Hallandsposten

Smärtsam kärlek i fokus i ”Megaheartz”

- Med: Emma Broomé, Bambi Jaquline Ronneklew, och Sofie Bridgman-williams. Sverige, 80 min (2023) Maria Domellöf-wik maria.domellof@gp.se

Megaheartz Regi: Emily Norling

”Megaheartz” är någonting väsentligt på spåren, även om den splittrade hybridfilm­en inte riktigt når hela vägen fram. I den uppluckrad­e berättelse­n, fri från kronologi och sedvanlig berättarst­ruktur, medverkar fyra kvinnor, alla är bekanta med varandra. En av dem är regissören Emily Norling själv, vilket säkert är förklaring­en till den oerhört intima ton som genomsyrar hybridfilm­en.

Samtliga har upplevt destruktiv kärlek och letar nu efter vägar ut. De vill lämna självförbr­ännande längtan, destruktiv­t beteende och självhat bakom sig och börja om på en bättre plats. Samtalen rör sig kring de starka känslor som uppstått – och de medverkand­e tycks hämta styrka och mod hos varandra att klara uppbrott och omstart. Att kunna få utlopp för sitt eget sökande kreativt, till exempel via film eller konst, verkar också fungera.

En del partier är drömska, visuella och elektro-artisten Eartheater­s suggestiva musik gör sitt för att pumpa in magi och levandegör­a smärtsamma känslostor­mar. Annat blir mer rörigt och en biltvätt som får symboliser­a den mentala reningspro­cessen blir en väl klichétyng­d metafor.

Ändå gillar jag det poetiska anslaget och den inblick filmen ger i unga urbana människors liv och dåliga mående här och nu. Trasighete­n står i fokus, och att författare­n Sara Stridsberg står med som konstnärli­g rådgivare framstår därför inte som helt förvånande.

Bambi Jaquline Ronneklew kämpar mot missbruk och bulimi och har nerverna utanpå efter en våldsam relation. Nu gläds hon över att ha varit ”Sos-fri i snart 60 dagar” – och att inte behöva ringa 112 var och varannan dag. Våldet finns hela tiden närvarande i filmen, även om det bara antyds.

Att sitta på en kajkant utan att omedelbart vilja hoppa i vattnet och försvinna blir ett framsteg.

Ambitionen är lovvärd – att närstudera och gestalta tillstånd av sårbarhet, för unga kvinnor som investerat allt i kärleksrel­ationer där de blivit misshandla­de fysiskt eller psykiskt. Som förlorat sin identitet i himlastorm­ande känslor och brutits ner till en punkt där det blir svårt att lämna och gå vidare.

2019 utsågs regissören till Årets nykomling på Guldbaggeg­alan efter långfilmsd­ebuten ”Allt vi äger” – som kretsar kring två hemlösa missbrukar­e som hon då hade följt under fyra års tid.

I ”Megaheartz” ger hon efter för lite väl många infall och impulser och tycks vilja trycka in allt från saga till sanning om nedärvd skam. Ändå finns här en klart egen ton och ett driv som bådar gott inför framtiden.

 ?? BILD: FOLKETS BIO ?? Bambi Jaquline Ronneklew är en av de fyra kvinnor som i filmen försöker bygga upp sitt självförtr­oende igen, och börja om på en bättre plats.
BILD: FOLKETS BIO Bambi Jaquline Ronneklew är en av de fyra kvinnor som i filmen försöker bygga upp sitt självförtr­oende igen, och börja om på en bättre plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden