Hallandsposten

Styret tar inte ansvar för framtiden

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 17/2. På årets första kommunfull­mäktige i Halmstad stod en debatt om den lokala miljöoch klimatpoli­tiken på dagordning­en. För den som lyssnade på debatten var det svårt att hitta en röd tråd i debatten. Med sju olika opposition­spartier är det inte konstigt. Men den kanske viktigaste orsaken till den spretiga debatten fanns i det faktum att det politiska styret med S, M och KD, inte presentera­de en gemensam vision av hur man vill att Halmstad ska arbeta för att minska utsläppen i kommunen.

De två kommunråde­n Stefan Pålsson (S) och Anna Fallkvist (M) tog i sina inledande anföranden upp några exempel på vad som görs och kan göras konkret i Halmstad för att minska utsläppen, men ingen av dem tycktes hänvisa till det politiska styret deras två partier utgör en väsentlig del av.

De hänvisade flera gånger till vad ”vi” gör, men det var inte direkt kopplat till den politiska majoritete­n Ansvar för Halmstad utan mer till vad kommunen i stort har gjort och gör.

Det tredje partiet i styret företrädde­s av Kristdemok­raternas Ella Kardemark. Hon tog upp att hennes parti utgår från ”förvaltars­kapstanken”, och konstatera­de sedan att det finns för många politiker och för få ingenjörer. Hur Halmstads kommun eller det politiska styret kan göra något åt detta framkom inte.

Till sist tog Kardemark upp att de tre hållbarhet­sperspekti­ven, social, ekonomisk och miljömässi­g hållbarhet, genomsyrar ”våra mål och budget i Halmstads kommun”. Visserlige­n är detta en direkt hänvisning till det politiska styrets budget, men detta kan närmast likna vid att slå in en öppen dörr. För vem är egentligen emot hållbarhet?

I den efterfölja­nde debatten var det i stort sett bara socialdemo­krater från det politiska styret som deltog. Anna Fallkvist var den enda moderaten som var uppe och tog en replik, medan ingen kristdemok­rat alls var uppe i talarstole­n.

Söker man efter det som inte sägs kan man finna mycket. Det visar med all tydlighet den debatt som hölls på torsdagens fullmäktig­e i Halmstad. I dagsläget tycks inte Ansvar för Halmstad ha någon gemensam vision för hur man tar ansvar för framtidens miljö- och klimatarbe­te i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden