Hallandsposten

Svenskarna sköt bort sig – hamnade utanför pallen

Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg har prickat åkformen – men förmågan att pricka tavlan är inte lika god. Den är snudd på usel. Då är det svårt att ta medaljer i ett VM.

- Henrik Skiöld Ingela Ahlberg TT

Svenskarna sköt bort sig i singelmixe­dstafetten. Frankrike vann före Italien och Norge och en bra bit efter spurtade Öberg in som fyra.

– I dag så skulle jag säga att det inte är mycket nerver utan belastning mest, säger skytteträn­aren Jean-marc Chabloz.

Sebastian Samuelsson hamnade snabbt i trubbel i det stående skyttet. Han brände två skott och behövde ladda samtliga sina tre extraskott. Han slapp ge sig ut på en straffrund­a, men lämnade vallen som 15:e åkare.

Och med knappa halvminute­n upp till ledande Norge.

Hanna Öberg brände tre skott, men närmade sig toppen. Medaljchan­sen fanns kvar, om än liten.

Den såg ut att försvinna helt när Samuelsson inte kunde göra sig kvitt sitt svaga skytte. Men fem snabba träffar vid det sista besöket på vallen skickade ut Hanna Öberg som sjua, med 27 sekunder upp till Italien på bronsplats.

Hon hade en bom i sista liggande, men knappade in sju sekunder på Italien. Avståndet sjönk stad- igt fram till det stående, sista skyttet.

Där brände Öberg alla sina extraskott och möjlighete­n att nå prispallen var borta.

– Min analys i dag, och utan att ha pratat med Hanna först, är att det handlar om en chansning som inte gick hem, tyvärr, säger Jeanmarc Chabloz.

Öberg och Samuelsson har länge varit ett strävsamt och pålitligt gammalt par när det kommer till singelmixe­dstafetten i Vm-sammanhang.

2019 och 2021 fick de varsin bronsmedal­j om halsen. 2020 och 2023 missade de precis prispallen.

Landslagst­ränaren Johannes Lukas fann ingen anledning att spräcka paret i Nove Mesto.

Sebastian Samuelsson åkte fort men hade något missat skott för mycket i torsdagens distanslop­p. Det räckte för att Lukas skulle ge honom chansen på nytt.

Öberg och Samuelsson kunde också luta sig mot att de vann säsongens inför VM enda singelmixe­dstafett, i Östersund i världscupp­remiären.

Men Samuelsson­s och Öbergs problem med bössan tog de med sig in i stafetten – och inför helgens sista tävlingar står de svenska skidskytta­rna med blott en tagen medalj, det inledande bronset i mixedstafe­tten.

 ?? BILD: PETTER ARVIDSON ?? Öberg och Samuelsson körde väl – men tappade i skyttet.
BILD: PETTER ARVIDSON Öberg och Samuelsson körde väl – men tappade i skyttet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden