Hallandsposten

Två nya laddstatio­ner för elbilar ska byggas i Hylte

Hylte: Nu är det bestämt att två nya laddstatio­ner för elbilar ska byggas i Hylte kommun. Både Naturvårds­verket och kommunen har beviljat pengar.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se

I höstas berättade Hallandspo­sten att Hylte kommun hade ansökt om pengar, genom Naturvårds­verkets investerin­gsstöd Klimatkliv­et, för att bygga ytterligar­e tre publika laddstatio­ner för elbilar. Kommunen erbjuder sedan tidigare laddning mot avgift på kommunpark­eringen och Coop-parkeringe­n, båda i Hyltebruk.

Nu har två av tre ansökninga­r beviljats, vilket innebär att de planerade laddstatio­nerna kommer att byggas vid Rydö golfklubb i Rydöbruk och vid pendlarpar­keringen på Djäknegata­n i Torup.

Naturvårds­verket går med på att bevilja högst 180 000 kronor för vardera laddstatio­n. Det motsvarar 55 procent av hela satsningen.

En förutsättn­ing för att få stödet är att kommunen är medfinansi­är. En enig kommunstyr­else har därför beslutat att använda upp till 450 000 kronor av sin investerin­gsreserv för att laddstatio­nerna ska kunna byggas.

– Det var ju en avvägning vi fick göra. Vi har sagt att investerin­gar som till stora delar medfinansi­eras av en annan part behöver vi skjuta till pengar, annars går vi miste om medfinansi­eringen, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande och kommunråd i Hylte.

Dessutom har kommunen inte så lång tid på sig att bygga upp de nya laddstatio­nerna. Ett särskilt villkor från Naturvårds­verket är att de ska stå färdiga senast den 30 juni i år. Ett annat kriterium är att varje station utrustas med minst fem laddstolpa­r.

Den tredje ansökan till Naturvårds­verket gällde torget i Unnaryd, men den har Hylte kommun dragit tillbaka eftersom en annan aktör har visat intresse för att sätta upp laddstolpa­r i Unnaryd.

 ?? ARKIVBILD: STEFAN BENNHAGE ?? De två nya laddstatio­nerna ska byggas vid Rydö golfklubb och vid pendlarpar­keringen på Djäknegata­n i Torup. De ska stå klara senast den 30 juni i år.
ARKIVBILD: STEFAN BENNHAGE De två nya laddstatio­nerna ska byggas vid Rydö golfklubb och vid pendlarpar­keringen på Djäknegata­n i Torup. De ska stå klara senast den 30 juni i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden