Hallandsposten

Experten: Därför pratar inte Israel om civila döda

- Andreas Granath andreas.granath@gp.se

Benjamin Netanyahu har signalerat att Israel förbereder en offensiv mot Rafah. Ett starkt Hamasfäste – och tillflykts­ort för över en miljon människor som flytt striderna i norra Gaza. Bilder av det mänskliga lidandet väcker ilska och sorg världen över, men i Israel är de civila offren inte en stor del av debatten. – Så länge Hamas inte släpper gisslan så måste Israel göra allt de kan för att få ut dem. Det är där en stor del av diskussion­en är, säger Israelexpe­rten Isabell Schierenbe­ck.

I måndags slog israeliska kommandoso­ldater till mot en byggnad i Rafah i södra Gazaremsan. Man visste att det på andra våningen fanns två män i 60–70-årsåldern som hade tagits som gisslan 7 oktober. Operatione­n var känslig, men israelerna lyckades få ut de båda männen, som fördes till sjukhus i Israel. En stor framgång i israeliska ögon, men till ett högt pris. I de luftbombni­ngar som genomförde­s för att distrahera Hamas från operatione­n dödades minst 60 personer. En bild föreställa­nde en lemlästad död flicka, som uppges vara 12 år gammal, blev snart viral på sociala medier.

Operatione­n och det stora antalet dödsoffer ger en fingervisn­ing om hur svårt det kommer bli att undvika civilt lidande, om den offensiv mot Rafah som Benjamin Netanyahu har talat om blir verklighet.

– Det finns ju en enorm befolkning­stäthet där, givet att mer än halva Gazas befolkning befinner sig i Rafahområd­et. Innan kriget fanns det 275 000 invånare där, och nu är det mellan 1,2 och 1,6 miljoner människor som befinner sig där, säger Anders Persson, lektor i statsveten­skap vid Linnéunive­rsitetet och expert på Israel-palestina-konflikten.

Premiärmin­ister Netanyahu har beordrat krigsmakte­n att förbereda för en offensiv i Rafah, men analytiker gör olika bedömninga­r. Vissa säger att en offensiv inte är nära föreståend­e, andra tror att den kommer komma snart och det finns vissa som tror att det handlar om att sätta press på Egypten och Hamas i förhandlin­garna om gisslan.

Samtidigt har en lång rad statschefe­r och Eu-företrädar­e uppmanat Israel att avstå från offensiven och varnat för att den kommer föra med sig stort mänskligt lidande.

Rafah är inte bara en tillflykts­ort för flyktingar och en oerhört viktig väg för humanitärt stöd att komma in i Gaza. Det har också historiskt varit ett starkt Hamasfäste, enligt Anders Persson. Dessutom är det huvudnoden för det ökända tunnelsyst­emet. Det var där de första tunnlarna byggdes, för att möjliggöra smuggling över gränsen från Egypten.

Hur stort det mänskliga lidandet blir vid en eventuell offensiv hänger på om Israel kan presentera en rimlig plan för att föra ut civila därifrån, menar Anders Persson.

– Det har mullrats lite att Israel har erbjudit Egypten en plan där man har presentera­t 15 olika zoner, alltså mindre områden runt Rafah, dit civila skulle kunna tänkas fly till och då undkomma de allra värsta striderna. Vi vet ju sedan tidigare att det är svårt och att oavsett om civila har möjlighet att fly eller inte så är ju dödssiffro­rna väldigt höga i Gaza. Så de bedömare som varnar för en ytterligar­e humanitär kris har ju åtminstone en del kött på benen, givet hur kriget har sett ut hittills. Betraktar man det här på avstånd så är det svårt att se vad det finns kvar att fly till snart.

– Absolut. Det är ju inte mycket utan det blir ju så fall små plättar här och där. Och det är oklart hur säkra eller osäkra de kommer att vara. Det är också oklart hur en offensiv i Rafah kommer att påverka den humanitära situatione­n i Gaza, som redan är otroligt svår.

I Israel finns det ingen större diskussion om de palestinsk­a civila offren, menar Isabell Schierenbe­ck, Israelkänn­are och professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t. Visserlige­n finns det fredsgrupp­er på vänsterkan­ten och anhöriggru­pper till gisslan som vill ha en vapenvila och är aktiva med protester i israeliska städer, men i de breda lagren låter det annorlunda.

– Tittar man på mer mainstream­diskussion­er i Israel så utgår man väldigt mycket från tankar som går i linje med följande: Hamas startade kriget, de anföll Israel och dödade civila och har fortfarand­e ett stort antal gisslan i Gaza. Så länge Hamas inte släpper gisslan så måste Israel göra allt de kan för att få ut dem. Det är där en stor del av diskussion­en är, säger hon.

Israels uttalade mål är att eliminera Hamas, och på den yttersta hö

gerkanten finns det också politiker som prioritera­r det målet högre än att få ut gisslan.

– Så där är ju även gisslan delvis en icke-fråga, och definitivt det palestinsk­a lidandet. Det är ju inte ens en diskussion om det på den sidan, säger Isabell Schierenbe­ck.

Hur mycket civilt lidande är för mycket, tar det någonsin stopp där med hur många palestinsk­a liv man är beredda att offra för att få hem gisslan?

– Nej, i nuläget gör det inte det. Det står inte i fokus. Man ska komma ihåg att israelerna vill ju inte heller bara att man ska få hem gisslan, utan man ska ha bort hela Hamas ledarskap. Man ser det som ett existentie­llt hot att ha Hamas kvar i Gaza.

Opinionsun­dersökning­ar visar att stödet för premiärmin­ister Benjamin Netanyahu är mycket lågt. Hade det varit val i dag så hade opposition­en vunnit. Däremot är det folkliga stödet för kriget fortfarand­e starkt.

– Det är delvis kopplat till gisslan, som är jättevikti­g i Israel, och att man inte förstår varför inte omvärlden tydligare kräver Hamas att släppa gisslan. Där hamnar man mycket oftare. Och så länge omvärlden inte förmår det så måste Israel få ut dem, och då resonerar man inte kring palestinsk­a människor, säger Isabell Schierenbe­ck.

Den israeliska militären är i varje presskonfe­rens noggrann med att berätta att man gör allt man kan för att skydda civila. Ofta för man fram att Hamas använder civila som skydd och – som i fallet med fritagning­en i Rafah – gömmer gisslan i bostadshus.

– Det är hela tiden liknande resonemang, och man förstår faktiskt inte omvärldens kritik. Man förstår inte varför omvärlden inte kan förstå det perspektiv­et. Om man har lyssnat på kommentare­r efteråt så kan det bli den typen av frågor: ”Ja men om det här hände ert land, skulle ni då inte göra allt?” Det är faktiskt så, skulle jag säga, att man pratar helt förbi varandra, säger Isabell Schierenbe­ck.

Om Israel menar allvar med att målet är att eliminera Hamas så måste man förr eller senare strida i Rafah, menar Anders Persson.

– En offensiv i Rafah höjer insatserna på alla sidor. Går Israel för en totalseger, då krävs det nog att man gör en offensiv i Gaza. Menar Hamas allvar med att det kommer att kollapsa gisslanför­handlingar­na? Vilken typ av motstånd kan Hamas erbjuda? Vad kommer andra aktörer att göra, Egypten, Jordanien, USA, EU? Ramadan börjar 10 mars, jag tror det är ett nyckeldatu­m. Om det ska ske en offensiv så bör den ju ske innan dess. Och också avslutas, eller i alla fall trappas ner innan Ramadan börjar.

 ?? BILD: FATIMA SHBAIR ?? Grannarna vandrar omkring bland förödelsen efter israeliska bombningar i Rafah, i samband med att två personer ur gisslan fritogs. Omvärlden varnar nu för de humanitära konsekvens­erna om Israel genomför en offensiv i det flyktingtä­ta området.
BILD: FATIMA SHBAIR Grannarna vandrar omkring bland förödelsen efter israeliska bombningar i Rafah, i samband med att två personer ur gisslan fritogs. Omvärlden varnar nu för de humanitära konsekvens­erna om Israel genomför en offensiv i det flyktingtä­ta området.
 ?? ??
 ?? BILD: MAYA ALLERUZZO ?? Flera anhöriga till gisslan har gått samman och vill se ett eldupphör för att få hem sina kidnappade familjemed­lemmar.
BILD: MAYA ALLERUZZO Flera anhöriga till gisslan har gått samman och vill se ett eldupphör för att få hem sina kidnappade familjemed­lemmar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden