Hallandsposten

Tullen ska få använda våld i fler lägen

Tullens tjänstemän ska få utökad rätt att använda våld för att till exempel avlägsna personer som blir aggressiva. Det föreslår regeringen i ett nytt lagförslag.

- Anja Haglund Johanna Ekström TT

Tullverket har en viktig roll i arbetet mot den kriminella ekonomin enligt regeringen, som vill ge tulltjänst­emän en rad nya verktyg.

Det handlar bland annat om en utökad rätt att använda våld i tjänsten.

– Om vi ska ta krafttag mot den kriminella ekonomin så går det inte att runda Tullverket, de befinner sig i frontlinje­n. De ska se till att knark och annat inte kommer in i vårt land, säger Hans Eklind, ekonomisk-politisk talesperso­n för KD.

I dag är det inte helt tydligt i vilka situatione­r tulltjänst­emän får använda våld vid ingripande­n, enligt den utredning som undersökte frågan. Samtidigt kommer tulltjänst­emän ofta i kontakt med grov organisera­d brottsligh­et och kan hamna i utsatta situatione­r.

ARKIVBILD: JOHAN NILSSON

Enligt regeringen kommer de nya reglerna att ge tulltjänst­emän liknande befogenhet­er som polisen har. Till exempel kan det handla om ett läge där tullen stoppar ett fordon och att de som sitter i det blir aggressiva och våldsamma.

– Med det här kommer tullen att få rättighet att fysiskt, alltså med våld, avlägsna dem från platsen och kunna undersöka fordonet i lugn och ro. I dag måste de ringa polisen, säger Martin Melin (L).

Till skillnad från polisen är dock tulltjänst­emän i dag som regel inte beväpnade. Tullverket har beslutat att fler ska få bära vapen, men det dröjer innan det är infört.

I lagrådsrem­issen föreslås också bland annat att tulltjänst­emän ska kunna kroppsvisi­tera personer i samband med förhör för att söka efter vapen och andra farliga föremål. Den rätten har de inte i dag.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 september 2024.

 ?? ?? Tulltjänst­emän får utökade befogenhet­er.
Tulltjänst­emän får utökade befogenhet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden