Hallandsposten

Granne tröttnade på oväsen från motorsåg – tog till vapen

Laholm:

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se

Grannen tyckte att verkstaden väsnades för mycket. Han ville övertala ägaren att sluta köra motorsåg på kvällen – och tog med sig en kniv. Det våldsamma bråket slutade med att grannen åtalas för misshandel och grovt olaga hot.

Händelsen i ett mindre samhälle i Laholms kommun inträffade måndag 29 maj förra året. Klockan var omkring 21.

En man som driver en verkstad på platsen var under kvällen i färd med att såga i en större stock. Oljudet störde en granne som försökte sova i en lägenhet på samma adress.

Grannen gav sig dit, men meningsutb­ytet urartade snabbt.

Exakt vad som hände råder det delade meningar om.

När verkstadsm­annen gick till polisen

ett par dagar senare uppgav han att grannen slagit honom över munnen med knuten näve. I samma hand höll grannen en kniv, som denne också viftade och hotade med. För att freda sig tog han själv upp en rörtång och slog grannen över armen. Denne flydde då genom en häck.

I verkstaden finns en övervaknin­gskamera som fångade stora delar av förloppet. Filmen har lämnats in till polisen.

Den polisanmäl­de grannen förhördes ett halvår senare, i januari. Han erkände till en början både grov misshandel och grovt olaga hot. Han gav dock en annan beskrivnin­g av händelsen och av vem som varit hotfull. Bland annat hävdade han att verkstadsm­annen startat motorsågen och gått emot honom.

Efter att ha fått se den fyra minuter långa övervaknin­gsfilmen tog grannen tillbaka delar av sitt erkännande. Han hävdade att han bara slagit tillbaka en gång borta vid häcken och då utan kniv i handen.

Åklagaren baserar brottsåtal­et mot grannen på anmälarens uppgifter, filmen och foton av den skadade överläppen. Enligt åklagaren var misshandel­n av normalgrad­en, men hotet bör bedömas som grovt. Detta eftersom grannen svängde en kniv i luften framför den hotade mannen, och gjorde det i samband med knytnävssl­aget.

Den nu åtalade mannen har ett våldsamt förflutet. Han dömdes 2021 av hovrätten till 14 månaders fängelsest­raff för bland annat grov fridskränk­ning mot sin dåvarande sambo, misshandel av hennes son och våld mot tjänsteman efter att ha sparkat en polis i huvudet.

 ?? BILD: UR FÖRUNDERSÖ­KNINGEN ?? I polisutred­ningen finns en fyra minuter lång övervaknin­gsfilm som visar bråket mellan grannen och mannen som sågade i verkstaden.
BILD: UR FÖRUNDERSÖ­KNINGEN I polisutred­ningen finns en fyra minuter lång övervaknin­gsfilm som visar bråket mellan grannen och mannen som sågade i verkstaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden