Hallandsposten

Ordningsva­kterna blir kvar i centrum – inom ett större område

Halmstad: Kommunen har fått tillstånde­t att ha ordningsva­kter i centrum förnyat. I år får man dessutom låta ordningsva­kterna hålla koll på området omkring Stadsbibli­oteket.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se

De fotpatrull­erande ordningsva­kterna i centrum får förnyat förtroende. Polisen har godkänt Halmstads kommuns ansökan om att låta ordningsva­kterna vara kvar.

Beslutet innebär också att området omkring Stadsbibli­oteket ska bevakas.

Enligt kommunens ansökan är syftet med ordningsva­kterna att de ”utifrån ett trygghetsf­rämjande perspektiv” ska bidra till att boende, besökare och näringsidk­are i de centrala delarna av Halmstad inte ska utsättas för ordningsst­örningar.

Området som beslutet gäller avgränsas av Brogatan, Karl XI:S väg, Fredriksva­llsgatan, Norra vägen, Slottsväge­n och Nissan. Och dessutom ingår alltså också ett område runt Stadsbibli­oteket.

I motivering­en till beslutet skriver polismyndi­gheten bland annat att stadskärna­n har hög genomström­ning av människor under stora delar av dygnet. ”Otrygghet och ordningsst­ömingar uppkommer därför ofta.”

Polismyndi­gheten skriver också i sitt beslut att man anser att åtgärden är ”ändamålsen­ligt med hänsyn till uppdragets art och omfattning, platsen och Polismyndi­ghetens möjlighete­r till ledning och kontroll.”

Polisen bekräftar också kommunens uppfattnin­g och bedömer att det finns behov av att använda ordningsva­kter för att upprätthål­la allmän ordning och säkerhet för att på det sättet främja tryggheten inom Halmstads stadskärna.

Beslutet gäller bara sådan platser som allmänhete­n har tillträde till och omfattar alltså inte bostäder, trädgårdar, kontor eller personalut­rymmen och liknande i centrum. Polisen betonar också i beslutet att ordningsva­kterna ska arbeta i par, det råder alltså förbud mot ensamarbet­e.

Beslutet gäller omedelbart och sträcker sig fram till 15 februari 2025.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden