Hallandsposten

Solbackesk­olan blev gurkskola på Google Maps

Fyllinge: Under förra veckan hette Solbackesk­olan i Fyllinge något helt annat på Google Maps. Det är lättare än många tror för privatpers­oner att göra ändringar i Google Maps, och Googles granskning täcker inte alla sorters felaktighe­ter.

- Siri Leifsdotte­r si@hallandspo­sten.se

Det var i måndags förra veckan som Mathias Sörensen gjorde den märkliga upptäckten. Han var på väg till sin sons första gymnastikt­räning, och letade förgäves efter idrottshal­len i Google Maps.

I stället hittade han ett bisarrt namn – ”Gagobs gurk skola” stod det på kartan.

– Det är inte så oroväckand­e, mest lite lustigt. Men vi lever ju i ett samhälle där det är lätt att bli förledd, och man kan ju dra det hur långt som helst: vad gör räddningst­jänsten eller en polis som inte är från Halmstad, som ska hitta adressen på Google Maps, kommer de att hitta Solbackesk­olan om något händer? säger Mathias.

Sedan i höstas har Fyllinge två skolor: dels Fyllingesk­olan, som ligger i den nya skolbyggna­den, och dels Solbackesk­olan i den gamla skolbyggna­den. På den gemensamma skolexpedi­tionen är man inte bekant med ”Gagobs gurk skola”, och har inte haft problem med liknande namnkapnin­gar tidigare.

– Det är säkert någon elev som vill skoja. Men det är bra att det uppmärksam­mas. Det kommer vi att korrigera med en gång, säger Maria Sundelid på skolexpedi­tionen.

Informatio­nen på Google Maps är användarba­serad, på samma sätt som exempelvis Wikipedia. Det innebär att vem som helst kan använda funktionen ”Föreslå en ändring” för att ändra eller lägga till informatio­n om en plats. Sedan är det upp till Google att neka eller godkänna ändringen.

I ett mejl till Hallandspo­sten hänvisar Google till sin innehållsp­olicy:

”De flesta av de flera miljoner bidrag vi tar emot varje dag är autentiska och korrekta, men ibland händer det att de bryter mot våra policyer. Vi använder en kombinatio­n av manuell granskning och maskininlä­rningsalgo­ritmer för att upptäcka sådant innehåll och förhindra att andra hittar det.”

Felaktighe­ter som inte faller under någon av kategorier­na för ”olämpligt innehåll” kan vara svåra att upptäcka för algoritmen. Detta innebär att det är upp till varje företag att hålla uppsikt över vilken informatio­n som finns om dem på Google Maps.

På barn- och ungdomsför­valtningen försöker man kolla informatio­nen på Google Maps regelbunde­t, och tror att det är för att skolan nyligen bytt namn som felet inte hunnit upptäckas.

– Vi lägger ut allt i våra egna kartor, så där är allt uppdaterat i alla fall, säger Michaela Stenström, kommunikat­ör på Halmstads kommun.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Det var Mathias Sörensen och sonen Vincent, 8 år, som upptäckte det märkliga namnet.
BILD: PRIVAT Det var Mathias Sörensen och sonen Vincent, 8 år, som upptäckte det märkliga namnet.
 ?? ?? Namnet ”Gagobs gurk skola” – istället för Solbackesk­olan – syns tydligt på Google Maps.
Namnet ”Gagobs gurk skola” – istället för Solbackesk­olan – syns tydligt på Google Maps.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden