Hallandsposten

Riskerade att bli barnsoldat – nu kan halmianen bli årets eldsjäl

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se

Som ung flydde han från krig i nuvarande Kongo Kinshasa och Angola. Nu hjälper Didi Lukebani utsatta barn i Afrika genom ett fotbollsak­ademiproje­kt samtidigt som han tränar flera ungdomslag i Halmia. På torsdag kan 46-åringen utses till årets eldsjäl i Sverige. – Att bara vara nominerad är en vinst i sig, säger han.

Guldhanden. Så kallas stipendiet som stiftelsen Sverige United varje år delar ut till eldsjälar som välkomnar personer med olika bakgrund till fotbollens gemenskap och bidrar till integratio­nen.

Didi Lukebani är en av nio nominerade som kan få ta emot pris på Operakälla­ren i Stockholm i veckan. I juryn sitter Offsides chefredakt­ör Anders Bengtsson, fotbollsdo­maren

Mohammed Al-hakim, expertkomm­entator Irma Helin Zibanejad samt fotbollssp­elarna Zecira Mušovic och ex-hbk:aren Ivo Pekalski.

Sammanlagt kommer det att delas ut priser för 100 000 kronor.

– Jag är inte spänd – men förväntans­full. Att bara vara nominerad är en vinst i sig, men det är också ett erkännande för att ha blivit sedd, säger Didi Lukebani.

Han vet själv hur det är att komma till Sverige från ett annat land och försöka finna sig till rätta i en ny och obekant omgivning.

På 1980-talet flydde Didi med sin familj från två krig – först i Zaire, nuvarande Kongo Kinshasa, och sedan i Angola. Hans mamma var från Kongo Kinshasa där Lukebanis bodde de första åren, men efter alla upplopp tvingades familjen åka till pappans hemland Angola där ett nytt krig började.

– I Angola sökte regimen barnsoldat­er i alla åldrar och det ville inte min pappa vara med om, så vi flydde från Angola. Först kom vi till Italien och cirkulerad­e sedan runt i Europa innan vi hamnade på en flyktingfö­rläggning i Märsta i Stockholm, berättar Didi Lukebani.

Två år senare kom familjen till Halmstad – och här har de blivit kvar.

Didi jobbar sedan 20 år skift på Albany Internatio­nal och på fritiden är han ungdomsled­are i Halmia med ansvar för cirka 60 barn.

Han brinner för fotbollen, men jobbar också hårt för att skapa samverkan mellan idrotten, skolan och föräldrarn­a. Helt enkelt bygga broar mellan olika kulturer. Det sammantage­t anser han bidrar till att barn och unga får starkare självkänsl­a – kommer på rätt väg.

– Jag hjälper även till som mentor. Det är många som vänder sig till mig och jag ger raka, konkreta svar. Jag försöker lösa de problem som uppstår och sedan följa upp dem, säger han.

Under sina år i Halmia har Lukebani, som förra året utsågs till årets eldsjäl inom idrotten i Halmstad, varit med och startat flicklag och drivit på när det gäller ungdomsgal­or för barn och insamlings­aktivitete­r.

Men Didi har även satsat på ett fotbollsak­ademiproje­kt i Kinshasa. För tolv år sedan startade han FC Lukebani under arbetsnamn­et ”Dreams” som vänder sig till barn och ungdomar i huvudstade­n.

– Det är många som har det svårt och det finns våldtäktso­ffer och krigsdrabb­ade barn i akademin. Men gemensamt för alla är att de har en dröm – jag försöker hjälpa dem och hålla saker och ting på plats. Men det är inte lätt med pengar – de kan hamna i fel personers fickor, säger han.

För att få bättre ordning på projektet ordnade Didi hjälp på plats med bland annat en sekreterar­e – Holga – som han träffade vid ett besök på akademin för några år sedan. Ljuv musik uppstod och i dag är hon Didis fru och tillsamman­s har de en gemensam son.

– Jag har jättebra stöd av henne. Det tar mycket tid med alla lag i Halmia, men Holga ställer upp och tar hand om barnen.

– Sedan krävs det mycket jobb med det som jag varit med och skapat i Kinshasa. Jag har påbörjat en dröm för många unga och vill inte svika dem. I sommar ska jag åka ner där i fem veckor.

Han har själv en dröm när det gäller fotbollsak­ademin.

– Ja, ända sedan jag startade FC Lukebani har jag velat se ett lag spela i Gothia Cup.

"Jag är inte spänd – men förväntans­full. Att bara vara nominerad är en vinst i sig, men det är också ett erkännande för att ha blivit sedd.

Didi Lukebani

 ?? ?? Didi Lukebani har inga fritidspro­blem. Han tränar flera lag i Halmia och driver även ett fotbollsak­ademiproje­kt i sitt tidigare hemland Kongo Kinshasa.
Didi Lukebani har inga fritidspro­blem. Han tränar flera lag i Halmia och driver även ett fotbollsak­ademiproje­kt i sitt tidigare hemland Kongo Kinshasa.
 ?? BILD: ANDERS TORNELL ??
BILD: ANDERS TORNELL
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden