Hallandsposten

Hyresvärd är missnöjd med soptömning­en

Laholm: Ohlssons får fortsätta tömma att laholmarna­s soptunnor åtminstone till 2029. Det gillar inte fastighets­ägaren Staffan Påhlsson. – Om handtaget på soptunnan står åt fel håll skiter de i att tömma den, säger han.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Entreprenö­ren Ohlssons har skött soptömning­en åt Laholms kommun sedan 2018. Nyligen gjorde kommunen en ny upphandlin­g, som Ohlssons vann. Det handlar om ett avtal som är värt 20 miljoner kronor om året.

Det nya avtalet sträcker sig från oktober 2025 och minst fyra år framåt, med option på förlängnin­g. Är parterna nöjda med varandra kan Ohlssons få fortsätta ända fram till 2032.

En som inte blev glad åt detta är Staffan Påhlsson, som har flera stora hyresfasti­gheter i Laholm.

– Man har handlat upp Ohlssons utan att fråga en enda kund, säger han.

Påhlsson är missnöjd med Ohlssons

service. När hyresgäste­r eller hemtjänst sorterar fel går det ut över fastighets­ägaren och vaktmästar­na, anser han.

– Det hamnar äldreblöjo­r och plastförpa­ckningar i matavfalle­t. Våra fastighets­skötare får stå på huvudet ner i tunnorna och sortera. Det är ett arbetsmilj­öproblem. Men Ohlssons

anser ändå att de inte kan tömma tunnorna och låter dem bara stå kvar, dundrar Staffan Påhlsson.

– Sedan går det ut informatio­n om att soptunnorn­a ska stå med handtaget utåt, för att sopgubben ska slippa vända på kärlet. Men då måste tunnan stå baklänges så att en del äldre inte klarar att öppna locket. Det händer att någon vänlig själ vänder på kärlet för att det ska bli lättare. Då skiter de (Ohlssons) i att tömma, skriver ilskna lappar och kör därifrån.

Staffan Påhlsson tycker att kommunen borde låtit fastighets­ägarna säga sitt innan upphandlin­gen skedde.

HP har frågat andra stora hyresvärda­r i Laholm. De menar också att sophanteri­ngen är en ständig källa till bekymmer, men uttrycker sig mer diplomatis­kt om entreprenö­ren.

– Ibland får man en lapp och ibland tar de inte tunnorna. Det har hänt, men det är inte dagligdags. Allt handlar om den mänskliga faktorn. Vissa hyresgäste­r är loja, andra är jättedukti­ga. Är man inte inne i soprummen varje dag blir det inte bra, säger Mathias Nilsson som är vd på Gunnohus.

– Det räcker att en tunna står åt fel håll eller att någon slängt en

"Man har handlat upp Ohlssons utan att fråga en enda kund

Staffan Påhlsson Fastighets­ägare

grön påse i matavfalle­t så får fastighets­ägaren bära hundhuvude­t. Då är det 200 kronor i avgift direkt, pang bom. Jag har också varit med om att tunnan står fel för första gången på nio månader och jag fick direkt en lapp och soporna tömdes inte. Man kan kanske ha en dialog, säger Mathias Nilsson.

Anna-karin Lindqvist, kundtjänst­chef på Laholmshem, har samma erfarenhet­er.

– Vi har ronderinga­r, men även om det såg okej ut just då kan det hända något på en timme om någon slänger fel. Och då får vi straffavgi­fter.

Men är de för många?

– När vi får en ”röd lapp” är det ju för att det har hänt något. Jag tror ändå att vi har fått till en rätt bra dialog med dem som kör. Vi behöver få indikation­er om det är något ställe vi behöver titta extra på, säger Anna-karin Lindqvist.

Staffan Påhlsson hade hellre sett en annan soptömning­sentrepren­ör. Anna-karin Lindqvist har inga direkta synpunkter på den saken.

– Det spelar ingen roll vem det är. Det är dialogen vi behöver ha, utan den kan den bäste misslyckas, säger hon.

HP har haft kontakt med Mark Åslin, platschef på Ohlssons i Laholm, som inte vill kommentera fastighets­ägarnas synpunkter.

Lotta Wolf är kommunens avfallsstr­ateg. Hon säger:

– Det är tråkigt om de är missnöjda och det här är något vi behöver diskutera. Men jag har svårt att tro att en annan entreprenö­r hade gjort det annorlunda.

HP talade första gången med Staffan Påhlsson i januari. Senare har han suttit i möte med kommunen och Ohlssons för att framföra sin kritik. Efteråt vidhåller han sina ståndpunkt­er.

– Det här är en samhällsse­rvice som bara måste fungera. Vi har använt kommunens informatio­nsmaterial om sortering och tolkat det till all världens språk. Men när inte det hjälper? Ska det då gå ut över fastighets­skötarnas arbetsmilj­ö? Man kan ju inte bara köra ifrån sopkärlen och strunta i att tömma dem, säger Staffan Påhlsson.

Samhällsby­ggnadsnämn­dens ordförande Thor Gunnar Bjelland (M) säger att det var bråttom med upphandlin­gen eftersom utbudet av sopbilar är begränsat i landet. Ohlssons lämnade också det lägsta budet. Om Påhlssons klagomål säger Bjelland:

– Utgångspun­kten är alltid att om något är dåligt måste vi lösa det till det bättre. Jag kan ha förståelse för att han tycker att saker kan göras annorlunda. Med kommunikat­ion kan vi säkert göra saker bättre även för större hyresvärda­r.

 ?? ?? Ohlssons får fortsätta köra sopbilar i Laholms kommun.
Ohlssons får fortsätta köra sopbilar i Laholms kommun.
 ?? ??
 ?? BILDER: HENRIK WILLIAMSSO­N ??
BILDER: HENRIK WILLIAMSSO­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden