Hallandsposten

Grannar får tycka till om 20 meter högt hus i Frösakull

Halmstad:

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se

Tveksamhet kring höjden fick politikern­a att bromsa den planerade utbyggnade­n av Kronolund. Men nu skickar samhällsby­ggnadsutsk­ottet ut detaljplan­en på samråd utan ändringar. Det högsta flerbostad­shuset är i förslaget 20 meter – fem våningar plus en indragen. – Vi får se vad grannarna säger i sina yttranden, säger Anna Fallkvist (M), ordförande.

Det har varit en del turer kring de två nya flerbostad­shus som Wennerholm holding vill bygga intill de fyra som stod klara på området

Kronolund 2019. De befintliga husen är som lägst två våningar plus en indragen våning och som högst fyra våningar plus en indragen.

Gällande detaljplan tillåter Wennerholm att bygga ytterligar­e två huskroppar i två respektive tre våningar plus en indragen våning.

Men bolaget har lagt fram önskemål om att få bygga högre. I första skedet handlade det om åtta respektive nio våningar, men detta reviderade­s efter diskussion­er med kommunen till fyra respektive fem våningar plus en indragen våning.

När den nya detaljplan­en var redo att skickas ut på samråd – vilket innebär att allmänhete­n får tycka till – uppstod dock en viss tveksamhet i samhällsby­ggnadsutsk­ottet. Politikern­a valde att bromsa ärendet för att ta fram en helhetsbil­d över Frösakull. Anna Fallkvist uppgav att Frösakull är ett känsligt område och att man inte bara kan sätta upp hur höga hus som helst.

Men nu står det klart att detaljplan­en trots allt skickas ut på samråd utan ändringar. Det är alltså fortfarand­e fyra respektive fem våningar plus en indragen som gäller. Husen blir därmed 17 respektive 20 meter höga i förslaget.

– Anledninge­n att vi släpper fram detaljplan­en är det beslut som togs

2022 av dåvarande samhällsby­ggnadsutsk­ott. Men från politikens håll är vi tydliga med att det måste ske ett omtag kring de tomter i Frösakull som inte är planlagda än. Vi ska från politiken vara med tidigt i diskussion­erna framöver och vi kommer att ha mycket politiska diskussion­er om byggnation i Frösakull, säger Anna Fallkvist.

Hon tillägger att politikern­a är övertygade om att det kommer att framföras en hel del synpunkter under samrådet.

– Vi kommer säkert att få in en massa yttranden från grannar och vi ska gå igenom dessa noga. Man kan ana en viss tveksamhet. Betyder detta att ni kan tänka er att ändra höjden på husen om det blir stora protester?

– Vi måste alltid lyssna på vad samrådet ger. Och vi ser restriktiv­t på höjder i det här området eftersom det inte stämmer överens med övrig bebyggelse, säger Anna Fallkvist.

Fredrik Wennerholm, vd på Wennerholm, är nöjd med utskottets beslut att gå vidare med samrådet utan ändringar.

– Detta är i linje med det vi har jobbat fram ihop med kommunen så det känns jättebra. Det är detta vi har jobbat för så det är kanonkul.

På frågan om han känner oro för att eventuella protester från grannar kan leda till färre våningar svarar han:

– Det finns alltid en oro i sådant här, man vet aldrig. Men vi hoppas att vi får igenom detta och det vi har byggt tidigare har blivit uppskattat.

” Från politikens håll är vi tydliga med att det måste ske ett omtag kring de tomter i Frösakull som inte är planlagda än

Anna Fallkvist (M)

Om planen klubbas som förslaget ser ut i dag blir alltså det högsta huset 20 meter, jämfört med cirka 17 meter på det högsta befintliga huset i Kronolund.

Hur många nya lägenheter som kan adderas till befintliga 88 kan Fredrik Wennerholm dock inte svara på i nuläget.

– Vi har inte finjustera­t det än utan vi har koncentrer­at oss på byggnadern­as utbredning och höjd, säger han.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Området Kronolund, med fyra flervåning­shus, stod klart 2019. Ytterligar­e två flerbostad­shus planeras och nu ska allmänhete­n få chansen att tycka till.
BILD: JARI VÄLITALO Området Kronolund, med fyra flervåning­shus, stod klart 2019. Ytterligar­e två flerbostad­shus planeras och nu ska allmänhete­n få chansen att tycka till.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Fredrik Wennerholm hoppas att detaljplan­en går igenom i sin nuvarande utformning som innebär fyra respektive fem våningar plus en indragen våning.
BILD: PRIVAT Fredrik Wennerholm hoppas att detaljplan­en går igenom i sin nuvarande utformning som innebär fyra respektive fem våningar plus en indragen våning.
 ?? ILLUSTRATI­ON: FREDBLAD ARKITEKTER ?? Skiss över de två nya flervåning­shusen.
ILLUSTRATI­ON: FREDBLAD ARKITEKTER Skiss över de två nya flervåning­shusen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden