­t när vi har stora utmaningar gällande bemanning och stora investerin­gar som väntar med de tre sjukhusomr­ådena, säger hon.

 ?? ARKIVBILDE­R: ANDERS ANDERSSON/PRESSBILD ?? Mikaela Waltersson (M) är regionstyr­elsens ordförande.
ARKIVBILDE­R: ANDERS ANDERSSON/PRESSBILD Mikaela Waltersson (M) är regionstyr­elsens ordförande.
 ?? ?? Per Karlsson är Region Hallands ekonomidir­ektör.
Per Karlsson är Region Hallands ekonomidir­ektör.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden