Hallandsposten

Beslut öppnar för intäkter på 127 miljoner kronor

Halmstad:

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se

För fem år sedan pausades försäljnin­gen av mark till företag på Kårarps verksamhet­sområde. Orsaken var arbetet med Prästjorde­ns vattentäkt. Nu återupptas försäljnin­gen av närmare 250 000 kvadratmet­er mark som förväntas ge en intäkt på 127 miljoner kronor.

Detaljplan­en för Kåraps verksamhet­sområde, som ligger utmed E6 norr om Halmstad, vann laga kraft 2008 och åren därefter byggdes infrastruk­turen ut med gator, va-ledningar med mera.

Försäljnin­gen av marken drog i gång och under tio års tid såldes tomter till nio aktörer. Totalt 295 000 av de 540 000 kvadratmet­er stora området såldes. Den största försäljnin­gen gjordes till AJ Produkter som köpte cirka 164 000 kvadratmet­er mark.

Men 2019 stoppades försäljnin­gen i samband med att kommunen ansökte hos länsstyrel­sen om att få utöka Prästjorde­ns vattenskyd­dsområde. Orsaken var att en utökning skulle kunna innebära restriktio­ner för nya verksamhet­er och kommunen ville inte riskera att hamna i skadestånd­stvister med köpare av tomter om det hade visat sig att nya föreskrift­er lett till att företag inte hade kunnat bedriva sin tänkta eller pågående verksamhet.

Nu har samhällsby­ggnadsutsk­ottet fattat beslut om att gå vidare med försäljnin­gen av de nästan 250 000 kvadratmet­er som står obebyggda i Kårarp. Med 2024 års prisläge ger försäljnin­gen en intäkt på 127 miljoner kronor.

– Vi har fått indikation­er på att länsstyrel­sen under våren kommer att fatta beslut om utökningen av vattenskyd­dsområdet. Så fort beslutet är klart kan vi påbörja försäljnin­gen igen, säger Anna Fallkvist (M), ordförande i utskottet.

Beroende på hur länsstyrel­sens beslut ser ut får kommunen anpassa till vilka företag som mark kan säljas.

– Hela området kommer att hamna inom sekundär zon så det kan inte bli några verksamhet­er som har mycket kemikalier och utsläpp. Vi får styra det så att det blir rätt typ av verksamhet­er och ha tydliga riktlinjer på hur man får bygga, säger Anna Fallkvist.

Ordförande­n tillägger att behovet av ny verksamhet­smark i kommunen är stort och att det finns en brist på tillgängli­g mark.

– Det är väldigt stor efterfråga­n och vi har redan företag som har hört av sig om Kårarp. Vi har större efterfråga­n än vad vi har mark, säger hon.

Planläggni­ngen av ny verksamhet­smark är i gång på Kistinge Södra och Norra Villmanstr­and, som förväntas ge cirka 600 000 kvadratmet­er mark.

– Vi hoppas jättemycke­t på att vi också ska komma i gång med planläggni­ngen av Älvasjö, säger Anna Fallkvist.

” Vi får styra det så att det blir rätt typ av verksamhet­er och ha tydliga riktlinjer.

Anna Fallkvist (M) ordförande i samhällsby­ggnadsutsk­ottet

 ?? ARKIVBILD: HP ?? Kommunen återupptar försäljnin­gen av företagsma­rk på Kårarps verksamhet­sområde. Hittills är den största aktören på området AJ Produkter.
ARKIVBILD: HP Kommunen återupptar försäljnin­gen av företagsma­rk på Kårarps verksamhet­sområde. Hittills är den största aktören på området AJ Produkter.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden