Hallandsposten

Barnens mardröm i Rafah: Hunger, köld och smärta

Nätterna är iskalla, hungern påtaglig och ingenstans finns skydd eller tillräckli­gt med mat. Situatione­n för de över 600 000 barn som flytt kriget för Rafah i södra Gaza är värre än en mardröm.

- Tina Magnergård Bjers TT

– Om Israel går vidare med sin markoperat­ion i Rafah väntar katastrof, varnar Soraya Ali, mediechef på hjälporgan­isationen Rädda Barnen.

Från lokalkonto­ret i Jordanien står hon i tät kontakt med de omkring 25 kollegor som är kvar i Gaza. De flesta är lokalanstä­llda, och liksom övriga befolkning­en har de flytt till Rafah vid gränsen mot Egypten där fasansfull­a scener nu utspelar sig.

– På sjukhuset finns inget morfin. Mina kollegor fick in en liten flicka med 80-procentiga brännskado­r, skrikande av smärta. De kunde inte lindra hennes plågor, säger Soraya Ali.

Den enorma stress som det innebär att leva i krig gör också att många gravida föder för tidigt. På sjukhuset finns i princip inga förnödenhe­ter. Soraya Ali berättar om kejsarsnit­t som utförs utan bedövning och förtvivlad­e läkare som måste välja vilket av alla för tidigt födda spädbarn som ska få plats i den enda kuvösen.

– Den enda vägen framåt är ett definitivt eldupphör och därefter ett konstant inflöde av hjälp. Människor är på gränsen till svält, säger hon med skärpa.

Under de fyra månader som gått sedan terrorstäm­plade Hamas attackerad­e Israel och kriget började har Gazaborna om och om igen fått order att evakuera. Över hälften av det Hamasstyrd­a områdets befolkning, omkring 1,3 miljoner människor, är nu inträngda i Rafah. Därifrån finns ingenstans att fly. Och att återvända norrut är otänkbart på grund av förstörels­e och mineringar.

– 600 000 av dem är barn. De allra flesta bor i enkla tält eller under bar himmel i öknen. Blotta tanken på sprängämne­n och räder mot dem är fruktansvä­rd, det skulle slå oproportio­nerligt mot kvinnor och barn, säger Soraya Ali.

För barnen i lägren är natten frysande kall. Dagarna består av timmar i kö för, i bästa fall, en bit bröd. Tillgången till rent vatten är dålig och avlopp finns inte. Rädda Barnen har rapporter om sjukdomar som sprider sig: barn hostar svårt och många har blodiga diarréer. Men det är omöjligt att ta prover.

Många av barnen är ensamma och traumatise­rade. Men här finns varken skolor eller mentalt stöd för de tusentals som sett anhöriga dö eller själva förlorat en lem.

– På kort sikt tampas de med mardrömmar, sängvätnin­g och förlorad talförmåga. På lång sikt påverkas hela kroppen och människan. Vi har psykosocia­la team på standby, men kan inte skicka in dem i Gaza utan ett avtal om eld upphör.

 ?? BILD: FATIMA SHBAIR ?? En palestinsk kvinna lugnar sitt barn efter en israelisk flygräd mot Rafah i södra Gaza. Arkivbild från december.
BILD: FATIMA SHBAIR En palestinsk kvinna lugnar sitt barn efter en israelisk flygräd mot Rafah i södra Gaza. Arkivbild från december.
 ?? BILD: HATEM ALI ?? Palestinsk­a barn går igenom en byggnad i Rafah i Gaza som träffats av en israelisk flygräd. Bilden togs i december.
BILD: HATEM ALI Palestinsk­a barn går igenom en byggnad i Rafah i Gaza som träffats av en israelisk flygräd. Bilden togs i december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden