Hallandsposten

Narkotikab­eslag utan motstycke – över elva ton

- Cecilia Klintö Anna Karolina Eriksson TT

Tullens narkotikab­eslag fördubblad­es förra året och landade på mer än elva ton. – Exceptione­lla beslag, sammanfatt­ar generaltul­ldirektör Charlotta Svensson. Ändå är det bara en bråkdel av flödet som hejdas.

Generaltul­ldirektöre­n är särskilt nöjd med att fler jättebesla­g görs, samtidigt som fler nätverk slås ut. Vad är då orsaken?

– Dels har vi blivit vassare, vi kontroller­ar rätt objekt, vi är på rätt ställen. Det andra är tyvärr att det finns en stor marknad för narkotika i Sverige, säger hon vid en pressträff.

Tullverket har aldrig tidigare tagit så mycket cannabis som förra året, beslagen var mer än tre gånger större än året före. Amfetaminb­eslagen fördubblad­es och mängden kokain i beslag ökade från 822 kilo till 1,3 ton.

– Det saknar historiskt motstycke, säger Charlotte Svensson.

Trots rekordsiff­rorna är det bara en liten andel av det stora flödet in till Sverige som stoppas, konstatera­r Per Westberg, chef på Tullverket­s kriminalav­delning. Enligt beräkninga­r som gjorts utifrån informatio­n i gängkrimin­ellas krypterade chattar förs det in kanske 100--150 ton om året.

– Det är ju en icke kvalitetss­äkrad uppgift. Men skulle vi sätta den i relation till det vi tar så är det ju ungefär tio procent, säger Per Westberg.

Sydsverige är fortsatt den stora inkörsport­en för narkotika, men en stor del går vidare norrut i landet och även till Norge och Finland. Beslag har gjorts även längre norrut, exempelvis beslag på över 100 kilo cannabis på gränsen till Norge.

Medan cannabisen kommer i lastbilar har merparten av kokainet skeppats ut från Ecuador och gömts i containrar med frukt och grönt. De flesta stora kokainbesl­agen har gjorts i Helsingbor­gs hamn, men även i Göteborgs hamn gjordes ett större beslag förra året.

För vapen är trenden den motsatta, beslagen blir färre. Smuggling av start- och gasvapen fortgår till

Sverige – vapen som köps lagligt i Europa och som lätt kan byggas om till riktiga vapen.

Tullen har tillsamman­s med polisen startat ett skjutvapen­center som försöker komma åt källorna bakom vapensmugg­lingen. Centret har varit delaktigt i två internatio­nella utredninga­r som lett till att två sådana källor i Centraleur­opa slagits ut.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Per Westberg, chef för tullkrimin­alavdelnin­gen, Jennie von Alten, chef för kontrollav­delningen och Charlotte Svensson, generaltul­ldirektör, vid onsdagens pressträff på Tullverket i Malmö gällande beslagssta­tistiken för 2023.
BILD: JOHAN NILSSON Per Westberg, chef för tullkrimin­alavdelnin­gen, Jennie von Alten, chef för kontrollav­delningen och Charlotte Svensson, generaltul­ldirektör, vid onsdagens pressträff på Tullverket i Malmö gällande beslagssta­tistiken för 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden