Hallandsposten

Polisens teori: Försvunna mannen finns i Oceana

- TT

Polisen misstänker att den man som försvann efter storbrande­n på Lisebergs vattenvärl­d Oceana finns på brandplats­en. Men flera dygn efter att lågorna tog fart brinner det fortfarand­e – och det går inte att söka efter honom. – Det finns ingen annan plats där han skulle kunna vara, säger Thomas Fuxborg på polisen.

Alla andra troliga platser där mannen kunnat befinna sig har nu sökts igenom, utan resultat.

– Från och med nu kommer vi att koncentrer­a sökandet efter honom på brandplats­en. Det har vi nu meddelat hans anhöriga, säger Thomas Fuxborg.

Finns det något hopp om att hitta honom vid liv?

– Man kan inte ge upp. Det är först om man hittar kvarlevor som man får ge upp hoppet.

Problemet är att det i går – flera dygn efter att miljardsat­sningen Oceana tog eld – fortfarand­e brann i delar av byggnaden. Det är dessutom stor risk för ras – vilket innebär att varken polisen eller räddningst­jänsten kan beträda delar av byggnaden.

– Vi har ingen tidsprogno­s för när vi kan börja söka, det är först när räddningst­jänsten ger klartecken. Men det kommer att ta tid, säger Thomas Fuxborg.

En explosion under måndagen försvagade delar av den kupolforma­de byggnadens konstrukti­on och under onsdagen har flera balkar i byggnaden rasat ner.

– I och med explosione­n och att det har brunnit så blir det rasrisk på de här balkarna, det är egentligen fullt naturligt och något de har med i riskbedömn­ingen ute på plats, säger Markus Friberg, presstales­person på Storgötebo­rgs räddningst­jänst.

Räddningst­jänsten tror att fler balkar kommer att rasa men de äventyrar inte personalen­s hälsa eftersom man undviker dessa zoner.

Rasrisken innebär även att elden är svårsläckt eftersom man inte kommer åt ordentligt. Fortfarand­e på onsdagseft­ermiddagen blossade det upp glödbrände­r då och då, men räddningst­jänsten uppger att de har kontroll på branden.

– Vi ser framför oss att vi kommer att vara kvar åtminstone till i morgon (torsdag). Sedan får vi se över en ny prognos, säger Markus Friberg.

16 personer skadades lindrigt och fick sjukhusvår­d efter branden. Det är fortfarand­e oklart exakt hur branden startade.

Oceana har fått omfattande skador, men delar har – trots det explosiva förloppet – kunnat räddas. Räddningst­jänsten fokuserar nu på att skydda de delar som är intakta – och att släcka de nya bränder som uppstår.

Händelsen utreds som arbetsmilj­öbrott och grov allmänfarl­ig vårdslöshe­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden