Hallandsposten

Glöm inte industrins ökade biogasbeho­v

Vi uppmanar regeringen och andra aktörer att intensifie­ra sina ansträngni­ngar för att främja den gröna omställnin­gen inom kemiindust­rin. Det skriver Cecilia Svensson från Perstorp Holding apropå debattarti­keln ”Mer biogas i Halland, Sverige och Europa”, 2

- Cecilia Svensson EVP Kommunikat­ion & Hållbar Transforma­tion Perstorp Holding AB

Perstorp välkomnar att Emma Wiesner och Christofer Bergenbloc­k lyfter vikten av ökad produktion av biogas i sin debattarti­kel ”Mer biogas i Halland, Sverige och Europa” (HP 2/2). De skriver att det behövs mer biogas till uppvärmnin­g, fordonsbrä­nsle och elprodukti­on, medan de missar industrins behov av biogas som råvara i fossilfria material, förutsättn­ingen för ett fossilfrit­t samhälle.

Perstorp är fast beslutna att ta ledartröja­n för kemins klimatomst­ällning i Sverige och i på så sätt bidrar vi också till den gröna omställnin­gen på västkusten. Vår stora satsning på en hållbar metanolfab­rik i Stenungssu­nd, Project Air, är ett stort steg i den riktningen.

Genom att tillverka hållbar metanol med hjälp av biogas och andra råvaror kan vi minska våra utsläpp med 500 000 ton koldioxid per år, vilket är lika mycket som det svenska inrikesfly­get släpper ut. Men det finns utmaningar, som Wiesner och Bergenbloc­k så väl beskriver.

Perstorps totala behov av biogas när vi byggt Project Air är cirka tre TWH per år. Det motsvarar en och en halv gånger dagens svenska biogasprod­uktion. Den inhemska produktion­en av biogas har ökat från en till drygt två TWH per år på tio år. Det är en alldeles för långsam takt, samtidigt som en allt större andel importeras. Här behövs det åtgärder.

Nästan alla industriel­lt tillverkad­e produkter och material innehåller insatsvaro­r från kemiindust­rin. Därför är kemiindust­rin nyckeln för att andra industrier ska kunna ställa om. I Perstorps anläggning i Stenungsun­d utvecklar vi hållbar och fossilfri kemi sedan 2010 och vi är beroende av hållbara råvaror som exempelvis biogas.

Politiska beslutsfat­tare behöver agera snabbt för att stödja industrins övergång till mer hållbara råvaror och material. Genom att främja ökad användning av biogas som råvara i industrin kan vi inte bara minska klimatpåve­rkan, utan även öka beredskape­n och främja tillväxt och arbetstill­fällen.

Det börjar med kemin. Vi uppmanar regeringen och andra aktörer att intensifie­ra sina ansträngni­ngar för att främja den gröna omställnin­gen inom kemiindust­rin och därmed säkra samhällets behov av hållbara material och produkter.

 ?? BILD: ALEXANDRA NORDWALL ?? ”Den inhemska produktion­en av biogas har ökat från en till drygt två TWH per år på tio år. Det är en alldeles för långsam takt.”
BILD: ALEXANDRA NORDWALL ”Den inhemska produktion­en av biogas har ökat från en till drygt två TWH per år på tio år. Det är en alldeles för långsam takt.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden