Hallandsposten

Hus med studentbos­täder säljs för mångmiljon­belopp

Halmstad: Halmstads kommun säljer en fastighet vid högskolan för 16 miljoner kronor till ett privat företag. De senaste åren har huset hyrts av Halmstad studentkår, som i sin tur har hyrt ut lägenheter­na till studenter.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Den aktuella fastighete­n, Flintlåset 2, ligger på Hertig Knutsgatan i närheten av Högskolan i Halmstad.

Fastighete­n har varit i Halmstads kommuns ägo sedan 1940-talet och hyrts ut sedan 1955. De senaste åren har hyresgäste­n varit Halmstads studentkår, som i sin tur har hyrt ut byggnadens 19 lägenheter till studenter.

Förra våren beslutade Halmstads kommun att lägga ut fastighete­n till försäljnin­g på den öppna marknaden.

Nu står det klart att den nya ägaren blir Grundbulte­n 133025 AB (under namnändrin­g till Högkvarter­et Flintlåset 2 AB). Efter budgivning går fastighete­n loss för 16 miljoner kronor. Enligt kommunen har en upphandlad mäklare värderat fastighete­n till cirka tio miljoner kronor.

På tisdagen godkändes affären av samhällsby­ggnadsutsk­ottet.

– Kommunen är inte fastighets­förvaltare på det här sättet. Då är det bättre att ett ordentligt fastighets­förvaltnin­gsbolag tar hand om det hela, säger Anna Fallkvist (M), ordförande i samhällsby­ggnadsutsk­ottet.

– Vi har gått på det anbud som var bäst, men också där det har varit att huset ska fortsätta att vara studentläg­enheter. Och så vitt jag har förstått det pågår redan dialog med högskolan om det hela, fortsätter hon.

Bakgrunden till försäljnin­gen är att kommunen inte ser något kommunalt behov av fastighete­n. Byggnaden står dessutom inför större underhålls­renovering­ar, vilket inte ryms inom befintlig budget, enligt kommunen.

Halmstad har under flera år varit rödlistat i Sveriges förenade studentkår­ers årliga bostadsrap­port. Med anledning av detta ifrågasatt­es försäljnin­gen av Sverigedem­okraterna och Vänsterpar­tiet förra våren. Partierna menade att det är viktigt att säkra de studentläg­enheter som finns i kommunen.

På tisdagens möte ställde sig SD bakom försäljnin­gen, detta då köparen har för avsikt att fortsätta med studentläg­enheter, meddelar Andreas Ahlqvist (SD).

– Det var det här vi yrkade på förra våren och nu verkar utfallet ha blivit så som vi ville då, säger han.

Vänsterpar­tiet deltog inte i beslutet men meddelar HP att de fortsatt är kritiska till försäljnin­gen.

Ärendet går nu vidare till kommunstyr­elsen, som har sista ordet.

Även Halmstad studentkår yttrade sig kritisk mot försäljnin­gen förra våren.

Ordförande Linnea Håkansson uppger nu att man har en ”bra dialog” med både kommunen och Högskolan i Halmstad.

– Högskolan har förhandlat till sig att de kommer ta över och hyra fastighete­n av den nya ägaren i två år till, där vi kan fortsätta att blockhyra, säger hon och fortsätter:

– Efter det kommer vi att ha en fortsatt dialog med den som tar över, om hur det blir efter de här åren. Om det till exempel finns planer på att riva och bygga nytt så kommer vi att vara med i samtalen.

 ?? BILD: HP-ARKIV ?? Fastighete­n Flintlåset 2 ligger på Hertig Knutsgatan, i närheten av Högskolan i Halmstad.
BILD: HP-ARKIV Fastighete­n Flintlåset 2 ligger på Hertig Knutsgatan, i närheten av Högskolan i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden