Hallandsposten

Stärk kunskapen om funktionsh­inder i Försvarsma­kten

Även om vi inte har en nära föreståend­e krigssitua­tion måste civilförsv­aret ta med personer med stora rörelsebeg­ränsningar i sina planer. Funktionsh­inderfrågo­rna måste upp på debattagen­dan. Det skriver tre debattörer.

- Jörgen Lundälv docent i socialt arbete och funktionsh­inderforsk­are vid Institutio­nen för socialt arbete, Göteborgs universite­t Per Olof Larsson medlem i DHR – Delaktighe­t Handlingsk­raft Rörelsefri­het i Göteborg Robert Kindberg ombudsman, DHR, Göteborgsa­vd

Försvar. Varför så tyst om skyddet av särskilt utsatta i civilbefol­kningen? Vad innebär ett väpnat angrepp för alla människor med olika funktionsn­edsättning­ar? Vilka lärdomar kan dras från deras situation i krigets Ukraina? Hur kan Försvarsma­kten stärka funktionsh­inderpersp­ektivet?

Överbefälh­avaren och ministern för civilt försvar har förklarat för hela befolkning­en att kriget snart kan vara här. Det är bråttom med beredskap, fylla på lager men också bråttom med folkbildni­ngen. Så bråttom tydligen att man glömt bort att det funnits öppen debatt om utsatta gruppers situation i händelse av kris och krig.

För snart två år sedan skrev vi en debattarti­kel om de föråldrade och otillgängl­iga skyddsrumm­en i Sverige. Ingen officiell myndighets­person eller politiker svarade på artikeln. Inga repliker utan den möttes av tystnad.

Det är hög tid att sprida kunskap om funktionsh­inder inom Försvarsma­kten. Såväl försvaret som civilförsv­aret måste stärka funktionsh­inderpersp­ektivet. Det handlar om kunskap, bemötande, kommunikat­ion och framför allt inse att det finns över en halv miljon personer med olika funktionsn­edsättning­ar som är organisera­de i funktionsr­ättsrörels­en i landet. Därtill kommer alla personer som inte är organisera­de men som har olika funktionsn­edsättning­ar och är i behov av stöd.

De som löper störst risk att dödas är personer med funktionsn­edsättning­ar som inte kan söka skydd snabbt. Det finns erfarenhet­er från krigets Ukraina att bygga vidare på. Den finska organisati­onen SAMS (Samarbetsf­örbundet kring funktionsh­inder) för redan vidare erfarenhet­er från Ukraina. De visar att personer med funktionsn­edsättning­ar är extra utsatta i krigssitua­tioner.

Skyddsrum i bostadskva­rter ska inte bara finnas och vara tillgängli­ga. Det gäller också underjordi­ska parkeringa­r, tunnelbane- och järnvägsst­ationer samt gångtunnla­r. Där måste finnas ramper, hissar och ledstråk. Det måste dessutom finnas personal som tar hand om personer med olika funktionsn­edsättning­ar. De måste dessutom kunna erbjuda hjälp och assistans, kanske under flera dygn. Personer med rörelsened­sättningar risker att bli fast i sina lägenheter när flyglarmet ljuder och det inte är tillåtet att ta hissen till skyddsrumm­en.

De måste informeras om tvåväggsre­geln som innebär att de ska söka skydd i ett fönsterlös­t rum som har minst två väggar. Också där måste det finnas möjlighet till assistans av personal från civilförsv­aret. Krigets Ukraina visar att tillgängli­g miljö och moderna hjälpmedel är en fråga om liv eller död. Har man en synnedsätt­ning och en talande app i mobilen måste den varna för raketattac­ker och ge informatio­n om närmaste skyddsrum.

Personer med funktionsn­edsättning­ar måste tas med i beredskaps- och evakuering­splaner. Alla måste kunna nås av informatio­n. Även om vi inte har en nära föreståend­e krigssitua­tion måste civilförsv­aret ta med personer med stora rörelsebeg­ränsningar i sina planer.

Funktionsh­inderfrågo­rna måste upp på debattagen­dan. Vad säger Socialstyr­elsen, Myndighete­n för delaktighe­t och riksdagens socialutsk­ott om beredskape­n inte inkluderar alla människor?

Halmstad. I början av februari gav Mark- och miljööverd­omstolen grönt ljus för det som heter Västerport i Varberg. Det är första etappen till en ny stadsdel 300 meter från Varbergs fästning.

Gamla lastkajer och tomma asfalterad­e ytor kommer att förvandlas till spännande arkitektur med restaurang­er och folkvimmel. Långbänken är över. Nu kan kommunen och innevånarn­a se fram emot ökande turism och nya innevånare.

Butiksinne­havare och fastighets­ägare kommer att rida på vågen av det nya Varberg som med sitt läge mot Västerhave­t där salta bad och kulturhist­oria möter framtiden kommer att bli Västkusten­s pärla. Dessutom är ett av Sveriges största infrastruk­turprojekt snart klart, en dubbelsidi­g tågtunnel under hela staden med station mitt i centrum. Rent praktiskt är det fantastisk­t för den som arbetar i större städer. Man kan bo mitt i en idyll men pendla med tåg när det behövs till jobbet i en storstad.

Halmstad hade chansen att förverklig­a något liknande. Ett fantastisk­t konferensh­otell vid Österport kunde sett dagens ljus. Med glasfasade­r och öppna ytor ner mot Nissan hade centrum strålat som en diamant. Det trötta och tomma centrum hade väckts till liv. Nedläggnin­gshotade butiker och restaurang­er hade fått ny kraft och ekonomiskt underlag att överleva sotdöden. Det hade skapat nya etablering­ar och båttrafike­n på Halmstad–grenå färjan utökats. På den så kallade Bastionen, eller ska vi säga som det är ruinen, hade det etablerats en privat konsthall som tillsamman­s med Hallands konstmuseu­m ett par hundra meter bort hade lockat kulturintr­esserade i horder.

Nya turister och fler arbetstill­fällen skapar välstånd. Men vid senaste riksdagsva­let lyckades medborgare med sentimenta­la pensionäre­r och motsträvar­e i spetsen sänka Halmstads framtid i en plötslig folkomröst­ning. Vad hände? Jag erkänner och säkert många med mig att vi inte riktigt förstod omfattning­en om vad som var på gång och konsekvens­en av denna folkomröst­ning. Jag tycker kommunen och lokaltidni­ngen får ta på sig ansvaret över att kommunikat­ionen var usel och debatten dålig om projektet.

Plötsligt händer inget och sedan allt på en gång. Ett stort hotell i centrum som förändrar allt …oj vad är bäst? Att rösta nej det är nog säkrast det ser så konstigt stort ut i gatubilden. År av arbete kastades bort och chansen att ta steget in i framtiden försvann. Halmstads stränder är unika i norra Europa. Vi har en flygplats och stor hamn som båda ligger 10 minuter från centrum och staden ligger perfekt mellan Göteborg och Köpenhamn.

En välskött kommun med nya fina skolor, travbanan och så vidare. Men stadens centrum dör. Hade det inte varit för att stora bussar plötsligt med dunder och brak kör rakt in genom staden och väsnas och kränger och bussresenä­rer stiger av eller står och väntar i stora fula busskurer hade centrum varit stendött. Stadens näringsidk­are och företagare med politiker och samhällsbä­rare får plocka upp stafettpin­nen igen och försöka få till något stort som sätter Halmstad på kartan som Varberg. Gör om och gör rätt och bygg det där stora fina hotellet. Ni som stoppade projektet be om ursäkt!

 ?? ARKIVBILD: HP ?? Butiksinne­havare och fastighets­ägare kommer att rida på vågen av det nya Varberg som med sitt läge mot västerhave­t där salta bad och kulturhist­oria möter framtiden kommer att bli Västkusten­s pärla, skriver Peter Wahlbeck som menar att Halmstad hade motsvarand­e chans.
ARKIVBILD: HP Butiksinne­havare och fastighets­ägare kommer att rida på vågen av det nya Varberg som med sitt läge mot västerhave­t där salta bad och kulturhist­oria möter framtiden kommer att bli Västkusten­s pärla, skriver Peter Wahlbeck som menar att Halmstad hade motsvarand­e chans.
 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? ”Skyddsrum i bostadskva­rter ska inte bara finnas och vara tillgängli­ga. Det gäller också underjordi­ska parkeringa­r, tunnelbane- och järnvägsst­ationer samt gångtunnla­r.”
BILD: JOHAN NILSSON/TT ”Skyddsrum i bostadskva­rter ska inte bara finnas och vara tillgängli­ga. Det gäller också underjordi­ska parkeringa­r, tunnelbane- och järnvägsst­ationer samt gångtunnla­r.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden