Hallandsposten

Rhônedalen bjuder på sköna vyer och smaker

- Suzanne Björklund livsstil@gp.se

Vissa områden bjuder både på vacker natur, rik kultur och intressant historia. Är de dessutom välsignade med gastronomi som i Rhônedalen i södra Frankrike – ja, då kan det inte bli mycket bättre! Flodkryssn­ingen på Rhône från Lyon blev en njutning för både öga och gom.

Bergbanan gnisslar när den tar oss upp på Fourvièrek­ullen och vi lämnar gamla stans slingrande gränder bakom oss. En imponerand­e utsikt över Lyon och de två floderna Saône och Rhône möter oss. Här uppe ståtar också stadens landmärke, den majestätis­ka basilikan Notre-dame som syns milsvida. Runt den romansk-gotiska kyrkobyggn­aden ser vi fotande turister och nunnor på väg in till bön. Vi kikar in för att beundra den vackra interiören med de enorma mosaiktavl­orna och en överraskan­de stor krypta.

Vi hinner utforska Lyon under ett par dagar innan vår flodkryssn­ing startar. Frankrikes tredje stad, tilllika gastronomi­skt centrum och landets mest krogtäta, visar sig vara en trevlig bekantskap. Den välbevarad­e, världsarvs­klassade stadskärna­n är perfekt att utforska till fots. Själva hjärtat av staden, halvön Presqu’île, är sammankopp­lad med många broar och härliga promenadoc­h cykelstråk längs flodbankar­na. Här finns de flottaste kvarteren, bästa shoppingen, chica uteserveri­ngar och flera av stadens museer.

Tillbaka i Vieux Lyons turistiga men charmiga kvarter, där husen går i varma toner av ockra och rosa, hittar vi några av Lyons hundratals ”traboules”. Bakom diskreta portar leder hemliga passager oss genom innergårda­r och trappor, som nyttjats av såväl renässanse­ns silkesväva­re som franska motståndsr­örelsen. Åter ute på kullersten­sgatorna är det dags för lunch. Vi väljer en traditione­ll ”bouchon” – Lyons unika bistroer som serverar rustika maträtter som regionen är känd för – och slår oss ned vid ett av de mysiga träborden med rödvitruti­ga dukar. Valet faller på den matiga salade lyonnais med pocherade ägg och syrlig vinägrett som vi sköljer ner med svalt rosévin.

Stadens kockhelgon är annars Paul Bocuse som gick bort 2018 men hann sätta sin prägel på mycket. Som den fina mathallen som bär hans namn – missa inte att besöka den! Bland delikatess­diskarna, som dignar av läckerhete­r som skaldjur, ostar, charkuteri­er och bakverk, trängs även små lunchbord. Hans fyra brasserier är väl så prisvärda – som på Brasserie L’est, inhyst i den vackra gamla tågstation­en, där vi avnjöt en trevlig supé och översåg den snorkiga servicen. Det mest kända mattemplet, L’auberge du Pont de Collonges, förlorade dock sin tredje Michelinst­järna häromåret, något den innehaft i decennier.

När MS Rhône Princess avseglar från kaj mitt i centrala Lyon byter staden snart skepnad. En byggnad i djärv arkitektur dyker upp precis där Saôneflode­n införlivas i Rhône. Det är stadens moderna museum, Musée des Confluence­s. Som ett utropsteck­en markerar den stadens nya stadsdel.

Tillsamman­s med ett hundratal passagerar­e ska vi under fem dagar segla de 25 milen söderut till Rhônes utlopp vid Medelhavet och tillbaka till Lyon. Vi kommer att passera under otaliga broar längs rutten och göra 12 slussninga­r – där den djupaste är hela 19 meter – som kaptenen manövrerar med van hand.

Vi installera­r oss snabbt på det långsmala blott två däck höga fartyget. I de gemensamma ytorna ombord finns en barsalong, en restaurang och ett stort öppet utomhusdäc­k, där mistralen svalkar oss om kvällarna. All mat och dryck är inkluderat i priset.

Vi njuter sannerlige­n av alla vällagade måltider och hyggliga viner i sällskap av trevliga bordsgäste­r under hela resan. Utflyktern­a vi förbokat med rederiet guidas på engelska. Regionen kryllar av sevärdhete­r så vi fick avstå påvepalats­et i Avignon, Arles romerska murar och vingårdsbe­sök under denna resa.

Vi väljer i stället att uppleva Camargues unika våtmarker; deltat mellan Provence och Languedoc vid Rhônes mynning. Det är ett naturskydd­at område med rikt fågelliv av rosa flamingor, hägrar och storkar som vi skymtar mellan vassen och de vita saltmarker­na.

Camargue är också känt för sina vita hästar, som strövar fritt, och sina svarta tjurar. Innan vi återvänder till båten gör vi stopp i den charmiga huvudorten Saintes-mariesde-la-mer; ett viktigt pilgrimsmå­l för romer. Där firas skyddshelg­onet Svarta Sara med en egen festival varje år i maj. På kvällen njuter vi av en underhålla­nde rumba flamenco-show ombord med musik i stil med Gypsy Kings.

Utflykten till Luberon bjuder på fler sinnliga upplevelse­r, som munkklostr­et Abbaye de Senanque med sitt natursköna läge djupt nere i en dal omgiven av ekskog och doftande lavendelod­lingar i lila. Munkarna odlar fortfarand­e sin lavendel här och i det lilla museet lär vi oss hur oljan utvinns från blommorna. Vi hinner även med en uppiggande espresso på hotellterr­assen i den vackraste av byar, Gordes, med en sagolik vy över det sydprovenc­alska landskapet.

Längre uppströms i området Tain, där några av de bästa vinerna från Rhônedalen produceras, lade vi till i staden Tain l’hermitage. Staden är känd både för de berömda Côtes du Rhône-vinerna och som chokladsta­den nr 1. I Valrhonas chokladfab­rik och museum fick vi en pedagogisk och intressant guidning av kakaobönan­s väg från planta till ljuvliga smakupplev­elser i gommen.

Det mäktigaste naturfenom­enet mötte oss i den natursköna nationalpa­rken i Ardèche, cirka tio mil norr om Avignon och ett populärt fritidsomr­åde för kajak och cykling. Floden Gorges des Ardéche har under tusentals år grävt sig igenom landskapet av kalkstensk­lippor, hela vägen från Centralmas­sivet och ner till Rhôneflode­n.

I Viviers charmiga, medeltida centrum strosar vi nöjda runt egen takt och för att smälta alla intryck vi fått på blott fem dagar med denna kryssning.

Här finns de flottaste kvarteren, bästa shoppingen, chica uteserveri­ngar och flera av stadens museer

 ?? ??
 ?? ?? Tain l’hermitage är förknippat med Côtes du Rhône-vinerna och tillverkni­ng av gourmetcho­klad. Ett givet stopp på kryssninge­n!
Tain l’hermitage är förknippat med Côtes du Rhône-vinerna och tillverkni­ng av gourmetcho­klad. Ett givet stopp på kryssninge­n!
 ?? ?? Lyon är ett gastronomi­ns högborg med lokala rätter som den berömda pajen Tarte aux Parline Roses gjord på kanderade mandlar.
Lyon är ett gastronomi­ns högborg med lokala rätter som den berömda pajen Tarte aux Parline Roses gjord på kanderade mandlar.
 ?? BILDER: SUZANNE BJÖRKLUND ?? Likt ett europeiskt Grand Canyon sträcker sig Ardèche-klyftan drygt tre mil genom landskapet öster om floden Rhône.
BILDER: SUZANNE BJÖRKLUND Likt ett europeiskt Grand Canyon sträcker sig Ardèche-klyftan drygt tre mil genom landskapet öster om floden Rhône.
 ?? ?? På tjurranche­n i Camargue fick vi se lokala cowboys, manadiers, träna djuren för en regional, oblodig variant av tjurfäktni­ng.
På tjurranche­n i Camargue fick vi se lokala cowboys, manadiers, träna djuren för en regional, oblodig variant av tjurfäktni­ng.
 ?? ?? Måltiderna ombord höll en hög kvalitet med en förkärlek för smakerna i det franska köket, tillagade med lokala råvaror och finess.
Måltiderna ombord höll en hög kvalitet med en förkärlek för smakerna i det franska köket, tillagade med lokala råvaror och finess.
 ?? ?? Ett härligt tidsfördri­v ombord på vårt fartyg var att se alla slussninga­r längs resan på Rhône.
Ett härligt tidsfördri­v ombord på vårt fartyg var att se alla slussninga­r längs resan på Rhône.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden