Hallandsposten

Expertens tips om sexsnacket med barnen: Var påhittig

- Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se

I dag får unga informatio­n om sex och relationer via nätet, porr, reklam, filmer och realitysho­wer. Men det kan ge en skev bild. Därför är det viktigt att vuxna pratar om sex, relationer och samtycke med sina barn. Vi tog hjälp av sexualuppl­ysaren Alma Widjaja för att reda ut hur – och när – man gör det.

Att ta ”snacket” med sin tonåring som snart kommer att ha sin sexdebut riskerar att bli en pinsam historia. Men är man som vuxen förberedd och påläst kommer det att gå bra, menar Alma Widjaja, sjuksköter­ska och sexualuppl­ysare på ungdomsmot­tagningen Olskroken. Många unga efterfråga­r samtal om relationer och sexualitet med vuxna.

Ungas sexdebutål­der ligger i dag på mellan 16 och 17 år, men samtalen om sex och relationer bör man som förälder ta långt tidigare än så.

– I de bästa världar bör man införliva samtalen riktigt, riktigt tidigt, för då grundar man för att barnet ska vilja ta upp det med dig som förälder igen, säger Alma Widjaja.

Har man barn i yngre åldern kan man redan nu börja öva i huvudet på hur man kan prata om det på ett bekvämt sätt – så är man beredd på frågorna när de väl kommer. Exempel på frågor kan vara ”varför har du skägg på snippan?”, ”vad är skillnaden på en kompis och pojkvän”, ”kan tjejer vara ihop med tjejer?” och klassikern ”hur blir barn till?”.

Runt 10-12-årsåldern kan man börja prata ytterligar­e om kärlek och relationer, och då kan man ta upp den kommande puberteten. För det är i den åldern som många blir mer intressera­de av sex, börjar onanera och fundera på sex med andra. Inför samtalet är det då bra att ha gjort lite research om vad som pågår i tonåringar­s vardag. Det kan man göra på till exempel Umo.se eller RFSU.

Sen kan man fånga ett ögonblick i stunden, kanske på väg till träningen, när man kör bil, i tv-soffan i samband med något tv-program eller en film som kan väcka frågor – som till exempel ”Love is Blind” och ”Gift vid första ögonkastet”. Man kan ställa frågor om skolans sexualunde­rvisning, eller om det finns regler kring mobiltelef­oner i omklädning­srummet. I samband med att man får mens kan också vara ett bra tillfälle att prata om könsorgane­ns funktion.

– Tycker man det är svårt får man vara lite påhittig och till exempel låta mensskydde­t ligga framme så att det syns hemma. Då har man ett guldläge att starta en konversati­on om kroppen. Då kan man komma på andra saker genom det.

Men vill barnet inte prata då så ska man respektera det, och försöka lite varsamt en annan gång.

I samtalen med barnet bör man vara öppen för att de kan ha en annan sexuell läggning än ens egen, säger Alma Widjaja. Det kan man göra genom att ha ett inkluderan­de språk, som att använda ”den du blir kär”, istället för att utgå ifrån att ens dotter blir kär i en kille, eller tvärtom.

Vad tycker du att föräldrarn­a ska fokusera på?

– Sexuella rättighete­r och mänskliga rättighete­r är ju extremt viktigt för att få veta vem jag har rätt att älska, vem har jag rätt att tända på – så öva på att bekräfta den positiva lusten i samtalet. Vi får också jättemycke­t frågor om penisen är tillräckli­gt stor och vad som är normalt, säger Alma Widjaja. Hon fortsätter:

– Vi möter väldig ofta unga som aldrig blivit uppmuntrad­e att utforska sin sexualitet och lust. Och väldigt mycket oftare än vad jag tycker är ok möter jag unga som vittnar om att en vuxen som kan vara en fotbollstr­änare som har sagt att man inte kan runka innan match, för att det finns en föreställn­ing om att då minskar energin. Eller att någon tror att man kan bli infertil av att onanera för mycket. Sådana myter finns kvar och de får höra dem från vuxna.

Alma Widjaja lyfter vikten av att det finns vuxna som kan tala om att tränaren har fel, och att det inte finns något vetenskapl­igt bevis för det. Att det är jättebra att onanera –för lusten, för att det frisätter jättemånga bra hormoner, och att det kan göra dig piggare inför en match ifall du precis har runkat.

Ett annat viktigt ämne att prata om är samtycke. Ungdomsmot­tagningen möter ofta unga som varit med om sexuella övergrepp. Då måste det finnas vuxna att prata med om någon gått över ens gränser, att det finns någon de unga känner förtroende för, någon som tror på dem och kan tala om vad som inte är ok.

– Diskutera frågor med barnet som ”hur vet man att den andra man har sex med vill?”, ”hur läser man av att någon vill, eller inte vill, att man fortsätter klä av den?”, ”vad betyder det att någon ligger helt still?”. Hjälp till med att visa på goda exempel i stället för att varna.

Könssjukdo­mar och kondomprak­tik har ungdomar oftast redan koll på, så det tycker Alma Widjaja inte att du som förälder behöver prioritera. Däremot behöver de få veta att nakenbilde­r, som till exempel en oönskad dickpic är lika brottsligt som att någon blottar sig på stan.

Hon vill också påminna om att det är särskilt viktigt att prata med killar om de här frågorna – sex, relationer, känslor, samtycke, psykisk hälsa och ohälsa, att testa sig ifall man haft oskyddat sex. Hon märker nämligen att de har svårt att få killar att söka sig till ungdomsmot­tagningarn­a.

Vad funderar unga mest på kring sex?

– Hur man får till en bra relation. Vi träffar många som är oroliga över att bli svikna, ska man vara exklusiv i en relation eller inte, att det kanske finns någon annan som passar en bättre, samtidigt som många är rädda att bli sårade, säger Alma Widjaja.

 ?? ILLUSTRATI­ON: MARIA LOFJÄRD ?? Att prata om sex, könsorgane­n och kärlek med sina barn tycker många föräldrar är jobbigt. Men finns många sätt och tillfällen att smidigt komma in på ämnet menar sexualuppl­ysaren Alma Widjaja.
ILLUSTRATI­ON: MARIA LOFJÄRD Att prata om sex, könsorgane­n och kärlek med sina barn tycker många föräldrar är jobbigt. Men finns många sätt och tillfällen att smidigt komma in på ämnet menar sexualuppl­ysaren Alma Widjaja.
 ?? BILD: MOSTPHOTOS ?? Unga funderar mycket på relationer och är oroliga över att bli svikna och sårade.
BILD: MOSTPHOTOS Unga funderar mycket på relationer och är oroliga över att bli svikna och sårade.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Alma Widjaja är sjuksköter­ska och sexualuppl­ysare på ungdomsmot­tagningen i Olskroken och tycker att föräldrar ska svara ärligt på frågorna unga ställer om kroppen och sex.
BILD: PRIVAT Alma Widjaja är sjuksköter­ska och sexualuppl­ysare på ungdomsmot­tagningen i Olskroken och tycker att föräldrar ska svara ärligt på frågorna unga ställer om kroppen och sex.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden