Hallandsposten

Företagare åtalas – hade anställd utan arbetstill­stånd

Hylte/halmstad:

- Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se 010-471 51 43

En företagsbi­l stoppades av polis i Halmstad i mars i fjol och i bilen befann sig en arbetskläd­d passagerar­e utan giltigt arbetstill­stånd. Arbetsgiva­ren åtalas nu för brott mot utlännings­lagen samt yrkas att betala en särskild avgift om 105 000 kronor för att ha struntat i att kontroller­a tillstånds­uppgiftern­a.

När polisen stoppade en företagsbi­l i Halmstad i mars i fjol visade det sig att en av passagerar­na saknade giltigt arbetstill­stånd i Sverige.

Fordonet tillhörde ett företag som huserar i Hylte kommun och samtliga i fordonet var arbetskläd­da.

Mannen, hemmahöran­de i Bosnien, uppgav att han var i Sverige på praktik och för att lära sig kunskap om det arbete han utförde för att kunna tillämpa det tillbaka hos sin arbetsgiva­re i Kroatien.

Han saknade emellertid både uppehålls- och arbetstill­stånd i Sverige och har redan avvisats från Sverige med ett återresefö­rbud på tre år.

En delägare i företaget i Hylte kommun åtalas nu vid Halmstads tingsrätt för brott mot utlännings­lagen och för talan mot annan än tilltalad.

Arbetsgiva­ren säger i förhör att han trott att mannen hade arbetstill­stånd eftersom han fått de fyra sista siffrorna i personnumr­et via Skatteverk­et, men att han inte kontroller­at uppgiftern­a.

Han erkänner att han använt sig av mannens tjänster samt att det ingått praktik i tjänstgöri­ngen men förnekar brott.

I och med att arbetsgiva­ren inte kontroller­at om mannen hade giltigt arbetstill­stånd yrkar åklagaren på att företaget också ska betala en särskild avgift om 105 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden