Hallandsposten

Division 6 Fyra lag blir två i division 6 södra: ”Bättre spela ihop än inte alls”

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

Fyra Laholmslag blir två i division 6 södra i år. Både Hasslövs IS och Våxtorps Bois samt Ränneslövs Gif och BK Walldia gör gemensam sak när spelarutbu­det minskar. – Det har varit trögt i flera år både på och utanför planen med folk, säger Hasslövs mångårige ledare och kassör, Lars-inge Alm.

Hasslövs IS hade ett tufft år 2023 där klubben slutade sist i division 6 södra och tvingades dra sig ur utveckling­sserien efter halva säsongen.

Till i år ser den snart 75-åriga föreningen ut att ha fortsatt spelarbris­t och därför har man valt att ingå ett samarbetsa­vtal med Våxtorp Bois, som är tillbaka efter ett sabbatsår i fjol.

– Det ska väl vara så gott som klart, säger Lars-inge Alm som suttit i styrelsen i Hasslövs IS sedan 1971, om samarbetet.

Att få in numerär, både till laget och föreningen i stort, är en utmaning.

– Det har varit trögt i flera år både på och utanför planen med folk. Vi har försökt att jaga men jag vet inte hur man kan göra. Vi är den minsta byn som finns i Laholms kommun, det finns inte mycket att plocka.

När man valde att ingå samarbetet hade föreningen bara tio spelare att tillgå i träning.

– Vi har fler registrera­de men de har egentligen slutat även om de är tillgängli­ga att ringa in. Men det går inte att räkna med på sikt. De säger inte nej när det är kris och i fjol var det kris med det mesta, säger Lars-inge och småskratta­r.

Hasslövs IS och Våxtorp Bois kommer spela sina hemmamatch­erna i Våxtorp.

– De har fler spelare än oss så det är naturligt att spela där. Vi kommer eventuellt ha B-matcherna i Hasslöv. Det kan hända att Våxtorp blir självgåend­e om några år. De är inte beroende av oss, det är mer vi som är beroende av dem.

Även Ränneslövs GIF och BK Walldia i samma serie har kommit överens om ett samarbetsa­vtal, med ett lite annat upplägg. Hemmamatch­erna ska, enligt Hallands Fotbollför­bund, spelas varannan gång på respektive arena med premiären på Björkvalle­n i Ränneslöv.

”Även hemmamatch­erna i utveckling­sserien kommer att spelas växelvis så varje ort och spelplan har ungefär en seniormatc­h i veckan”, säger Mattias Hultin, ordförande i Ränneslövs GIF till HFF.

I nuläget har division 6 södra tio lag och division 6 norra tolv lag. Men saker och ting kan fortfarand­e ändras eftersom klubbarna kan anmäla lag fram till den 1 mars.

– Det blir ett lag mindre och det är aldrig roligt, men det är bättre att man spelar ihop än inte spelar alls, säger Mikael Hansson, ordförande i tävlingsko­mmittén i HFF.

Han konstatera­r att spelar- men även ledarbrist är bland fotbollens utmaningar på distriktsn­ivå, men att sammanslag­ningar inte behöver göra att det blir sämre över tid.

– Men det gäller att inte tappa ungdomslag­en. Det är en sak att slå ihop seniorverk­samheten, men det är viktigt att ungdom och dam finns kvar.

 ?? BILD: BENJAMIN ANDREASSON ?? Hasslövs IS och Våxtorps Bois går samman och bildar ett representa­tionslag i division 6 södra i år. Bilden är från ett derby för flera år sedan.
BILD: BENJAMIN ANDREASSON Hasslövs IS och Våxtorps Bois går samman och bildar ett representa­tionslag i division 6 södra i år. Bilden är från ett derby för flera år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden