Hallandsposten

Veckomeny för lovet: Rätter för under 80 kronor för två vuxna och två barn

- Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se 010-471 51 12

Halmstad: Fem rätter som alla kostar under 80 kronor. Om du vill ha matfrågan löst för sportlovet, bjuder vi här på en meny med billig, god, nyttig och snabb mat för veckans alla (var)dagar. För recepten står Jenny Bäcklund från Holm – som nyligen har utsetts till en digital makthavare vad gäller ekonomi och sparande.

Vi har tidigare berättat om Jenny Bäcklund, som i början av 2021 startade ett Instagram-konto, där hon tipsar om mat för snåla och fattiga. Antalet följare steg snabbt och ligger nu på cirka 105 000. Raketen på Instagram resulterad­e också i en receptbok, som kom i somras. Nu har Jenny dessutom blivit utsedd till en av rikets digitala makthavare i den årliga Maktbarome­tern.

– Jag anade att något var på gång, när jag blev inbjuden till en middag i Stockholm, anordnad av Medieakade­min. Jag hade inte möjlighet att åka dit, men samma kväll som eventet visade det sig att mitt konto var femma på listan där man mätte räckvidd och engagemang inom ekonomi, i kategorin SPAR, säger Jenny som också blev omnämnd i SVT:S Morgonstud­ion.

– Det var väldigt kul, såklart. Och tydligen är mitt konto ett av de 1000 största i Sverige. Men i Maktbarome­tern handlar det inte bara om hur många följare man har, utan också om hur aktiva de är, säger Jenny som brukar ha mellan 600 och 1200 likes på sina inlägg.

I november förra året prisades också boken ”Mat för snåla & fattiga” av Måltidsaka­demien, under kategorin Vardagsmål­tider. Juryn slog fast att det var ”en riktigt bra kokbok” och att man inte behöver ”stå på ruinens brant för att vilja dra ner på och få koll på sina matkostnad­er. Med den här boken blir det till och med kul och inte minst gott!”.

Men i vardagen kör Jenny på med det som har blivit hennes mission: att tipsa om billig och bra mat. Hon lägger ut recept flera gånger i veckan, och nu inför sportlovet bjuder hon på fem rätter som funkar fint både som lunch och middag. Gemensamt är att de kostar max 80 kronor för fyra personer – som mest:

– Om man planerar sina inköp, kan man kapa kostnaden med en tredjedel. Till exempel kycklingfä­rs brukar ligga på 50 kronor för ett halvt kilo på fullpris, men häromdagen hittade jag 800 gram för 69 kronor. Det gäller att passa på när varorna är billiga.

Och lyckas man få in det som en rutin, finns det stora pengar att spara på extraprise­r:

– När jag sammanstäl­lde min familjs matkostnad­er för 2023 blev det 48 660 kronor, inklusive hygienarti­klar som tvättmedel och schampo. Enligt Konsumentv­erkets schablon skulle vi – två vuxna som har med sig matlåda till jobbet, samt ett barn som äter lunch i skolan – ligga på 116 880 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden