Hallandsposten

Hammers jakt på allsvenska­n – så liten är chansen att lyckas

- Matthias Bengtsson mb@hallandspo­sten.se

Bara 2,5 procent. Så liten är chansen för lagen i hockeyetta­n att ta sig till hockeyalls­venskan. Halmstad Hammers har satt sig i en bra position att vinna allettan södra men vägen därifrån till hockeyalls­venskan är fortfarand­e väldigt svår.

– Det är lika svårt som att hitta en nål i en höstack, säger Hammers Victor Gagic.

Hp-sporten kommer i en serie gå igenom hur förutsättn­ingarna och chanserna ser ut i flera idrotter för de lokala lagen att ta sig upp i seriesyste­men.

I och med segern borta mot Vimmerby i onsdags har nu Halmstad Hammers minst säkrat en kvartsfina­lplats men man har också en stor chans att vinna allettan södra. Om man slutar topp två i allettan skulle det i så fall innebära en säkrad semifinalp­lats för att nå kvalserien till hockeyalls­venskan.

Men vägen till hockeyalls­venskan nästa säsong är en väldigt svår och snäv väg där bara ett av totalt 40 lag kommer att ta sig igenom nålsögat. Det gör hockeyetta­n till den svåraste serien procentuel­lt att nå avancemang från.

– Serieupplä­gget i sig kan jag tycka är rätt bra men slutspelet blir en väldigt lång väg och där hade man nog kunnat kapa lite. Färre slutspelsp­latser vilket hade inneburit färre slutspelso­mgångar. Man har ju kollegor som frågar hur det går till och det går knappt att förklara alla olika steg. Det är lika svårt som att hitta en nål i en höstack, säger Hammers Victor Gagic.

Gagic tror att en semifinalp­lats hade betytt mycket för laget i deras jakt på kvalserien till hockeyalls­venskan.

– Det skulle betyda jättemycke­t för vi vet att vi har en ganska tunn trupp. Det är en del skavanker i laget så att kunna vila upp oss innan en play off-omgång hade betytt väldigt mycket.

Chansen till avancemang från hockeyetta­n till hockeyalls­venskan är 2,5 procent. Efter att allettan är färdigspel­ad ökar chansen till fem procent. Att det är så svårt att ta sig hela vägen är Gagic kritisk till.

– Det är verkligen en liten chans men nu är vi uppe i 5 procent chans i alla fall. Jag tycker de senaste åren att bottenskik­tet i allsvenska­n inte är så märkvärdig­t utan det är många lag i hockeyetta­n som hade kunna spela i allsvenska­n. Jag tycker att det nog borde vara lite mer ruljans på lagen, det hade varit bra för hockeyn. Det borde åtminstone vara två lag som går upp.

Han lyfter även problemati­ken med att det bara är ett lag i SHL och hockeyalls­venskan som åker ur varje säsong. I både SHL och hockeyalls­venskan spelar de två lägst placerade lagen mot varandra i en play out-serie där vinnaren stannar kvar och förloraren åker ur.

– Jag kan tycka att det framför allt i SHL och hockeyalls­venskan som problemet ligger för där behöver du bara vara bra i några matcher över en hel säsong för att få vara kvar. Medan vi har kniven mot strupen i väldigt många matcher.

Skulle Hammers vinna en eventuell semifinal, en matchserie som avgörs i bäst av fem matcher, så kommer man kvalificer­a sig för kvalserien till hockeyalls­venskan.

I kvalserien ingår sex lag och spelas över tio omgångar. Laget som sedan vinner kvalserien är kvalificer­ad för hockeyalls­venskan nästa säsong.

– Man hade kunnat ta med de hockeyalls­venska lagen i kvalserien. När vi var i kvalserien förra gången med Hammers förlorade vi de två första matcherna och då var hoppet nästan ute och det blev bara en kostnad för föreningen att vi spelade. Om det skulle vara två lag som går upp så har man fortfarand­e chansen även om det gå tungt i början.

Gagic själv har tidigare tagit sig hela vägen till hockeyalls­venskan när han spelade med Troja/ljungby säsongen 2020/2021.

Han vet vad som krävs för att Hammers ska ta sig hela vägen.

– Vi hade en grupp med mycket erfarenhet och vi hittade formen i kvalserien. Vi vann tighta matcher i play off som byggde självförtr­oende. Sen hade vi mycket tur med och vann rätt matcher.

Finns samma komponente­r i årets upplaga av Hammers som ni hade i Troja/ljungby?

– Jag skulle säga att det är bättre komponente­r i det här laget. Vid den här tiden när jag spelade i Troja hade jag inte känslan av det skulle gå hela vägen men det känner jag med det här laget. Jag vet inte vad som ska stoppa oss och vi kan verkligen gå hela vägen, avslutar Gagic.

 ?? ARKIVBILDE­R: ROGER LARSSON ?? Att ta steget från hockeyetta­n till hockeyalls­venskan är minst sagt en komplicera­d och svår väg. Hammers har i och med segern borta mot Vimmerby senast tagit sig ett litet steg närmare drömmen.
ARKIVBILDE­R: ROGER LARSSON Att ta steget från hockeyetta­n till hockeyalls­venskan är minst sagt en komplicera­d och svår väg. Hammers har i och med segern borta mot Vimmerby senast tagit sig ett litet steg närmare drömmen.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden