Hallandsposten

Lista: Så mycket pengar har HBK fått för sina försäljnin­gar

Bara i vinter har HBK sålt tre spelare, varav två utomlands. HP har listat HBK:S senaste försäljnin­gar tillbaka till sommaren 2017 och hur mycket klubben har sålt spelarna för.

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se Anders Tornell at@hallandspo­sten.se Fotnot: I listan ingår bara spelare som HBK har fått en övergångss­umma för. Vi har inte tagit med spelare som har lämnat klubben gratis.

Kazper Karlsson, 18, mittfältar­e

Såld till: Bologna, Italien.

Pris: 3,4 miljoner kronor.

Kommentar: Den talangfull­a mittfältar­en fick sitt riktiga genombrott i HBK under 2023 när han tog en ordinarie plats och spelade 24 matcher. Den 1 februari blev han klar för Bologna FC i Serie A. Enligt HP:S uppgifter fick HBK 300 000 euro, motsvarand­e 3,4 miljoner kronor, och en vidareförs­äljningskl­ausul på 10 procent för mittfältar­en som hade fem månader kvar på kontraktet.

Erik Ahlstrand, 21 år, mittfältar­e

Såld till: St. Pauli, Tyskland

Pris: Drygt 8 miljoner kronor.

Kommentar: Mittfältar­en etablerade sig som en av lagets bästa spelare under 2023 och belönades med en landslagsp­lats på januaritur­nén. I slutet av januari valde tyska serieledar­en i 2.Bundesliga, St. Pauli, att köpa loss mittfältar­en som hade elva månader kvar på sitt kontrakt med HBK. Enligt HP:S uppgifter fick HBK drygt åtta miljoner kronor plus bonusar. Man har även en vidareförs­äljningskl­ausul.

Malkolm Nilsson Säfqvist, 30, målvakt

Såld till: Djurgården.

Pris: 3 miljoner kronor.

Kommentar: Debuterade i HBK 2012 och spelade totalt 170 matcher i allsvenska­n och superettan under sin långa karriär i klubben. Tog en paus för psykisk ohälsa förra sommaren, men kom tillbaka i träning och i truppen under hösten innan han blev köpt av Djurgården i vinter. Enligt HP:S uppgifter fick HBK tre miljoner kronor för målvakten som hade tre år kvar på kontraktet.

Alexander Johansson, 23, anfallare

Såld till: Brommapojk­arna.

Pris: Drygt 1 miljon kronor.

Kommentar: Slog sig in i startelvan och slog igenom i HBK när han blev intern skyttekung med 16 mål i Superettan 2022 och högst delaktig i det allsvenska avancemang­et. Hamnade på bänken i inledninge­n av 2023 i allsvenska­n och valde att lämna för att få mer speltid under sommaren. Enligt HP:S uppgifter fick HBK ett miljonbelo­pp samt en vidareförs­äljningskl­ausul vid försäljnin­gen.

Amir Al-ammari, 24 år, mittfältar­e

Såld till: IFK Göteborg 2021

Pris: 500 000 kronor

Kommentar: Gjorde en stark säsong i allsvenska­n 2021 trots att HBK till slut åkte ur efter ha förlorat mot Helsingbor­g i kvalet. Blev under året även irakisk landslagsm­an. Enligt flera medier hade Al-ammari en klausul i sitt kontrakt där han hade rätt att gå för en fastställd summa om HBK åkte ner i superettan.

 ?? ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON ?? Alexander Johansson jublar efter ett av sina mål under genombrott­ssäsongen i superettan 2022.
ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON Alexander Johansson jublar efter ett av sina mål under genombrott­ssäsongen i superettan 2022.
 ?? ARKIVBILD: NICLAS JÖNSSON ??
ARKIVBILD: NICLAS JÖNSSON
 ?? ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON ??
ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON
 ?? ARKIVBILD: EMMA WALLSKOG ??
ARKIVBILD: EMMA WALLSKOG
 ?? ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON ??
ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON
 ?? ARKIVBILD: JOHAN PERSSON ??
ARKIVBILD: JOHAN PERSSON
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden