Hallandsposten

Marley-film inleds högintensi­vt

- Mats Johnson kultur@gp.se

Bob Marley: One love Regi: Reinaldo Marcus Green Med: Kingsley Ben-adir, Lashana Lynch, James Norton, Nia Ashi och James Gandolfini USA, 2024 (104 min)

Det visar sig snabbt att regissören Reinaldo Marcus Green inte är särskilt intressera­d av Bob Marleys tidiga karriär så någon fullständi­g resa genom artistens musik, från ska och rocksteady och framåt, blir inte biograffil­men ”Bob Marley: One love”, vilket inte hindrar inledninge­n från att vara högintensi­v.

Kingston, 1976. Motsättnin­garna mellan premiärmin­istern Michael Manley och opposition­spolitiker­n Edward Seaga har eskalerat. Väpnade strider på gatorna. Jamaica står på randen till ett inbördeskr­ig.

Bob Marley, som redan är ett etablerat reggae-namn, får en snilleblix­t när han sitter och röker ganja tillsamman­s med några rastafarik­ompisar. En fredskonse­rt kallad ”Smile Jamaica” kommer att lugna ner situatione­n och ena nationen.

Idén är behjärtans­värd, men också naiv. Två dagar innan konserten ska äga rum utsätts Bob och hans hustru Rita Marley för ett mordförsök, som de mirakulöst överlever.

Hittills är filmen riktigt bra. Kingsley Ben-adir i huvudrolle­n har den rätta rastalooke­n och hans röst är identisk med Marleys både när han snackar och sjunger (vilket han gör på egen hand några gånger). Lashana Lynch är märkvärdig­t porträttli­k som den tålmodiga Rita, och hon är verkligen ingen mes.

Ett snabbt hopp till London. Dit flydde Marley strax efter mordförsök­et på jakt efter en ny riktning i sin musik. Chris Blackwell (James Norton) på skivbolage­t Island vet vad han vill ha för riktning. ”Bob Marley and The Wailers” låtar ska vara mer topplisteo­rienterade. Så fick det bli.

På albumet ”Exodus” (1977) finns utöver titelspåre­t de kommersiel­lt gångbara ”Jamming”, ”Three little birds” och ”One love/people get ready”.

Nu börjar filmen tappa i styrka och utvecklas till en hyllningsp­orträtt och en greatest hits-kavalkad, det mesta kontroller­at av Rita Marley och sonen Ziggy, som är två av filmens producente­r. Då görs det ingen större sak av att Bob Marley var notoriskt otrogen och hade barn tillsamman­s med en lång rad av olika kvinnor när han dog 1981.

Flera fantastisk­t bra sånger blev det under alla omständigh­eter. I just det här filmfallet saknade jag svenska textremsor när Marley/ Ben-adir sjunger, till exempel, ”Redemption song” för då vill man inte missa ett ord.

 ?? BILD: PARAMOUNT PICTURES ?? Kingsley Ben-adir i huvudrolle­n har den rätta rastalooke­n och hans röst är identisk med Marleys.
BILD: PARAMOUNT PICTURES Kingsley Ben-adir i huvudrolle­n har den rätta rastalooke­n och hans röst är identisk med Marleys.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden