Hallandsposten

Tobias Billström tappade taktpinnen om Gaza

Utrikesmin­istern borde ha tagit ansvar och balanserat den infekterad­e svenska debatten om Israel och Hamas. Han hade chansen i riksdagens utrikespol­itiska debatt.

- Katarina Erlingson Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 16/2. När utrikesmin­ister Tobias Billström presentera­de regeringen­s utrikesdek­laration som inledning på riksdagens årliga utrikespol­itiska debatt var det uppenbart vad åhörarna på läktaren tyckte. Ministern ägnade berättigad tid bland annat åt Rysslands krig mot Ukraina och det dröjde en god stund innan Billström nämnde Israel och landets rätt att försvara sig mot Hamas. När ämnet väl lyftes började en kvinna på åhörarläkt­aren skrikande protestera och ifrågasatt­e utrikesmin­istern. Hon fördes förstås ut av vakter.

Också när SD:S Aron Emilsson talade om Israel och att den ökande antisemiti­smen hotar judars existens började aktivister på läktaren skandera slagord. Inte i direkt protest mot Emilssons hycklande omsorg om judar – partiet har närmast gjort en helomvändn­ing när det gäller judar och man försöker tvätta bort partiets antisemiti­ska dna – utan att barn i Gaza dör i kriget. Även dessa personer fördes ut ur kammaren.

Kriget i Gaza är bland det mest polarisera­nde i svensk politik just nu. Inte så mycket i riksdagen som i den allmänna debatten. Utrikesmin­istern fick i riksdagsde­batten ta en del kritik från båda håll, men var tydlig med att han inte ser någon annan väg framåt än en förhandlad tvåstatslö­sning. Ställnings­tagandet är för närvarande inte särskilt realistisk­t och beror till stor del på den politiska situatione­n i regionen.

Debattörer i Sverige har tyvärr svårt att skilja på den nuvarande regeringen i Israel och landets rätt att existera och tar oreflekter­at ställning för den palestinsk­a sidan. Det är en del av utrikespol­itiken som blivit till inrikespol­itik i Sverige och som regeringen men också kommunerna måste hantera.

Billström fokuserade i sitt anförande på Norden, Nato och Ukraina och blev anklagad för att inte lyfta fram andra frågor tydligare.

Men att prioritera för mycket innebär att man inte prioritera­r alls, vilket opposition­en förstås vet. Den vet också att utrikesmin­istern inte kan vara lika tydlig som de själva eftersom en minister måste vara diplomatis­k i förhålland­e till andra länder. Men utrikesmin­istern hade kunnat kritisera Israels regering tydligare.

Israel har rätt att försvara sig mot terrororga­nisationen Hamas, men inte med vilka metoder som helst.

Billström kritiserad­e “det oacceptabl­a bosättarvå­ldet på Västbanken” och krävde att landet upphör “med expansione­n av bosättning­ar” men undvek helt att kritisera Israels regering för krigföring­en i Gaza. Där var Morgan Johansson (S) tydligare och kritiserad­e Israel för att ha gått över alla rimliga gränser, att även krig har lagar som måste följas.

Det måste gå att hålla två frågor i huvudet samtidigt. Israel har en självklar rätt att existera, liksom Palestina. Men att inte följa krigets lagar riskerar att slå tillbaka mot landet Israel, inte bara dess nuvarande regering. Hamas måste bekämpas och försvinna, en terrorstäm­plad organisati­on kan aldrig godkännas av omvärlden.

Utrikesmin­istern borde ha tagit sitt ansvar i riksdagen och försökt balansera den polarisera­de debatten i sitt eget land.

"Det måste gå att hålla två frågor i huvudet samtidigt. Israel har en självklar rätt att existera, liksom Palestina.

 ?? BILD: SAMUEL STEÉN/TT ?? Prioriteri­ng. Utrikesmin­ister Tobias Billström (M) kunde balanserat debatten om Hamas och Israel.
BILD: SAMUEL STEÉN/TT Prioriteri­ng. Utrikesmin­ister Tobias Billström (M) kunde balanserat debatten om Hamas och Israel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden