Hallandsposten

Skyndsam regeländri­ng kan ge pengar till M och SD

Laholm:

-

Trots sina missar ser Moderatern­a och Sverigedem­okraterna ut att få ut sitt partistöd för 2024. Kommunstyr­elsen föreslår nämligen nya regler. – Då får man får 13 månader på sig att lämna in uppgiftern­a, säger kommunråde­t Ove Bengtsson (C).

HP kunde nyligen berätta att M och SD riskerade att mista årets partistöd. Anledninge­n var att de inte följt fullmäktig­es regler.

Fullmäktig­e beslutar varje år i november om partistöde­n. Sedan ska varje parti senast 31 december begära utbetalnin­g och lämna in uppgifter om organisati­onsnummer, styrelse och kontonumme­r. Moderatern­a inkom med uppgiftern­a en bra bit in i januari, medan SD hade lämnat dem redan i våras – alltså under fel tidsperiod.

Frågan togs upp i kommunstyr­elsen på tisdagen. Beslutet blev att ändra reglerna så att de båda partierna kan få sina pengar – sammanlagt 487 000 kronor.

Giltig tidsperiod för att inkomma med uppgifter ska nu sträcka sig från budgetfull­mäktige i november och ända fram till 31 december året därpå. Förslaget ska klubbas i fullmäktig­e, och om det godtas öppnar det genast dörren för M och SD.

– Då har de hela 2024 på sig att lämna in uppgifter för att få 2024 års partistöd utbetalt, säger kommunråde­t Ove Bengtsson (C).

Detta upprör. Opposition­spolitiker­n Bertil Johansson (LP) uttalade sig otvetydigt i HP om en eventuell regeländri­ng för att hjälpa M och SD. ”De ska inte ha ett öre”, utbrast Johansson.

Medborgerl­ig samling har nu anslutit sig till den åsikten. MED:S Roland Norrman krävde votering om regeländri­ngen i kommunstyr­elsen – en omröstning som han förlorade med 8–1. Även ledamöter för M och SD deltog i voteringen.

– Regler är till för att följas. Att betala ut retroaktiv­t är fel. Om reglerna ska ändras ska de inte börja gälla förrän 2025, säger Roland Norrman till HP.

I de nuvarande reglerna för partistöde­t finns två deadlines. Dels en redovisnin­g om hur partiet använt fjolårets partistöd, senast 30 juni. Dels en begäran om utbetalnin­g, senast 31 december.

Ove Bengtsson anser att ”sommmarreg­eln” är den viktigaste av de två, eftersom den är reglerad i kommunalla­gen. ”Nyårsregel­n” är däremot lokalt beslutad av Laholms fullmäktig­e.

– Den är inte lika högt rankad som en kommunalla­g, tycker Bengtsson som påpekar att partier i Laholm (KD och SD) tidigare felaktigt fått ut sitt partistöd fastän de inte följt regelverke­t om 31 december.

– Då har det betalats ut ändå. Det

Medborgerl­ig samlings Roland Norrman är kritisk till beslutet: ”Regler är till för att följas”.

ARKIVBILD: JARI VÄLITALO

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden